Κορονοϊός Ελλάδα: Πώς η πτήση από τη Ντόχα δείχνει το δρόμο για την άφιξη των τουριστών το καλοκαίρι

Ο εντοπισμός των 12 κρουσμάτων κορονοϊού στην πτήση από τη Ντόχα που προσγειώθηκε την Δευτέρα στο Ελ. Βενιζέλος, αποτέλεσε ...πρόβα τζενέραλε για το καλοκαίρι και το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας.

 

Οπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, στη χώρα εντοπίστηκαν 19 νέα κρούσματα

εκ των οποίων τα 12 προέρχονταν από τη συγκεκριμένη πτήση. Εννέα από τους θετικούς επιβάτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο είναι Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και ένα ακόμη άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Στο αεροπλάνο από τη Ντόχα ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία που ακολουθούνταν μέχρι τώρα και εφαρμόστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο με τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού.

Πραγματοποιήθηκαν τεστ και στους 91 επιβαίνοντες, ενώ όλοι οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Αφού εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα, ακολουθούνται τα προβλεπόμενα, δηλαδή οι 12 θα παραμείνουν στο ξενοδοχείο σε καραντίνα 14 ημερών και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες σε καραντίνα 7 ημερών ως επαφές υψηλή και χαμηλού ρίσκου. Μετά την πάροδο του 7ημέρου θα τους γίνει ξανά τεστ για τον κορονοϊό.

Μετά τα αποτελέσματα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς το Κατάρ μέχρι και τις 15 Ιουνίου.

Τα κρούσματα στην πτήση από Κατάρ δεν αιφνιδίασαν τους επιστήμονες και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, οι οποίοι αξιολόγησαν τα δεδομένα που αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για τους επόμενους μήνες που η χώρα θα ανοίξει στον τουρισμό.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το άνοιγμα του τουρισμού συνεπάγεται ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού. Η διαχείριση με την πτήση από τη Ντόχα δίνει μια εικόνα για την κατάσταση που πιθανότατα θα διαμορφωθεί μόλις ξεκινήσει η τουριστική κίνηση, καθώς και τον τρόπο της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την κατάσταση, διαμορφώνοντας τα ανάλογα επιχειρησιακά σχέδια για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, μια από τις λύσεις που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι να εφαρμοστεί το λεγόμενο «pooled testing» για τον κορονοϊό, ένας μαζικός έλεγχος δειγμάτων, που επιτρέπει να εξετάζονται 20 δείγματα σε ένα τεστ.

Παράδειγμα: Πτήση με 100 επιβάτες, μπορούν να γίνονται πέντε τεστ και το κάθε ένα από αυτά να ελέγχει 20 δείγματα. Αν το τεστ για κορονοϊό βγει αρνητικό, και τα 20 δείγματα θεωρούνται αρνητικά, ενώ αν βγει θετικό, θα ελέγχονται ξεχωριστά κάθε ένα από τα 20 δείγματα για να εντοπιστεί ποιο είναι θετικό.

Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται και για τον HIV, ωστόσο μειώνεται λίγο η ευαισθησία του τεστ, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι για μαζικές δειγματοληψίες, καθώς σε μια ημέρα μπορεί να φτάσουν ακόμη και 60.000 άνθρωποι στη χώρα μας.

Αυτό θα μπορούσε να λυθεί μέσω της αυτοδειγματοληψίας, αλλά επειδή είναι δύσκολο ο κάθε επιβάτης να παίρνει με την ειδική μπατονέτα το δείγμα από τη μύτη ή από το λαιμό του, υπάρχει η σκέψη να φτύνει λίγο σάλιο σε ένα ειδικό κύπελλο.

Για τον έλεγχο των επιβατών εξετάζεται να αξιοποιηθούν τρία εργαλεία:

- Έντυπο Δημόσιας Υγείας Εντοπισμού Επιβατών (PLF): Θα συμπληρώνεται μετά το check in και οι αρχές θα μπορούν να διαπιστώσουν σε ποια θέση καθόταν ο επιβάτης.

- Ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων και έκθεσης: Καταγράφει αν κάποιος επιβάτης έχει παρουσιάσει συμπτώματα ή έχει εκτεθεί στον κορονοϊό.

- Λογισμικό για παρακολούθηση συμπτωμάτων: Ο ταξιδιώτης θα γράφει από πού προέρχεται, που διαμένει, τα στοιχεία επικοινωνίας του και θα κάνει μια αυτοαξιολόγηση της υγείας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα