Κύπρος: Ομιλία Ζελένσκι χωρίς αναφορά στην τουρκική εισβολή, ενόχληση Αναστασιάδη

Δυσφορία προκάλεσε στην Κύπρο η μη αναφορά του Ζελένσκι στην τουρκική εισβολή του 1974 στη μαρτυρική Μεγαλόνησο, κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ομόλογός του της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν

καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, δεν έκρυψε την ενόχλησή του λέγοντας ότι «μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974. Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων».

Η παρέμβαση του Ζελένσκι, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης μίλησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, ξεκίνησε με ένα βίντεο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Οδησσό, Μποροντιάνκα, Μαριούπολη και άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Αμέσως μετά, ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε στο κυπριακό Κοινοβούλιο, στην ειδική συνεδρίαση του οποίου παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και βουλευτές.

Όπως ανέφερε ο Ζελένσκι, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα κρίνει την επιβίωση, όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Στόχος της Ρωσίας είναι να υπάρχει διχόνοια μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ρωσία λοιπόν, τους περισσότερους τους βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο, ή σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν είναι τόσο ισχυρή, η Ρωσία την βλέπει ως έδαφος προς κατάκτηση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι, για να συμπληρώσει ότι η εισβολή της Ρωσίας ξεκίνησε το 2014 με την κατάκτηση της Κριμαίας.

Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ειλικρινής διάλογος με τη Ρωσία. «Η Ρωσία αντιλαμβάνεται την καλοπροαίρετη θέση ορισμένων κρατών ως αδυναμία» επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση ενός 6χρονου παιδιού που αναζητείτο για μέρες και τελικά εντοπίστηκε νεκρό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από την Κύπρο: Να κλείσουν όλα τα κυπριακά λιμάνια για Ρώσους, να σταματήσει η χορήγηση «χρυσών διαβατηρίων» σε Ρώσους, να σταματήσουν οι διπλές υπηκοότητες (σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται να σταματήσει για Ρώσους που δεν υποστηρίζουν την εισβολή, ωστόσο, θα πρέπει να δοθούν στοιχεία) και να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε την υποστήριξη της Κύπρου για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίδραση από την πρόεδρο του κυπριακού Κοινοβουλίου

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Β. Ζελένσκι, η οποία δεν περιελάμβανε κάποια αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η πρόεδρος του κυπριακού Κοινοβουλίου Αννίτα Δημητρίου, πήρε το λόγο για να αναφερθεί στο εν λόγω ζήτημα.

«Η Κύπρος, όπως και η Ουκρανία, είναι θύματα εισβολής και κατοχής μίας ισχυρότερης γείτονος χώρας. Το 1974, η Τουρκία, που ήταν και εγγυήτρια δύναμη, εισέβαλε στην Κύπρο με αιτιάσεις ασύμβατες με τις πάγιες αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, όπως σήμερα η Ρωσία, και έκτοτε κατέχει το 37% του εδάφους της χώρας μας, ενός ευρωπαϊκού εδάφους. Για περισσότερο από 47 χρόνια, βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες των κατάφωρων παραβιάσεων από την Τουρκία των αρχών του διεθνούς δικαίου και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες νέων τετελεσμένων τόσο επί του εδάφους όσο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέρους των ευρύτερων επεκτατικών σχεδιασμών της Τουρκίας», ανέφερε μεταξύ άλλων η Αννίτα Δημητρίου μόλις ο Ζελένσκι ολοκλήρωσε την ομιλία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρος, Ομιλία Ζελένσκι, Αναστασιάδη,kypros, omilia zelenski, anastasiadi