Κορονοϊός: Νέες ελπίδες δίνει η δεξαμεθαζόνη - Τι λεει κορυφαίος επιδημιολόγος

Κορονοϊός: Την ώρα που η Κίνα ζει ένα νέο κύμα και το Πεκίνο  επιστρέφει ξανά στην καραντίνα, οι Βρετανοί ανακοίνωσαν ότι ένα φθηνό στεροειδές φάρμακο έχει μειώσει την θνητότητα σε όσους χορηγήθηκε κατά ένα τρίτο. Πρόκειται για την δεξαμεθαζόνη. Ποια είναι η γνώμη του ο Δρ Άντονι Φάουτσι για το φάρμακο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον επικεφαλή των επιδημιολόγων στις ΗΠΑ και τι δήλωσε για το εμβόλιο που αναμένεται να βγει στην αγορά.

Ο κορονοϊός

δεν λέει να μας εγκαταλείψει και γίνεται και πάλι νούμερο ένα θέμα παγκοσμίως. Πρόσωπο της ημέρας στις ΗΠΑ ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής των επιδημιολόγων ο οποίος είπε ότι έχει να μιλήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ πάνω από 2 εβδομάδες. Φάρμακο της ημέρας η δεξαμεθαζόνη ένα στεροειδές και πολύ φθηνό φάρμακο το οποίο μείωσε κατά ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Ούτε την περασμένη εβδομάδα, ούτε την προπερασμένη. Μίλησα μαζί του όταν του κάναμε την παρουσίαση για να του δείξουμε που βρίσκονται οι προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορονοϊού», είπε μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα κρούσης που είχε δημιουργηθεί από τον Λευκό Οίκο έχει παραγκωνιστεί εδώ και καιρό από τον Ντόναλντ Τραμπ. Κορυφαίοι επιδημιολόγοι, εκτός από τον Φάουτσι, και την Dr. Deborah Birx αλλά και τον Robert Redfield είναι πλέον αόρατοι.

Όσον αφορά στην παρασκευή εμβολίου ο Φάουτσι είπε ότι ελπίζει πως πολλές χώρες θα καταφέρουν να έχουν θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια αυτή.

Τι γίνεται με το εμβόλιο

«Δεν είναι ένας αγώνας δρόμου για το ποιος θα τερματίσει πρώτος», είπε και πρόσθεσε: «Θα επιθυμούσα να είναι παραπάνω από ένα, δυο ή τρία εμβόλια και ανάμεσά τους να είναι και η Κίνα».

Είπε ακόμα ότι για να θεωρηθεί αποτελεσματικό ένα εμβόλιο θα πρέπει να είναι παγκοσμίως διαθέσιμο.

Όσο για τις ΗΠΑ είπε ότι οι προσπάθειές τους προχωρούν πολύ γρήγορα. Προσπαθώντας παράλληλα να χαμηλώσει τις προσδοκίες που καλλιεργούνται και από ηγέτες ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ένα εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και πως αυτό θα φανεί στο τέλος του χρόνου και στους πρώτους μήνες του 2021 όταν θα έχει χορηγηθεί σε πολλούς ανθρώπους.

Πώς φαίνεται ότι δρα η δεξαμεθαζόνη

Η χορήγηση χαμηλών δόσεων του στεροειδούς φαρμάκου δεξαμεθαζόνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19 μείωσε κατά ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με στοιχεία δοκιμών.

Τα αποτελέσματα της βρετανικής έρευνας χαρακτηρίζονται «καθοριστικής σημασίας εξέλιξη» από τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τις κλινικές δοκιμές με την ονομασία RECOVERY, οι οποίοι δηλώνουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να περιληφθεί στο πρωτόκολλο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19.

«Είναι ένα αποτέλεσμα που δείχνει ότι εάν σε ασθενείς με Covid-19 και βρίσκονται στον αναπνευστήρα ή έχουν υποβοήθηση της αναπνοής με οξυγόνο χορηγηθεί δεξαμεθαζόνη, σώζονται ζωές, και αυτό με πολύ χαμηλό κόστος», δήλωσε ο Μάρτιν Λάντρεϊ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκ των επικεφαλής της ευρείας έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο Πίτερ Χόρνμπι, εκ των επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η δεξαμεθαζόνη – γενόσημο στεροειδές που χρησιμοποιείται σε άλλες ασθένειες ως αντιφλεγμονώδες – είναι το μόνο φάρμακο που έχει μέχρι στιγμής δείξει μείωση της θνητότητας – και την μειώνει σε σημαντικό βαθμό».

«Είναι καθοριστικής σημασίας εξέλιξη», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα