Κορονοϊός Ελλάδα: Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική, έντονη ανησυχία των ειδικών

Κορονοϊός Ελλάδα: Στο «κόκκινο» παρέμεινε και την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου το λεκανοπέδιο, καθώς από τα 358 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 194 εντοπίστηκαν στην Αττική

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει «κλειδώσει» στα ίδια υψηλά επίπεδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την Αττική να καταγράφει καθημερινά τις περισσότερες μολύνσεις.

Παράλληλα, ο διπλασιασμός των διασωληνωμένων

μέσα σε 20 μόλις ημέρες, φέρνει κις ΜΕΘ και το σύστημα Υγείας «στα όριά τους», ανησυχώντας τους ειδικούς.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε 37 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 διασωληνωμένους και πλέον ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί (73). Παράλληλα, μέσα στον Σεπτέμβριο έχουν ανακοινωθεί παραπάνω από 90 θάνατοι, και θεωρείται βέβαιο πως θα καταρρίψει την αρνητική «πρωτιά» του περασμένου Απριλίου, όταν είχαν καταγραφεί 91 θάνατοι.

Τα 7 στοιχεία που σημαίνουν συναγερμό

Ο Νίκος Σύψας, μιλώντας την Τετάρτη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, τόνισε ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση στην Αττική. Πέρα από την πολιτεία, πρέπει και οι πολίτες να κάνουν αυτό που πρέπει».

Αμέσως μετά, ο κ. Σύψας τόνισε για την Αττική ότι «όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας είναι άσχημα», απαριθμώντας τα εξής:

- αύξηση κρουσμάτων
- θάνατοι 
- εισαγωγές στα νοσοκομεία
- διασωληνώσεις
- κάλυψη κλινών ΜΕΘ
- ποσοστό δειγμάτων που βγαίνουν θετικά
- δείκτης R.

Σε 7-10 μέρες θα δούμε αν αποδίδουν τα υπάρχοντα μέτρα 

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα, η Ελλάδα και η Αττική «είναι στην ''πορτοκαλί'' φάση της επιδημίας. Το επόμενο βήμα είναι το ''κόκκινο'', που σημαίνει lockdown».

Επιπλέον, ο καθηγητής εξηγεί πως, αντί να συζητούμε για το lockdown, θα πρέπει «να εστιάσουμε στο πώς θα το αποτρέψουμε», δηλαδή αποφεύγοντας τον συνωστισμό, φορώντας μάσκες, πλένοντας χέρια κ.ο.κ., ενώ επανέλαβε ότι θα πρέπει να περιμένουμε 7 με 10 ημέρες από σήμερα ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο αποδίδουν τα εκτεταμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για την Αττική.

«Αν δούμε μια μεγάλη έξαρση της επιδημίας, τότε μπορεί και αύριο να είναι η ώρα να λάβουμε νέα μέτρα», είπε.

Γώγος: Κάνουμε το παν για να αποφύγουμε lockdown

Παράλληλα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown στην Αττική.

«Γίνεται κάθε προσπάθεια για να μη συμβεί αυτό. Πήραμε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο έχει σαν στόχο να αποφύγει το lockdown. Τώρα, αν αυτό δεν εξελιχθεί ομαλά, όλα είναι στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δέσμες μέτρων με πολλαπλές παραμέτρους που πάντα έχουμε υπ' όψιν μας. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος. Δεν έχει φτάσει στο ''κόκκινο'', αλλά είναι σημαντικός και η δυναμική είναι αυξητική. Αν δούμε ότι ο αριθμός αυξάνει ή παραμένει σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα, θα πάρουμε την επόμενη δέσμη μέτρων», επισήμανε ο κ. Γώγος.

«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα εξαρτάται από τα δεδομένα που θα έχουμε την προσεχή εβδομάδα. Θα ξέρουμε πού πάει το πράγμα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Στην Αττική υπάρχει πρόβλημα», τόνισε.

Πόσες ΜΕΘ υπάρχουν διαθέσιμες

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τις ΜΕΘ στην Αττική. Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ανακοίνωσε εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δήλωσή της, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν άλλα 42 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ στην παρούσα φάση, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση. Από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40%.

Επί ποδός η Κυβέρνηση με το lockdown στον ορίζοντα: Συνάντηση Κικίλια με τους τομεάρχες Υγείας των κομμάτων

Με ένα ενδεχόμενο ενός lockdown να βρίσκεται όλο και πιο κοντά για την Αττική, λόγω της διατήρησης του υψηλού αριθμού των κρουσμάτων και την αύξηση νοσηλευομένων και διασωληνωμένων που πιέζουν το Σύστημα Υγείας, ο Υπουργός Υγεία συναντάται σήμερα, Πέμπτη, με τους τομεάρχες Υγείας των κομμάτων της Βουλής.

ους τομεάρχες υγείας των κομμάτων της Βουλής θα δεχθεί, αύριο στις 3 το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας, την ώρα που η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ειδικά στην Αττική φαίνεται να φέρνει όλο και πιο κοντά την επιβολή μέτρων, στο πλαίσιο ενός τύπου lockdown.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωνε τους τομεάρχες Υγείας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της μάχης κατά του κορονοϊού.

Τώρα με τα κρούσματα, τις νοσηλείες ειδικά σε ΜΕΘ και τους διασωληνωμένους ασθενείς να παραμένουν στο κόκκινο ο κ. Κικίλιας κάλεσε αύριο στο γραφείο του στην Αριστοτέλους τους επικεφαλής των τομέων Υγείας των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντοπολίτευσης.

Η ανάγκη για ένα συνεναιτικό κλίμα, ειδικά αν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν καταφέρουν να ελέγξουν την πορεία του κορονοϊού και η λήψη νέων, πιο αυστηρών όπως ένα lockdown, ειναι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας.

Δείτε εδώ περισσότερα.

Σύψας: Δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο lockdown

«Ο "κόκκινος συναγερμός" δεν πρόκειται να έρθει αύριο, δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός καθώς υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορούν να γίνουν», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του Open o καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε ότι «δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown».

«Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν», είπε ακόμη ο κ. Σύψας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ήδη γίνονται ενέργειες στα Μέσα Μεταφοράς, στις πλατείες, με τη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας για μετανάστες. Πιστεύω ότι θα δεν θα πάμε προς το "κόκκινο" αλλά προς το "κίτρινο". Άρα δεν χρειάζεται να μπαίνει στη ζωή μας μία τεράστια νότα απαισιοδοξίας».

Ακόμη ο κ. Σύψας πρόσθεσε ότι «η επιδημία έχει κακά στοιχεία και δεν είμαστε σε μία καλή φάση. Ωστόσο δεν έχουμε συνεχή αύξηση κρουσμάτων αλλά μία επιπέδωση. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να μην υπάρχει κανένας πανικός, να παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και να κάνουμε όλοι - πολιτεία και πολίτες - το σωστό».

Όσο για τη μάσκα, ο κ. Σύψας επισήμανε: «Υπάρχει μία σημαντική μελέτη που λέει ότι εάν όλοι οι πολίτες φορέσουν συνεχώς τη μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι τους ή και μέσα σε αυτό όταν υπάρχουν ευπαθείς ομάδες η επιδημία σε δέκα ημέρες θα υποχωρήσει ταχύτατα. Έχουμε προτείνει στους πολίτες όταν είναι έξω να φορούν μάσκα. Έχω μία πολύ σταθερή άποψη. Είτε υποχρεώσουμε τον πολίτη είτε όχι να φορέσει μάσκα εάν δεν το εστερνιστεί δεν κάνουμε τίποτα. Θέλω να ξαναπώ ότι δεν είμαι υπέρ των προστίμων γιατί προκαλούνται αντιδράσεις και αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες. Θέλω να πείσω τους πολίτες να φορούν όσο περισσότερο τις μάσκες και ειδικότερα όταν πλησιάζουν άλλους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέω είναι ότι έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε πριν φτάσουμε σε ακραία μέτρα όπως είναι το lockdown. Η επίδραση των μέτρων είναι ύστερα από δέκα μέρες».

Κορονοϊός Ελλάδα: Βουλιάζει και πάλι η Αττική, πού εντοπίζονται τα κρούσματα, οι περιοχές της διασποράς

Κορονοϊός: Υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων την Τετάρτη 23/9 καθώς στη χώρα καταγράφονται 358 νέα κρούσματα. Οι περιοχές της διασποράς, πού εντοπίζονται. Στο κόκκινο και πάλι η Αττική, με πρωτιά στα νέα κρούσματα.

Από τα 312 εγχώρια κρούσματα, τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές – εκ των οποίων τα 32 συνδέονται με τα ΚΥΤ στη Λέσβο (Καρά Τεπέ) και στη Σάμο.

Αναλυτικότερα:

– 43 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές , ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 2 κρούσματα στην Καστοριάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με το ΚΥΤ στο Καρα Τεπέ

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 13 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Σταθερά πάνω από 300 τα νέα κρούσματα, η ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 358, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16286 (ημερήσια μεταβολή +2.2%), εκ των οποίων 55.8% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 357 θάνατοι.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 73 (72.6% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 16286 κρουσμάτων, 2696 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 6808 (41.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).

Δείτε εδώ περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα