Το 98% όσων πέθαναν την τελευταία εβδομάδα δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους

Το 92% όσων νοσηλεύτηκαν δεν είχαν επίσης ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους όπως ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου κατ΄ά την ενημέρωση.

Αρχικά πήρε το λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφερόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, κάνοντας ειδική μνεία στον δείκτη θετικότητας που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

«Η διασπορά του ιού μειώνεται σταθερά», συμπλήρωσε χτυπώντας όμως καμπανάκι για τα περίπου 9.500 ενεργά κρούσματα που υπάρχουν στην χώρα μας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους», είπε και συμπλήρωσε πως την τελευταία εβδομάδα, το 92%

όσων χρειάστηκαν νοσηλεία και το 98% όσων πέθαναν από κορονοϊό αφορά σε άτομα που δεν είχαν προλάβει να εμβολιαστούν.

Όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου την τελευταία εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο μειώθηκε κάτω από 1.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα και πλέον φτάσαμε σε μία «εικόνα» που είχαμε στις αρχές του νέου έτους, πριν την έναρξη του τρίτου κύματος .

Όπως είπε «η πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερη γιατί μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων προκύπτει από τα self-tests και αφορά ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Σύμφωνα με την ίδια «ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη», ενώ όσον αφορά τα τεστ γίνονται 40.000 ανά ημέρα και ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 2,3%

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως η διασπορά του ιού μειώνεται και πως αυτή την ώρα 1.700 ασθενείς νοσηλεύονται, με έναν αριθμό περίπου 128 ασθενών να εισέρχονται στα νοσοκομεία ανά ημέρα.

Πότε θα πέσουν τα κρούσματα

«Στο τέλος του μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων θα είναι ίσως μικρότερος από 200», τόνισε και έκρουσε το καμπανάκι για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό όσων νοσηλεύονται αφορά ανεμβολίαστους ασθενείς.

Χαρακτηριστικά, επεσήμανε πως την εβδομάδα που πέρασε και για τους ασθενείς άνω των 65, το 92% δεν είχαν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς. Ενώ ανέφερε πως το 98% των θανάτων, κατά την τελευταία εβδομάδα αφορά ανεμβολίαστους.

Ωστόσο, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στις προβλέψεις του ECDC για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, σε περίπτωση που αρθούν όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Όπως είπε, αν δεν τηρηθούν κάποια μέτρα μέσα στο καλοκαίρι, το αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη ενδέχεται να είναι δραματικό. Τα δεδομένα τονίζουν πως η πανδημία δεν έχει λήξει και ότι η βελτίωση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει.

Ανάμεσά τους, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε τα εξής:

Καθημερινή παρακολούθηση της εικόνας της χώρας με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Η είσοδος των τουριστών στη χώρα μας θα γίνεται με τη συμπλήρωση του σχετικού PLV, αλλά και την υποχρέωση αρνητικού τεστ Θα συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στο αεροδρόμιο που θα χρησιμοποιεί αλγόριθμό ο οποίος θα συνυπολογίζει τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα προέλευσης του επισκέπτη. Επίσης, η Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να γίνονται αποδεκτά εμβόλια που δεν χορηγούνται στην ΕΕ και τη χώρα μας, όπως τα NOVAVVAX, Sinopharm, Sputnik και άλλα τρία εμβόλια έναντι του κορωνοϊού, ως «πιστοποιητικού εμβολιασμού» για την είσοδο τουριστών στη χώρα. Τέλος, σημείωσε πως φέτος προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας, για την οποία θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 27 εκατ. αυτοδιαγνωστικά τεστ

Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ο αριθμός νέων διαγνώσεων παγκοσμίως υποχωρεί. «Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 40 εμφάνισαν βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας», πρόσθεσε. Όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 27 εκατ. αυτοδιαγνωστικά τεστ σε περίπου 4,3 εκατ. πολίτες, ενώ πρόσθεσε πως 32.000 από αυτά δηλώθηκαν θετικά.

Ο κ. Χαρδαλιάς παίρνοντας το λόγο επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων ξεκινώντας ΄ήδη από αύριο.

Από 14/06 επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.
Από 12/06 η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα (δηλαδή από τη 01:30 ως τις 05.00 το πρωί).
Από 01/07 και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματά εντελώς.
Από 12/06 θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
Από 12/06 ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
Από 12/06 στις 06.00 το πρωί αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική μάσκα για όλους.
Σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά.
Από 01/07 το όριο για τις υπηρεσίες catering – δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.
Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Και το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Από 15/06 επαναλειτουργούν οι σχολές χορού και στις λαϊκές αγορές η απόσταση στους πάγκους θα είναι 1 μέτρο.

Κρούοντας καμπανάκι στη συνέχεια αναφέρθηκε στις περιοχές που πρέπει να προσέξουν

Η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα, η Φλώρινα, αλλά και νησιά όπως η Κως, η Νάξος, η Κέρκυρα είναι στο «πορτοκαλί» και εκεί πρέπει να να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Αναλυτικότερα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως ανεβαίνει επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού η Κως (επίπεδο 3, πορτοκαλί) καθώς παρατηρήθηκε μικρή αύξηση του ιικού φορτίου. Ο υφυπουργός συνέστησε προσοχή για το νησί ενώ είπε πως καταγράφονται σημεία υπαναχώρησης του ιού σε όλη τη χώρα.

Ποιες περιοχές αλλάζουν θέση στον επιδημιολογικό χάρτη

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά παρατηρείται μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο στην Κω και συνεπώς η περιοχή «ανεβαίνει» επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη και τοποθετείται στο επίπεδο 3 «πορτοκαλί». Κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα και διαβεβαίωσε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάνει τα πάντα για να στεγανοποιήσει τις μικρές συρροές που παρατηρούνται.

Στην υπόλοιπη χώρα το ιικό φορτίο δείχνει σημεία υπαναχώρησης ή σταθερότητας και σε 24 Περιφερειακές Ενότητες σημειώνει υποχώρηση.

Ειδικότερα 16 Περιφερειακές Ενότητες «πέφτουν» στο επίπεδο 2 «κίτρινο» από το επίπεδο 3 «πορτοκαλί». Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Βόρειου Τομέα Αθηνών, Βοιωτίας Θεσσαλονίκης Ιωαννίνων, Γρεβενών, Αχαΐας, Ρεθύμνου, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λέσβου, Κιλκίς Ηρακλείου, Σύρου, Άνδρου και Καλύμνου.

Επίσης οκτώ περιοχές «πρασινίζουν» στον επιδημιολογικό χάρτη: Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας, Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ευρυτανίας, Θάσου, Λήμνου και Μήλου.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν αναιρεί την ανάγκη να μείνουμε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα.

{https://youtu.be/gHK6N7FsVxA}

Keywords
Τυχαία Θέματα