Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς διαμορφώνονται τον Δεκέμβριο μετά τις επιδοτήσεις

Κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές που έχουν ως προμηθευτή τη ΔΕΗ καθώς και άλλες εταιρείες όπως Protergia και Elpedison που συγκράτησαν τις αυξήσεις τον Δεκέμβριο.

Η επιδότηση είναι στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, κάτι που σημαίνει ότι περίπου το 90% των οικιακών καταναλωτών με κυμαινόμενα τιμολόγια καλύπτεται. Και αυτό γιατί

η επιδότηση για την ηλεκτρική ενέργεια είναι οριζόντια για όλα τα οικιακά τιμολόγια και τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 3,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης. Με την ενίσχυση από το ΥΠΕΝ η μεσοσταθμική τιμή του «πράσινου τιμολογίου» για τους 3 μεγαλύτερους προμηθευτές σε μερίδιο αγοράς στη Χαμηλή Τάση (άνω του 80% της οικιακής κατανάλωσης), συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης Δεκεμβρίου, ανέρχεται σε 14,17 ανά κιλοβατώρα. Ειδικότερα, με βάση τις χρεώσεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσέλιδα της ΡΑΑΕΥ, το χαμηλότερο τιμολόγιο μετά την επιδότηση έχει η ΔΕΗ με την κιλοβατώρα στα 13,99 λεπτά και μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.

Ακολουθεί η Elpedison με 14,4 λεπτά την κιλοβατώρα και πάγιο 4 ευρώ. Το τιμολόγιο της Protergia διαμορφώνεται στα 14,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και με το πάγιο στα 4 ευρώ ενώ στην ίδια τιμή χρεώνει και η Volterra την κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας και με πάγιο 4,5 ευρώ τον μήνα. Στα 15 λεπτά ανέρχεται η χρέωση της Zenith με το πάγιο στα 5 ευρώ και στα 15,4 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας με έκπτωση συνέπειας είναι η χρέωση της Φυσικό Αέριο. Στα 15,84 λεπτά είναι το πράσινο της Ηρων με έκπτωση συνέπειας και μηνιαίο πάγιο στα 5 ευρώ. Η χρέωση στους καταναλωτές που έχουν ως προμηθευτή τη Solar Energy είναι στα 15,94 λεπτά ενώ πάνω και κοντά στα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι οι χρεώσεις των Ngr, EΛΙΝΟΛ, Volton κά.

Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 20,5 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Κίνηση η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε για ακόμα μια φορά "έκτακτα" μέτρα για να αντιμετωπίσει το ράλι τιμών στην ενέργεια. Ειδικότερα, τονίζει ότι «η νέα παρέμβαση χρεώνει στο δημόσιο ταμείο τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας καλύπτοντας τις αυξήσεις στους λογαριασμούς για ένα μήνα και παράλληλα ακόμα αναζητεί φόρμουλα εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων» και προσθέτει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να ρυθμίσει την αγορά, να ασκήσει πολιτικές για σταθερή μείωση των τιμών ενέργειας και φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών».

«Η ομολογία Σκυλακάκη πως "οι τιμές σε αυτή την περίοδο σε όλη την Ευρώπη είναι υψηλές και στη δική μας περιοχή είναι ακόμα υψηλότερες" είναι δημοσιογραφική περιγραφή των βαρών που σηκώνουν οι Έλληνες πολίτες. Το ζήτημα είναι τι θα κάνει ο κ. υπουργός προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική ενεργειακή πολιτική στη χώρα μας» συμπληρώνει. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το ΥΠΕΝ στην ανακοίνωσή του σχετκά με τις επιδοτήσεις σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση οι τιμές του ρεύματος για τον οικιακό καταναλωτή το 2024 είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2023. Παραθέτοντας στοιχεία από το Household energy price Index, σύμφωνα με τα οποία στο δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2024 η λιανική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη κατά 15% από το 2023.

Πηγή ienergeia.gr

#ΡΕΥΜΑ #ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ_ΡΕΥΜΑ #ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ #ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ_ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα