Κρήτη: Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διαμαρτύρονται για τις συνθήκες στην Υγεία (φωτο)

Έξω από τα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης βρίσκονται εργαζόμενοι από όλα τα νοσοκομεία του νησιού, προχωρώντας σε αυτή την κινητοποίηση, θέλοντας να στείλουν μήνυμα για την ανάγκη στήριξης του τομέα της Υγείας.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων οδηγούν τους εργαζόμενους στην κινητοποίηση, στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, στην περιοχή του Εσταυρωμένου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κατάσταση που

επικρατεί στην Υγεία είναι το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα στο νησί.

Το σωματείο εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ για άλλη μία φορά, προειδοποιεί και καθιστά υπεύθυνους το Υπουργείο Υγείας, την 7η ΥΠΕ και την διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για ασθενείς και εργαζομένους εξαιτίας της συνεχιζόμενης και διαρκώς επιδεινούμενης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου.

«Μόνο στο ΠΑΓΝΗ υπάρχουν 645 κενές οργανικές θέσεις όλων των κατηγοριών. Η απάντηση της διοίκησης είναι ότι θα γίνουν 7… προσλήψεις και αυτές με μπλοκάκι…

Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Για τους εργαζόμενους :

Για να καλυφθούν οι ανάγκες της 24ωρης λειτουργίας, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν διπλές βάρδιες καταπατώντας κάθε έννοια ξεκούρασης και ανάπαυσης. Εργαζόμενοι δουλεύουν και στα ρεπό τους.
Λόγω της παραπάνω κατάστασης έχουν αυξηθεί δραματικά οι αναρρωτικές άδειες.
Εβδομαδιαία Προγράμματα των νοσηλευτικών τμημάτων δεν μπορούν να βγουν με αποτέλεσμα τη σχεδόν καθημερινή μετακίνηση προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά. Θερινές άδειες του προσωπικού πέραν των 5 με 7 ημερών δεν μπορούν να δοθούν.
Καμιά σταθερότητα και μονιμότητα δεν υπάρχει για τους 150 εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας που σε λίγο καιρό απολύονται.

Ήδη οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ που εργάζονται στη ΜΕΘ παίρνουν τις εναπομείνασες μέρες άδειας γιατί πρόκειται να απολυθούν λόγω λήξης της σύμβασης τους, με δραματικό βέβαια αποτέλεσμα τη μείωση των κρεβατιών ΜΕΘ, ενόψει μάλιστα καλοκαιριού και ενώ ήδη υπάρχουν 3 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ λόγω ελλείψεων.

Δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για την παραμονή των εργαζομένων (που εργάζονται με μπλοκάκια στην ΠΔΨΧ κλινική), με σοβαρή κατάληξη το κλείσιμο ή τη συγχώνευση της κλινικής, λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι δεν δικαιούνται άδεια. Μέχρι πριν 2 χρόνια δεν έπαιρναν καθόλου άδεια και τώρα, μετά από αγώνα, κατάφεραν να πάρουν μόνο 10 μέρες.
Υπάρχουν σπουδαστές του ΙΕΚ που δουλεύουν αμισθί.



Για τους ασθενείς :

Υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι που θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε ΜΑΦ και να έχουν ειδική φροντίδα, αλλά λόγω των παραπάνω ελλείψεων νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους.
Υπάρχουν ράντζα σε κλινικές (παθολογική, ψυχιατρική κ.τ.λ) όταν με τον νέο οργανισμό του 2012 αντί να αυξηθούν οι κλίνες του νοσοκομείου, καταργήθηκαν επιπλέον 40.
Η λίστα χειρουργείων έχει φτάσει τους 3000 ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν.
Σε ορισμένες ειδικότητες η λίστα αναμονής για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία φτάνει τους 4 και 5 μήνες.

Επιπλέον, η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για το 2018 είναι μειωμένη κατά 638 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ για το ΠΑΓΝΗ είναι 11.000.000. Ο αριθμός των ανασφάλιστων που εξυπηρέτησε το νοσοκομείο ήταν 46.973 και το ποσό που δαπανήθηκε ήταν 6.755.188 από ιδίους πόρους, δηλαδή από την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του. Για αυτά το κράτος δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή. Την ίδια ώρα, παράλληλα με τον οικονομικό στραγγαλισμό των νοσοκομείων προχωράει η πολιτική της πώλησης των υπηρεσιών για την ανεύρεση χρημάτων. Ενδεικτικό είναι ότι για το 2018 η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ υπολογίζει ότι το νοσοκομείο θα εισπράξει άμεσα από τους ασθενείς - πελάτες 3.800.000, ενώ για τις εργαστηριακές πράξεις του 2017 έχουν ήδη εισπραχθεί 1.800.00 (από τα ασφαλιστικά ταμεία) και για επισκέψεις τον ίδιο χρόνο είχαν πληρωθεί άμεσα από τις τσέπες των ασθενών 1.495.000», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοινωση του σωματείου εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Πηγή: ekriti

Keywords
Τυχαία Θέματα