Κορονοϊός: Γεμίζουν οι ΜΕΘ, αυξάνονται οι νεκροί - Η λύση που προτείνεται για να πάρει «ανάσα» το ΕΣΥ

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να μειώθηκε την Κυριακή 8/11, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών και διασωληνωμένων αυξάνεται, γεγονός που εντείνει την πίεση στο σύστημα Υγείας. Ποια λύση προτείνεται για αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ.

Από τους 207 το Σάββατο, οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 228. Αντίστοιχα, οι νεκροί το Σάββατο ήταν 34 και την Κυριακή 35. 

Τα πρώτα αποτελέσματα

δεν πρόκεται να φανούν άμεσα αλλά τουλάχιστον μετά από 15-20 μέρες. Στόχος είναι να πέσουμε στα 500 κρούσματα την μέρα τουλάχιστον για να ζήσουμε «ελεύθεροι».. χωρίς καραντίνα τα Χριστούγεννα

Πόσες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες

Από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν πως σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.063 ΜΕΘ, εκ των οποίων 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τις 643 non-Covid ΜΕΘ, οι 475 είναι κατειλημμένες ενώ κενό είναι ένα 26% (168 κλίνες).

Από τις 420 ΜΕΘ που προορίζονται για ασθενείς με Covid, είναι κατειλημμένες 259 ενώ το 38% (161 κλίνες) είναι κενές.

Η κατάσταση είναι ασφυκτική στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι ΜΕΘ Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι σήμερα 124.

Εξ' αυτών, μόλις 31 είναι κενές (25%) ενώ 93 είναι κατειλημμένες.

Στα νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 168. Από αυτές, 112 είναι κατειλημμένες και 56 κενές (ποσοστό 33%).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452.

Διαβάστε επίσης:  Κορονοϊός: 11 κρούσματα σε γηροκομείο στη ΘεσσαλονίκηΠρόταση για εναλλασσόμενα lockdown έως το Μάρτιο

Την ίδια ώρα, το υπολογιστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου, αγγίζοντας τα 500 ημερησίως στις 30 Νοεμβρίου.

«Από τις 10 του μήνα - όπου περιμένουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων ίσως και πάνω από 3.000 - θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης. Περιμένω μέχρι τις 30 του Νοεμβρίου κοντά στα 500 κρούσματα ίσως και λίγο παραπάνω και μετά να ανοίξει η οικονομία προσεχτικά. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στα λύματα των δύο περιοχών» είπε στο Open TV ο κ. Σαρηγιάννης.

Παρά την προσωρινή επιδημιολογική αποσυμπίεση, ο καθηγητής εκτιμά ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον. Όπως είπε, η πρότασή του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 χωρίς lockdown, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια. Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός που είναι σαφώς καλύτερα διαχειρίσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σαρωτικοί έλεγχοι από την ΕΛΑΣ: «Βροχή» τα πρόστιμα

Σε κάθε περίπτωση οι έλεγχοι της αστυνομίας είναι σαρωτικοί σε όλη τη χώρα.

Δεκάδες περιπτώσεις πολιτών που δεν τηρούσαν τα μέτρα περιορισμού εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές ελέγχου και επέβαλαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, το Σάββατο, 7/11, πρώτη μέρα ισχύος του lockdown.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Σάββατο διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10.808 σημεία ενδιαφέροντος και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 78 περιπτώσεις, συνολικού ύψους 29.250 ευρώ κυρίως για μη χρήση μάσκας και μη αποστολή SMS.

Σε τρεις περιπτώσεις επιβλήθηκε σε αντίστοιχες επιχειρήσεις και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των μετακινήσεων πεζών και οχημάτων (σταθμοί διοδίων, μέσα μαζικής μεταφοράς, πλοία, ΙΧ και φορτηγά) με τους ελέγχους ιδιαίτερα το πρωί του Σαββάτου να έχουν και χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα μέτρα.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και οι έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση σε όλη την επικράτεια βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των λοιπών στοιχείων που συλλέγονται από τις ελεγκτικές αρχές με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: 1914 τα κρούσματα σήμερα, 35 νεκροί, 228 διασωληνωμένοι
Keywords
Τυχαία Θέματα