Κορονοϊός: Όσοι νόσησαν κινδυνεύουν 4 με 5 φορές περισσότερο να μολυνθούν από την μετάλλαξη Όμικρον

Τα άτομα που έχουν νοσήσει από κορονοϊό στο παρελθόν σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η Μαρία Θεοδωρίδου έχουν 4 με 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από την μετάλλαξη Όμικρον, με τη φυσική ανοσία να μην αποτελεί ασπίδα προστασίας για την μετάλλαξη αυτή.

Για την παραλλαγή Όμικρον η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού ανέφερε συγκεκριμένα: «Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες για να απαντηθούν βασικά ερωτήματα. Έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι είτε ως ασυμπτωματικοί είτε με λίγα συμπτώματα. Άλλο ένα σημαντικό

στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά ηπιότερα. Ένα άλλο σημείο είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 4 με 5 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει», όπως γράφει το News4Health.gr.

Τα στοιχεία αυτά που ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα, είναι πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη της COVID-19, σύμφωνα με νέα στοιχεία του ΠΟΥ.Σημαντικές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι το στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται γρηγορότερα από άλλες παραλλαγές και επηρεάζει άτομα που είναι εμβολιασμένα ή έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)» Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Την ίδια στιγμή, ο Giorgio Palu, πρόεδρος του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων (AIFA), εκτίμησε ότι ενδεχομένως να απαιτούνται έως και 40 φορές περισσότερα αντισώματα για να εξουδετερωθεί η παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία από στοιχεία που έρχονται από την Ν. Αφρική. «Τα άτομα που εισάγονται στο Νοσοκομείο είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και η θνητότητα μικρή σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Ερωτηματικό μπαίνει αν αυτά θα ισχύσουν για τα κράτη της Ευρώπης, καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε μεγαλύτερα των 50 ετών άτομα» είπε, όπως γράφει το News4Health.gr.

Τέλος, αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της «Όμικρον» είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού.

Την ίδια ώρα που η Όμικρον φαίνεται ότι ετοιμάζεται να κάνει...χριστουγεννιάτικο πάρτυ ειδικοί και κυβέρνηση εξετάζουν ένα νέο μέτρο που αφορά την διενέργεια των rapid test και από εμβολιασμένους πριν τις συγκεντρώσεις και τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια.

Η σκέψη είναι στο τραπέζι όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νωρίτερα το μεσημέρι. Παράλληλα, νωρίτερα απόγευμα δήλωσε στο Mega ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο και προσπαθεί να λαμβάνει τις αποφάσεις αυτές που καθυστερούν την διασπορά της νόσου.

«Παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον. Λένε ότι πρόκειται για μία μετάλλαξη που θα έρθει στη χώρα μας. Όσο περισσότερο καθυστερήσουμε τη διασπορά της τόσο καλύτερα θα είναι» είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Εξετάζουμε αυτό το έκτακτο και προσωρινό μέτρο, γιατί χρειαζόμαστε την εξασφάλιση ότι δεν θα νοσεί ο διπλανός μας, μέσα στον κλειστό χώρο που θα βρεθούμε. Θα γίνει για τη μέγιστη προστασία του ίδιου και των γύρω του».

Σημειώνεται ότι αποφαιστεί το μέτρο αυτό οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους το rapid test, σύμφωνα με όσα είχε διευκρινίσει ο κ. Οικονόμου το μεσημέρι από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Όσοι, Όμικρον,koronoios, osoi, omikron