Κορονοϊός: Ο χάρτης της πανδημίας στην Ελλάδα - Σε ποιες περιοχές τα περισσότερα κρούσματα, ποιες έμειναν αλώβητες

Ο νομός Αττικής παραμένει στην κορυφή των κρουσμάτων από κορονοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που συγκεντρώθηκαν ως τις 29 Μαρτίου. 1.221 μέχρι στιγμής τα κρούσματα στην Ελλάδα, 43 οι θάνατοι.

Συνολικά 758 έχουν καταγραφεί στην Αττική, με τα 641 να αφορούν την Αθήνα, τα 57 την Ανατολική Αττική, τα 56 τον Πειραιά

και μόλις 4 στην Δυτική Αττική.

Εκτός πρωτεύουσας, η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 55 κρούσματα και μετά η Ηλεία με 46, η Καστοριά με 29, η οποία έχει θρηνήσει και ανθρώπινες απώλειες και η Πάτρα με 19. Αρκετά είναι τα κρούσματα και στην Κοζάνη (16), την Ξάνθη (12) και τον Εβρο (11), ενώ ακολουθούν Σέρρες (8), Πιερία (5), Κιλκίς (4), Ημαθία (3), Καβάλα (3), Πέλλα (2), Ροδόπη (1), Φλώρινα (1). Σε Κεφαλλονιά, Κυκλάδες, Λακωνία, Λασίθι, Λευκάδα, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σάμος, Τρίκαλα και Χανιά έχουν διαγνωστεί από ένα κρούσμα.

Χωρίς κρούσματα είναι οι περιοχές Λήμνου, Χίου, Β.Τ. Αθήνας, Δυτ. Τομέα Αθήνας, Ν. Τομέα Αθήνας, Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Σποράδων, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Δράμας, Θάσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιθάκης, Κέρκυρας και Κορινθίας.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των ασθενών σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα κρούσματα, από τα 1.146 κρούσματα (δεν έχουν καταγραφεί τα τελευταία) 1.080 αφορούν Ελληνες και 66 αλλοδαπούς.

Οι άνδρες συγκεντρώνουν το 56% των ασθενών, καθώς είναι 646, με τις γυναίκες που έχουν καταγραφεί με κορωνοϊό, να είναι 504 (43%). Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν ένας στους τέσσερις ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων, ενώ συνολικά η πλειοψηφία είναι 40 με 64 ετών. Οσον αφορά τους Ελληνες που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, οι 250 ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων, οι 514 ήταν ηλικίας 40-64 χρόνων, ενώ 292 είναι νεότερης ηλικίας (18-39 ετών) και 32 είναι κάτω των 18 ετών.

Κορονοϊός: 56 νέα κρούσματα, 1212 συνολικά - 5 νεκροί σήμερα, 43 στη χώρα μας

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 56 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 1212. Άλλοι πέντε νεκροί από τον ιό στη χώρα μας.

Καταγράφηκαν 5 νέοι θάνατοι στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 43. 72 διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 14 γυναίκες. 5 εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί πάνω από 738.000 κρούσματα, πάνω από 35.000 νεκροί, ενώ από 135.000 έχουν αναρρώσει.

Τσιόδρας νέα κρούσματα κορονοϊού

Όσον αφορά τους θανάτους, σε ποσοστό πάνω από 90% υπήρχε υποκείμενο νόσημα. Μέχρι στιγμής, έχουν διενεργηθεί 15.961 τεστ.

Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα, αποδίδουν. Είμαστε στη φάση του μετριασμού, εφαρμόζουμε μέτρα φυσικής απομάκρυνσης. «Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα αποδίδουν, όπως βλέπουμε στην πατρίδα μας και μας βοηθούν να μείνουμε στο καλό σενάριο». Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του υπουργείο υγείας Σ. Τσιόδρας, τόνισε ότι όσον αφορά την πανδημία βρισκόμαστε στη φάση του μετριασμού στη χώρα μας. «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Κάθε μέρα έχει την καλοσύνη και την κακία της. Θα περιμένουμε με υπομονή, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αβέβαιη», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε σχετική ερώτηση για τα μαθηματικά μοντέλα που διερευνούν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είπε ότι προς το παρόν μας δείχνουν μια βραδεία εξάπλωση. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα που στηρίζονται στη φυσική απόσταση για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις», επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στις νεώτερες θεραπείες ήταν πολύ επιφυλακτικός καθώς σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για διαφορετικές ουσίες που δοκιμάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα της προληπτικής προφύλαξης των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι εξετάζεται και από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η δυνατότητα να τους δοθεί «για μια περίοδο 8 -12 εβδομάδων θεραπεία η οποία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τον ιό».

Εξετάζεται η χρήση της χλωροκίνης αλλά και ενός άλλου (καρδιοπροστατευτικού) φαρμάκου, αγωγές που φαίνεται ότι βοηθούν στην προστασία κυρίως από τις επιπλοκές του κορονοϊού. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι διαφορετικές αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα χορηγηθούν σε ξεχωριστές ομάδες υγειονομικών που θα δεχθούν να μπουν σε παρακολούθηση για αυτή την προεκθεσιακή φαρμακευτική προφύλαξη όπως είπε καθώς υπάρχει και η μεταεκθεσιακή προφύλαξη, δηλαδή φάρμακα που δίνονται αφού κάποιος εκτεθεί στον ιό.

Keywords
Τυχαία Θέματα