Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Έρχονται Κέντρα Εισπράξεων για μικρομεσαίους οφειλέτες - Πώς θα λειτουργούν

Νέα όπλα στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία επιστρατεύει η ΑΑΔΕ, επιχειρώντας να σφίξει περαιτέρω τον κλοιό γύρω από 1,8 εκατ. φορολογούμενους, στους οποίους μπορεί να εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Τα Κέντρα Εισπράξεων Αττικής και Θεσσαλονίκης στήνονται ήδη και σύντομα θα αποτελούν τον νέο "εφιάλτη" όσων χρωστούν στην εφορία.

Με κατασχέσεις και ρυθμίσεις πέρυσι η ΑΑΔΕ

κατάφερε να εισπράξει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ παλαιών και νέων χρεών, αλλά η δεξαμενή των οφειλετών και των χρεών παραμένει τεράστια.

Μόνο πέρυσι, σύμφωνα με Τα Νέα, δημιουργήθηκαν φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 10 δισ. ευρώ, 4,2 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και σε περισσότερους από 1,8 εκατ. φορολογούμενους ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Σε αυτό το σκηνικό, το σχέδιο έχει ήδη εκπονηθεί και προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων Κέντρων Εισπράξεων, ένα στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, με βασικό αντικείμενο την αύξηση των εισροών εσόδων στον προϋπολογισμό.

Το πρώτο Κέντρο στην Αττική θα στηθεί στα πρότυπα της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, η οποία δημιουργήθηκε το 2011 και πέρυσι κατάφερε μέσω κατασχέσεων να εισπράξει 870 εκατ. ευρώ. Η ΕΜΕΙΣ κυνηγά κυρίως τους μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Κέντρο Εισπράξεων θα μεταφερθεί το χαρτοφυλάκιο ληξιπρόθεσμων χρεών από όλες τις εφορίες της Αττικής, αλλά και τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με αυτές τις αρμοδιότητες. Φάκελοι και εργαζόμενοι.

Οι υποθέσεις θα προτεραιοποιούνται κεντρικά, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα εφαρμόζονται ξεκινώντας από όσους συνδυάζουν το μεγαλύτερο ύψος της οφειλής με τις περισσότερες πιθανότητες είσπραξης, η διαδικασία θα ομογενοποιηθεί και οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη θα αυξηθούν.

Η πρεμιέρα της νέας αποκεντρωμένης υπηρεσίας αναμένεται, άμεσα, εντός του έτους, ενώ το 2020 θα ακολουθήσει το Κέντρο Εισπράξεων Θεσσαλονίκης.

Οι νέες εισπρακτικές θα αντλούν στοιχεία από όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ και της κεντρικής διοίκησης, από τους ΟΤΑ, τις υπηρεσίες της Ε.Ε. κ.α.

Άμεσα άλλωστε προωθείται η διασύνδεση του Taxisnet με το Κτηματολόγιο, την Εργάνη, τις τράπεζες, το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα