Κραυγή εστιατόρων, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις θα κλείσουν (εικόνες)

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της εστίασης ιδίως όσοι δεν λειτουργούν καν με τη μέθοδο της διανομής φαγητού, εκτιμώντας ότι οδεύουν προς την οικονομική καταστροφή αφού δεν άνοιξαν τώρα.

Ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ μιλούν στα Dnews, παραθέτοντας σειρά των ανυπέρβλητων εμποδίων λόγω της πολύμηνης καραντίνας της οποίας βρίσκονται. «Από την στιγμή που δεν λαμβάνουμε επιστρεπτέες προκαταβολές ούτε εντασσόμαστε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να κλείσουμε», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

«Πώς θα ανοίξουμε όταν ο τζίρος μας είναι μηδενικός και οι

υποχρεώσεις μας αθροίζονται συνέχεια», αναρωτιέται η Χριστίνα Κεσερογλου ιδιοκτήτρια καφέ στη Νέα Φιλαδέλφεια, υπογραμμίζοντας ότι τα προϊόντα έχουν λήξει και θα πρέπει να λάβουν καινούργιες προμήθειες χωρίς ωστόσο να διαθέτουν το οποιοδήποτε κεφάλαιο.

«Αν μας είχαν επιτρέψει να δουλέψουμε την Σαρακοστή θα μπορούσαμε ως το Πάσχα να παίρναμε μια μικρή ανάσα», λέει η Πωλίνα Γιατζιτζη ιδιοκτήτρια μεζεδοπωλείου με ψαρικά είδη στην ίδια περιοχή.

«Το 43% των μαγαζιών θα κλείσει»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΔΕ, το 43% των εστιατορίων και αναψυκτηρίων δεν πρόκειται να λειτουργήσει ξανά, ενώ οι απώλειες υπερβαίνουν τα 2,5 δις ευρώ, μόνο το 2020.

Για διχαστική πολιτική με σκοπό να βάλει απέναντι εμπόρους και εστιατορες, εγκαλεί την κυβέρνηση ο Στεφανος Καλογυρος, ο οποίος άνοιξε το μεζεδοπωλείο του στο Κουκάκι λίγο πριν την πανδημία το καλοκαίρι του 2019, με συνέπεια να μην δικαιούται κανένα επίδομα. «Δεν μπορεί να υπάρξει κανονικότητα με κλειστά μαγαζιά και δεν έχει καμία λογική να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μένει κλειστεί η εστίαση».

Όλοι τους συμφωνούν ότι μπορούσε να υπάρξει κάποιας μορφής λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, αφού δεν τους έχουν δοθεί στοιχεία για την υγειονομική επιβάρυνση εξαιτίας τους.

Ο Πρόεδρος καταστημάτων στον Έβρο, Ν. Γεωργιάδης, σημειώνει ότι ούτε και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, διότι «δεν χρειαζόμαστε 100.000 ευρώ για να πρώτες ύλες, αλλά 10.000, επομένως τα κριτήρια που τέθηκαν θα έπρεπε να ήταν πιο προσβάσιμα σε περισσότερους».

Υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις όπως αυτή του παραδοσιακού ιδιοκτήτη ψητοπωλείων στο Μοναστηράκι, Θανάση Γκόλα, ο οποίος υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να περιμένουμε 10 με 15 ημέρες επειδή τα κρούσματα είναι πολλά. Η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν μπορεί όμως η δουλειά να είναι πιο πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

Νέα επιδότηση έως 4000 ευρώ

Υπενθυμίζεται, ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση δια του υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοίνωσε χτες την επιδότηση με ποσό 1000 έως 4000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές και τον Απρίλιο. Όπως διευκρίνησε πρόκειται για αποζημίωση, μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη και ακατάσχετη. Αφορά δε μαγαζιά που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα