Κουμουτσάκος: Η Τουρκία απέκλεισε τον εαυτό της από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Την ανάγκη μιας εναλλακτικής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία, διαφορετική από τη σημερινή στρατηγική ένταξής της στην ΕΕ, προέταξε μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ειδικότερα, ο κ. Κουμουτσάκος προέκρινε την εισαγωγή της αιρεσιμότητας στη συμφωνία τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, την οποία η Άγκυρα θέλει να ανανεώσει και να ενδυναμώσει, όπως

επισήμανε. Ως εκ τούτου, εκτίμησε, η ΕΕ και το μέλος της, η Ελλάδα, θα έχουν στα χέρια τους μια νέα ευκαιρία να ενισχύσουν την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, αλλά με την παραδοχή ότι θα εισαχθεί η νέα αιρεσιμότητα.

Αποκωδικοποιώντας τη σημερινή εικόνα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την πεποίθηση πως η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας έχει «παγώσει και έτσι αυτός ο "μηχανισμός κινήτρων και κυρώσεων" δεν είναι πλέον αποτελεσματικός». Από την άλλη πλευρά, παρατήρησε πως η Τουρκία χρειάζεται την οικονομική συνεργασία και θέλει στενούς δεσμούς με την ΕΕ, καθώς η οικονομία της εξαρτάται από την ευρωπαϊκή οικονομία σε μεγάλο βαθμό που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κουμουτσάκος αντέταξε την πολιτική εισαγωγής ορισμένων προϋποθέσεων σε ό,τι αφορά το αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, όπως τη δημοκρατική λειτουργία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου καθώς και των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Η Τουρκία απέκλεισε τον εαυτό της από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ερωτηθείς αν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για περιφερειακή συνεργασία και για ταχύτερη επίλυση του Κυπριακού ή ως πρόσθετος παράγοντας έντασης και αστάθειας, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Τουρκία έχει αποκλείσει τον εαυτό της από τις εξελίξεις αυτές γιατί η Άγκυρα επιμένει σε δύο απαράδεκτες θέσεις: «Πρώτον, επιμένει να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και δεύτερον και σοβαρότερο αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματα που αυτή έχει στις θαλάσσιες ζώνες της στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Έτσι ο μόνος τρόπος που της μένει να είναι παρούσα στην περιοχή είναι να καλλιεργεί την ένταση». Διαμήνυσε μάλιστα πως «κανείς δεν μπορεί να διορθώσει τα λάθη αυτά της πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παρά μόνον η ίδια».

Keywords
Τυχαία Θέματα