Κορονοϊός: Τρία εμβόλια αποδείχτηκαν λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Όμικρον

Τα εμβόλια COVID της Johnson & Johnson, της Sinopharm και το ρωσικό Sputnik V δεν είχε καμία εξουδετερωτική δραστηριότητα κατά του στελέχους Όμικρον, σύμφωνα με μία μελέτη που ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους.

Θυμίζουμε ότι από τα 3 εμβόλια, μόνο της Johnson & Johnson εχει εγκριθεί από τον EMA

και χορηγείται και στη χώρα μας.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του ιού να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια. Έτσι, οι φαρμακευτικές εταιρείες προσαρμόζουν τα εμβόλια τους με βάση τη νέα παραλλαγή ενώ εξετάζουν την αποτελεσμάτικοτητα των υπάρχοντων εμβολίων.

Σύμφωνα με το News4health, τα εμβόλια των Moderna, AstraZeneca και Pfizer διατήρησαν τη δραστηριότητά τους κατά της Όμικρον, αλλά η απάντηση των αντισωμάτων μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη απάντηση στ πρώτο στέλεχος από την Κίνα.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από την Humabs Biomed SA, βρήκε επίσης ότι η μείωση ήταν λιγότερο έντονη για τα εμβολιασμένα άτομα που ήταν προηγουμένως μολυσμένα.

Εκμηδενίστηκε η αποτελεσματικότητα 2 θεραπειών COVID

Η μελέτη βρήκε επίσης, ότι ενώ η αποτελεσματικότητα της θεραπείας της GSK (σοτροβιμάμπη) μειώθηκε κατά 3 φορές έναντι της Όμικρον σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron και της Eli Lilly έχασαν εντελώς την εξουδετερωτική τους δραστηριότητα έναντι του στελέχους.

Το εύρημα είναι συνεπές με πρόσφατα εργαστηριακά τεστ, που έδειξαν ότι οι 2 θεραπείες έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεσματικότητάς τους όταν εκτέθηκαν στο στέλεχος Όμικρον. Ας σημειωθεί ότι σε μελέτη της περασμένης εβδομάδας το εμβόλιο της Pfizer αποδείχτηκε λιγότερο αποτελεσματικό στο να κρατήσει τα μολυσμένα άτομα στη Ν. Αφρική μακριά από τα νοσοκομεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα