Κορονοϊός: Το καλοκαίρι από μόνο του δεν θα φέρει την «επιδημιολογική άνοιξη»

Νέα μελέτη ρίχνει φως στο αντίκτυπο του καλοκαιριού στον μετριασμό της διασποράς του κορονοϊού.

Οι περισσότερες ενδείξεις δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19 είναι ένας εποχιακός ιός. Το χειμώνα, δηλαδή, μεταδίδεται με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με το καλοκαίρι. Θυμίζουμε ότι η μεταδοτικότητα των 4 προηγούμενων κορονοϊών επηρεάζονταν από την άνοδο της θερμοκρασίας

Κάποια σύνδεση μεταξύ της μετάδοσης του ιού και των εποχών είναι

αναμενόμενη. Πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές αλλάζουν το καλοκαίρι. Αρχικά, περνάμε περισσότερη ώρα σε εξωτερικούς χώρους, όπου το ρίσκο διασποράς είναι μικρότερο.

Επίσης, συνήθως υιοθετούμε πιο ενεργό τρόπο ζωής, κάτι που μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του οργανισμού να αποφύγει τη μόλυνση.

Επιπλέον, επωφελούμαστε περισσότερο από την έκθεση στον ήλιο, που ανεβάζει τα επίπεδα βιταμίνης D και κατά συνέπεια ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπεριώδης ακτινοβολία στο φως του ήλιου μειώνει τη διάρκεια ζωής του ιού σε επιφάνειες. Επίσης, είναι πιθανό η υγρασία και η θερμοκρασία να επηρεάζει τη μετάδοση.

Όταν όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται, τότε υπάρχει αντίκτυπος στο βαθμό μετάδοσης του ιού. Πόσο μεγάλος, όμως, είναι ο αντίκτυπος; Μία πρόσφατη μελέτη προσπάθησε να διαλευκάνει την υπόθεση.

Η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στην διασπορά του ιού

Keywords
Τυχαία Θέματα