Κορονοϊός: Έως και 700% πάνω η τιμή της χειρουργικής μάσκας - Αισχροκέρδεια καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Κορονοϊός: Είναι σχεδόν ένας μήνας τώρα που η χειρουργική μάσκα έχει δει την τιμή της να εκτινάσσεται μέχρι και 700% πάνω. Οι φωνές για την διατίμηση αυτού του κρίσιμου προϊόντος πληθαίνουν διαρκώς. Τι απαντά ως τώρα ο Υπουργός Ανάπτυξης; Για αισχροκέρδεια από προμηθευτές του εξωτερικού κάνουν λόγο οι φαρμακοποιοί.

« Η αγορά της χειρουργικής μάσκας είναι Χρηματιστήριο» - έτσι περιγράφει στο Dikaiologitika News την κατάσταση γύρω από αυτό το ανάρπαστο

προϊόν, ο Δημήτρης Πανταζής, φαρμακοποιός και Διευθύνων Σύμβουλος στον ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας).

Όπως εξηγεί, τόσο η χειρουργική μάσκα όσο και το αντισηπτικό χεριών είναι μη ρυθμισμένα τιμολογιακά προϊόντα κι έτσι ο καθένας μπορεί να τα τιμολογεί όπως θέλει. Στην ερώτησή μας για το αν πρέπει να διατιμήσουμε αυτό το προϊόν άμεσα, όπως πολλοί ζητάνε, ο ίδιος είναι σκεπτικός.

«H διατίμηση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι πρόκειται για προϊόν που αυτή τη στιγμή, κατά βάση το εισάγουμε. Σκεφτείτε μόνο ότι Γερμανία και Γαλλία έχουν απαγορέψει την εξαγωγή υγειονομικού υλικού. H εκτίμησή μου είναι, ότι η διατίμηση θα μας κάνει να χάσουμε στο τέλος κι αυτό το ίδιο το προϊόν. Δεν είναι ένα θέμα στο οποίο έχει ευθύνη η κυβέρνηση, όχι μόνο η παρούσα αλλά η οποιαδήποτε βρισκόταν στη θέση της, στην τρέχουσα συγκυρία».

Την ίδια στιγμή την εμφάνιση τους έχουν κάνει εδώ και κάποιες ημέρες διαφημίσεις στις οποίες οι χειρουργικές μάσκες πωλούνται προς € 3 η μία! Σύμφωνα με τον κο Πανταζή: «πρόκειται για ένα τρανό παράδειγμα στρεβλώσεων της αγοράς, ακόμα και σε μία κρίσιμη εθνικά στιγμή, που αναδεικνύει πάντα την ανάγκη των ρυθμίσεων και της οργάνωσης που απαιτούνται, από την πλευρά της εκάστοτε πολιτείας, προκειμένου να έχουμε μια χρήσιμη για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, λειτουργία της αγοράς. Yπάρχει τάση εκμετάλλευσης της συγκυρίας, με στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους, από ένα προϊόν που κινείται μέσα στο πλαίσιο της ‘ελεύθερης’ αγοράς».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως στην αγορά και την επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως εξάλλου και στην κοινωνία, δεν είναι όλα μαύρα, αλλά ούτε και άσπρα. - «Ιδιαίτερα για το ‘επιχειρείν’ μπορούμε να πούμε ότι: δεν υπάρχει αισχρό επιχειρείν, μπορεί να υπάρχουν όμως αισχροί επιχειρηματίες».

Όπως πάντως μας είπε ο κος Πανταζής οι τιμές καλπάζουν διαρκώς, παγκοσμίως. «Σήμερα, πωλούνται μάσκες (στην χονδρική) στην Αμερική προς 0,55 δολάρια η μια, όταν πριν κορονοϊού πωλούνταν προς 0,10 δολάρια η μία».

Είναι ενδεικτικό ότι φαρμακοποιός στο κέντρο της Αθήνας μας είπε πως αυτή τη στιγμή, η φαρμακαποθήκη με την οποία συνεργάζεται της πουλάει το κουτί των 20 μασκών προς 100 ευρώ για να αποκτήσει αυτό μετά τιμή λιανικής 170 ευρώ. Η ίδια αρνείται να διαθέσει αυτό το προϊόν και πιστεύει πως η χειρουργική μάσκα πρέπει να διατιμηθεί.

Τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος & τι απαντά το ΥΠΑΝ

Πριν από μερικές ημέρες, κι όταν η πια η τιμή της μάσκας είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη ο ζήτησε: «να υπάρξει διατίμηση στις μάσκες και στα αντισηπτικά προϊόντα τα οποία χρειάζονται κατά προτεραιότητα, νοσούντες και ευπαθείς ομάδες, καθώς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».

Στις επίμονες ερωτήσεις που άρχισε να δέχεται για το ζήτημα, ο Υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως…. έτσι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά, βασισμένη στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Κατά τον ίδιο, βρισκόμαστε σε μία περίοδο που η ζήτηση έχει ανέβει ίσως και ένα εκατομμύριο φορές. Άρα όλη η εφοδιαστική αλυσίδα σε αυτή την πίεση αντιδρά και με μία αύξηση της τιμής.

Τόνισε ακόμα πως η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ελέγχει συνέχεια τιμολόγια αγοράς και πώλησης. «Πράγματι έχουν ανέβει οι τιμές σε μάσκες και αντισηπτικά, εκεί που θα διαπιστώσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας θα βάλουμε τεράστια πρόστιμα. Τώρα που μιλάμε οι τιμές έχουν ανέβει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, υπογράμμισε». Παράλληλα ανακοίνωσε την 24ωρη λειτουργία της γραμμής 1520 (υπάγεται στο ΥΠΑΝ) για να καταγγέλλουν οι πολίτες τα φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και, για να ενημερώνονται για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον COVID-19.

Σημειώνεται πάντως ότι σήμερα νωρίτερα, κατά την επίσκεψη του σε κεντρικό σούπερ μάρκετ, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ειδική διάταξη για την αισχροκέρδεια στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδώσει.

Σε στενή παρακολούθηση αυτής της αγοράς δηλώνει ότι είναι κι η Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία πριν από μια εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση για τις στρεβλώσεις «προειδοποιώντας» ότι θα εξετάζει, κατά άμεση προτεραιότητα, κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, μέσω καταγγελίας. Η ανεξάρτητη αρχή δήλωσε πως θα επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν παρόμοιες αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Με τη σειρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει σε άμεση διατίμηση των χειρουργικών μασκών και των αντισηπτικών. Χτες ο Νίκος Παππάς με δημοσίευσή του στο twitter δήλωσε το εξής: « η κυβέρνηση έβγαλε μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία απλώς υποχρεώνει όσους εμπορεύονται αυτά τα αγαθά να καταγράψουν τα αποθέματά τους και πως αυτό δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην τιμή. Πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατιμηθούν και όσοι αισχροκερδούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου».

Η αισχροκέρδεια πηγάζει στους διακινητές από εξωτερικό -Τι καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

« Πρέπει να ελεγχθούν και να τιμωρηθούν οι διεθνείς κερδοσκόποι, που μας βρίσκουν σε ανάγκη και πάνε να μας σκυλεύσουν σα χώρα, αισχροκερδώντας σε μάσκες και σε αντισηπτικά από Σλοβακία, Τουρκία, Ινδία, Ρωσία, κ.τ.λ » λέει με τη σειρά του κι ο φαρμακοποιός και μέλος του ΔΣ τόσο Παναττικού όσο και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, στην Ελλάδα δεν κατασκευάζουμε χειρουργικές μάσκες. Αλλά και στα αντισηπτικά, πολλά από τα οποία παράγουμε εδώ, τις πρώτες ύλες πάλι από χώρες του εξωτερικού τις προμηθευόμαστε.

Γιάννης Δαγρές

«Αν ελεγχθούν οι κερδοσκόποι, μετά περνάμε και σε κρατική διατίμηση αν χρειαστεί. Υπάρχουν ανησυχητικά αυξανόμενα δείγματα, από προφορικές μαρτυρίες ότι μεγάλη μερίδα παραγωγών/διακινητών μασκών και υλικών παρασκευής αντισηπτικών διαλυμάτων του εξωτερικού, αισχροκερδεί σε βάρος της χώρας μας. Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας, εκμεταλλεύονται την κρίση στην Ελλάδα για να ανεβάσουν τις τιμές αυτών των αγαθών. Αυτή είναι η κύρια αιτία, η κερδοσκοπία των παραγωγών του εξωτερικού δηλαδή, η οποία έχει οδηγήσει σε αυτές τις τρομακτικές αυξήσεις. Οι φαρμακοποιοί κι οι φαρμακαποθήκες δεν έχουν καμία ευθύνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα