Κορονοϊός: Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη διασπορά, στο κόκκινο η Βόρεια Ελλάδα

Οπως αποτυπώνεται στον χάρτη επίπτωσης τελευταίων 14 ημερών που εκδίδει ο ΕΟΔΥ, όλη η βόρεια Ελλάδα, με εξαίρεση την Κοζάνη, την πρώτη περιοχή που μπήκε σε lockdown, είναι στο κόκκινο.

Περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, η Εύβοια, η Πελοπόννησος, η Κρήτη

και τα νησιά Αιγαίου και Ιονίου δεν έχουν δεχθεί μέχρι σήμερα ισχυρό το “χτύπημα” του κορονοϊού.

Με βάση τις ημερήσιες καταγραφές η Θεσσαλονίκη σε μία εβδομάδα, από την περασμένη Τετάρτη, 4 του μήνα έως και χθες, καταγράφει συνολικά 5253 κρούσματα.

Η Αττική βρίσκεται πιο πίσω με 4314 περιστατικά κορωνοϊού για το ίδιο διάστημα, ωστόσο εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλό φορτίο.

Η Λάρισα είναι η τρίτη περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα. Σε μία εβδομάδα καταγράφει 927 περιστατικά, ενώ στην πλειονότητά τους οι περιφερειακές ενότητες όλης της Μακεδονίας και της Θράκης “βράζουν” στον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, από τις 4 Νοεμβρίου έως και χθες, η Δράμα κατέγραψε 703 νέα κρούσματα, οι Σέρρες 671, η Πέλλα 545, η Ημαθια 460 νέες μολύνσεις. Επίσης, στην Καβάλα δηλώθηκαν 382 νέες διαγνώσεις, στον Εβρο 379, στην Πιερία 375, στη Χαλκιδική 330, στο Κιλκίς 307, στην Ξάνθη 259.

Η εικόνα οσον αφορά στις περιοχές που πριν από περίπου ένα μήνα είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις του ιού έχει αλλάξει. Ενδεικτικά η Κοζάνη σε διάστημα μίας εβδομάδας καταγράφει 143 νέα περιστατικά και τα Ιωάννινα 130. Η Κοζάνη ήταν η πρώτη περιοχή που μπήκε σε τοπικό lockdown, στις 16 Οκτωβρίου και τα Ιωάννινα επίσης από τις περιοχές που επιβλήθηκε “απαγορευτικό” πολύ πριν το γενικό lockdown και συγκεκριμένα στις 29 Οκτωβρίου.

Σήμερα, είναι η έκτη ημέρα μετά την επιβολή της δεύτερης καραντίνας σε όλη την Ελλάδα. Οπως φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα κρούσματα διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο, το οποίο, βέβαια, δεν ακολουθεί καθημερινές απανωτές αυξήσεις. Η ανησυχία αυτή την περίοδο εστιάζει στην πίεση του Συστήματος Υγείας καθώς η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού τις προηγούμενες εβδομάδες αποτυπώνεται τώρα στα “σκληρά” δεδομένα, δηλαδή νοησηλείες, διασωληνώσεις, θανάτους.

Οι νέες εισαγωγές σε όλα τα νοσοκομεία και τη χθεσινή ημέρα ήταν περίπου 400, όπως προκύπτει κατά πληροφορίες, ενώ συνολικά οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στα νοσηλευτικά ιδρύματα χθες το βράδυ ξεπέρασαν τους 2700.

“Εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, αναμένουμε μέσα στις επόμενες 15 μέρες να δούμε μια μείωση των νέων κρουσμάτων”, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την Covid-19 στο υπουργείο Υγείας.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι σε δέκα ημέρες (σ.σ από τη Δευτέρα) η επιδημία πρέπει να έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Συνεπώς, το “πικ” των κρουσμάτων αναμένεται περί τις 20 με 23 του μήνα ώστε αμέσως μετά να αρχίσει η πτώση των κρουσμάτων. Σε βάθος μεγαλύτερου χρόνου θα αποτυπωθεί η πτώση της επιδημίας στο Σύστημα Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα