Κορονοϊός: Έρευνα συνιστά μεγαλύτερη προσοχή στους καπνιστές - Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Respiratory Medicine, αναδεικνύει την δυνητική επίδραση που θα μπορούσε να έχει το κάπνισμα στη σοβαρότητα της νόσησης από τον κορονοϊό.

Η νέα μελέτη εξετάζει τις δυνητικές επιδράσεις του καπνίσματος στη μετάδοση του κορονοϊού, τις παθοφυσιολογικές αλλαγές που ενδέχεται να προκαλεί ο καπνός, αλλά και τις επιδράσεις της χρήσης του καπνού στις ανοσοποιητικές και αντιφλεγμονώδεις αποκρίσεις του οργανισμού απέναντι στην COVID-19.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται τώρα ότι

το κάπνισμα μπορεί να επιδράσει αρνητικά και στην μόλυνση από κορονοϊό, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Πιο συγκεκριμένα, διάφορες ουσίες που εμπεριέχονται στον καπνό θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα επιθηλιακά κύτταρα, επηρεάζοντας τον επιθηλιακό φραγμό και τη βλεννογόνο κάθαρση.

Οι μελετητές αναζήτησαν βάσεις δεδομένων από τα PubMed και Embase, ψάχνοντας για άρθρα σχετικά με το κάπνισμα και τον κορωνοϊό. Αναζητήθηκαν, επιπλέον, πηγές από τα Web of Science, PsycINFO, CINAHL και Sociological Abstracts. Συλλέχθηκε, τελικά, ένα σύνολο 2.151 επιλεγμένων άρθρων για ανασκόπηση.

Συμπέρασμα έρευνας

Κατόπιν επεξεργασίας, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης από COVID-19. Οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν δυσμενείς συνέπειες από τον κορονοϊό, μεταξύ των οποίων η ανάγκη νοσηλείας, καθώς και ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια. Παράγοντες όπως η καταστολή του ανοσοποιητικού, το οξειδωτικό στρες, η φλεγμονή και ο αγγειακός τραυματισμός ενδεχομένως αποτελούν τη βάση της σχέσης μεταξύ του καπνίσματος και της σοβαρής COVID-19. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων πνευμονικών παθήσεων, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, τα οποία, με τη σειρά τους, αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορονοϊό.

Επιπλέον, τον κίνδυνο μετάδοσης κορονοϊού ενισχύει και η κοινή χρήση των προϊόντων καπνού από περισσότερα άτομα, το παθητικό κάπνισμα, αλλά και η εισπνοή των αερολυμάτων του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

#ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ #ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΕΡΕΥΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα