Κορονοϊός: Τι προβλέπεται για τα κριτήρια διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, τόσο στον κ. Τσιόδρα όσο και στον κ. Κοντοζαμάνη ζητήθηκε να σχολιάσουν τις καταγγελίες κάποιων ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές, που πάνε να κάνουν τη θεραπεία τους, σύμφωνα με τις οποίες τους ζητείται να κάνουν το διαγνωστικό τεστ, πληρώνοντας τουλάχιστον 120 ευρώ, παρόλο που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του COVID-19.

Παράλληλα, ρωτήθηκαν αν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ

των ιδιωτικών δομών προσμετρώνται στα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά.

Στην πρώτη ερώτηση, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης απάντησε το εξής: «Έχουμε δώσει οδηγίες τόσο στα δημόσια όσο και ιδιωτικά νοσοκομεία, έτσι ώστε κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο, πριν γίνει δηλαδή ένα χειρουργείο, να διεξάγεται το τεστ. Σε ότι αφορά το δημόσιο τομέα δεν υπάρχει κάποιο θέμα.

Σε ότι αφορά τον ιδιωτικό, ο προεγχειρητικός έλεγχος προβλέπεται και υπολογίζεται στη διαδικασία του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου. Πρόκειται για το νοσήλιο, το οποίο αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές. Εφόσον χρειαστεί θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για να μην υπάρχει επιβάρυνση για το τεστ για τους πολίτες που προσέρχονται στον ιδιωτικό τομέα.

Απαντώντας στη δεύτερη ερώτηση ο ίδιος ανέφερε ότι «θεραπείες γίνονταν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Σε ότι αφορά τα κριτήρια του διαγνωστικού ελέγχου στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτά είναι τα ίδια σε όλη την Επικράτεια και βεβαίως καταγράφονται και τα θετικά κρούσματα από ιδιωτικές δομές στο σύνολο των κρουσμάτων της χώρας».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή τα διαγνωστικά κριτήρια, τα οποία η Επιτροπή μας έχει επεξεργαστεί θα εκδοθούν κάποια στιγμή από τον ΕΟΔΥ και αφορούν τη νέα φάση της νόσου. Δεν περιλαμβάνουν έλεγχο σε ασυμπτωματικούς και μόνο σε συγκεκριμένα σενάρια και σίγουρα όχι στο σενάριο που περιγράψατε.

Ειδικότερα, αφορούν ανθρώπους:

- που μπαίνουν στο νοσοκομείο.
- ανθρώπους που δουλεύουν σε ευαίσθητους χώρους ή εισάγονται σε τέτοιους, όπως μία ΜΕΘ, μία μονάδα μεταμοσχευμένων, καρκινοπαθείς, οι οποίοι θα έπρεπε να αρχίσουν τη χημειοθεραπεία τους
- άτομα τα οποία είναι επαφές ανθρώπων, που πρέπει να επιστρέψουν στο νοσοκομείο για να εργαστούν
- και φυσικά επιδημίες σε κλειστούς χώρους, όπως χώρους φιλοξενίας προσφύγων».

«Οι έλεγχοι θα γίνονται με αυτά τα κριτήρια και με μία ιεράρχηση. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε όλους τους Έλληνες κάθε μέρα. Είναι αδύνατο».

Όσον αφορά τα χρήματα που ζητήθηκαν σχολίασε το εξής: «Μην με ρωτάτε για ένα τέτοιο θέμα. Δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθώ υπέρ μίας τέτοιας προσέγγισης, που ζητάει ανθρώπους να πληρώσουν για τον ιό. Δε θέλω να πω κάτι. Θα γίνω κακός»

Διαβάστε όλα τα νέα για την υγεία στο news4health.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα