Κτηματολόγιο: Μετά την ανάρτηση της Αθήνας, έρχονται και άλλες περιοχές

Ολοκληρώνεται σιγά σιγά το Κτηματολόγιο, καθώς μετά τη διαδικασία της ανάρτησης της Αθήνας, η οποία αρχίζει στις 15 Φεβρουαρίου, τη σκυτάλη παίρνουν άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα για το κτηματολόγιο, οι ημερομηνίες και οι περιοχές είναι οι εξής:

- Στις 3 Μαρτίου η Κάτω Αχαΐα/ Ρίο

- Στις 17 Μαρτίου οι δήμοι Σίνδου, Χαλάστρας, Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης

- Στις 22 Μαρτίου η Αμαλιάδα

- Στις 1 Απριλίου οι περιοχές Κιάτου και Βέλου ΠΕ

Κορινθίας

- Στις 30 Απριλίου ο Ωρωπός

- Στις 2 Μαΐου η ΠΕ Μαγνησίας (Τσαγκαράδα), Σχηματάρι, Νέα Αρτάκη ΠΕ Εύβοιας

- Στις 27 Μαΐου η Καρδίτσα

- Στις 1 Ιουνίου στην Ακράτα

- Στις 1 Ιουλίου σε Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Ορεστιάδα και Διδυμότειχο

- Στις 9 Ιουλίου σε Κοζάνη- Πιερία

Σημειώνεται ότι η ανάρτηση είναι πολύ σημαντικό στάδιο για τη διασφάλιση της περιουσίας των ιδιοκτητών.

Οι πολίτες πρέπει να ελέγξουν πως έχει καταγραφεί η περιουσία τους κι αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν οι απαραίτητες αντιρρήσεις.

Τα σημεία κλειδιά

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν στην ανάρτηση από το Κτηματολόγιο τα εξής:

1: Να ελέγξουν αν τα στοιχεία τους είναι σωστά καταγεγραμμένα.

2: Να δουν αν έχουν αποτυπωθεί στο κτηματολογικό απόσπασμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως είναι γραμμένα στο συμβόλαιο τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος και τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας τους επί του οικοπέδου.

3: Να τσεκάρουν αν είναι σωστά γραμμένος ο αριθμός του συμβολαίου και του πιστοποιητικού μεταγραφής, καθώς και τα στοιχεία του συμβολαιογράφου.

4: Να ελέγξουν αν έχει καταγραφεί σωστά ο αριθμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

5: Να ελέγξουν εάν είναι σωστά καταγεγραμμένα τα ποσοστά των υπολοίπων ιδιοκτητών. Και αυτό διότι ό, τι δεν καταγράφεται στο Κτηματολόγιο χαρακτηρίζεται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη “ και καταλήγει – ύστερα από χρόνια –στο Δημόσιο.

6: Να δουν αν το οικόπεδο τους αποτυπώνεται σωστά στο κτηματολογικό απόσπασμα.

7: Να τσεκάρουν αν η διαφορά στο εμβαδόν του οικοπέδου που έχει καταγραφεί και αυτού που αναγράφεται στο συμβόλαιο είναι μέσα στο όρια της απόκλισης ( τα όρια καταγράφονται στο κάτω μέρος του κτηματολογικού αποσπάσματος).

8: Να δουν εάν είναι αριθμητικά σωστά καταγεγραμμένα τα δικαιώματα. Αυτό σημαίνει πως για π.χ 10 ιδιοκτησίες θα πρέπει να υπάρχουν 10 κωδικοί ιδιοκτησίας

9: Να ελέγξουν αν υπάρχει αναφορά για δικαιώματα που απορρίφθηκαν εξαιτίας έλλειψης επαρκών στοιχείων που θεμελιώνουν δικαίωμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει αν επισκεφτούν το Κτηματολογικό Γραφείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

10: Να δουν στο ειδικό έντυπο (Α1) αν υπάρχουν παρατηρήσεις. Στην περίπτωση που υπάρχουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να προσκομίσουν τα έγγραφα που απαιτούνται . Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν έχουν πληρώσει το τέλος των 35 ευρώ.Και αυτό διότι όσοι δεν το έχουν καταβάλει δεν μπορούν να δουν τα κτηματολογικά αποσπάσματα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων θα αποσταλούν προσωπικά emails. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον δήμο της Αθήνας θα πρέπει να μπουν στην ανάλογη εφαρμογή του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) στο portal “ e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ “χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet για να δουν αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα.

Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα στοιχεία της ανάρτησης είτε μέσω κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιούν στις εφαρμογές Taxisnet, είτε αφού δημιουργήσουν (εάν δεν το έχουν ήδη κάνει) τον προσωπικό τους κωδικό και εισάγουν τα τρία κλειδιά που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσης τους ( Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας). Όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν τα πάνε καλά με τα ηλεκτρονικά θα μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αθηνών που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου επί της λεωφόρου Βεΐκου 137.

Keywords
Τυχαία Θέματα