Κορονοϊός κι ανοσία αγέλης: «Οι Άγγλοι δεν είναι τρελοί»

Κορονοϊός: Από τη μια, εμείς, οι « Ελεύθερoι Πολιορκημένoι» κι από την άλλη ο κυνισμός του μεγάλου ρίσκου να «χάσεις» πολύ κόσμο. Ποια είναι η πρακτική που εφαρμόζει η Βρετανία; Θα βοηθούσε την Ελλάδα η εφαρμογή της στρατηγικής της «ανοσίας τη αγέλης»; Δύο λοιμωξιολόγοι, ο ένας με θητεία στο Βρετανικό σύστημα υγείας απαντούν στις ερωτήσεις του News4Health.

«Ας δούμε κατ’ αρχάς πως δουλεύει η ανοσία της αγέλης» μας λέει ο καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και συνεχίζει:

«Αν κάθε φορέας μολύνει

γύρω στα 3 με 3,3 άτομα τότε σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο της ανοσίας της αγέλης θα πρέπει να ανoσοποιηθεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού αναπτύσσοντας αντισώματα, για να ελεγχθεί η επιδημία και να μπει δραστικό φρένο στην εξάπλωση του ιού και στη συνέχεια να σταματήσει εντελώς η εξάπλωσή του.

Εφαρμόζοντας αυτή τη λογική, βάζεις μεν σε καραντίνα τους πολύ ευάλωτους και τους ηλικιωμένους, αλλά έχεις ήδη συναινέσει ότι θα χάσεις ανθρώπους στην πορεία. Το καλό σενάριο είναι να χάσεις 1 άνθρωπο στους 1000, το κακό, να χάσεις 4 ανθρώπους στους 1000. Η θνητότητα μπορεί να φτάσει και στο 2% σε μια χώρα με πληθυσμό 64 εκατομμυρίων. Για σκεφτείτε λίγο για πόσους νεκρούς μιλάμε».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρο στο news4health.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα