Λουκασένσκο για τις κυρώσεις στη Ρωσία: «Οι αντεπιθέσεις θα είναι επώδυνες για τη Δύση, η δυτική πολιτική οδηγεί σε ΄Γ παγκόσμιο πόλεμο»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η πολιτική των κυρώσεων στοχεύει στην εξάλειψη της Ρωσίας ως ανταγωνιστή και οδηγεί σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. «Οι αντεπιθέσεις θα είναι επώδυνες για τη Δύση», είπε ο ίδιος, «κυρώσεις και για τη Λευκορωσία» η απάντηση της Ευρώπης.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS: «Σε μια κατάσταση όπως αυτή θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοιες κυρώσεις. Πολλά λέγονται για τον τραπεζικό τομέα. Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, SWIFT.

Είναι χειρότερο από πόλεμο.

Η Ρωσία ωθείται προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί και να αποφύγετε κάτι τέτοιο. Γιατί ο πυρηνικός πόλεμος είναι το τέλος των πάντων», είπε ο Λουκασένκο.

Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας της Λευκορωσίας ενδέχεται να βοηθήσουν τη Ρωσία να αποκτήσει υποκατάστατα για τα δυτικά και ασιατικά μικροτσίπ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μοναδικός ωφελούμενος από αυτό που συμβαίνει εδώ. Με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη μπορεί να δείξει τη θέση της και οι ανταγωνιστές να εξαλειφθούν», πρόσθεσε.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα μας προτρέπει να συνεργαστούμε στενά. Για παράδειγμα, έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι θα τερματίσουν τις προμήθειες εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας πρώτα και κύρια, μικροτσίπ και ούτω καθεξής, που κατασκευάζουμε στην βιομηχανική μας ένωση Integral (Λευκορώσος κατασκευαστής μικροτσίπ και ενδείξεων LCD)», είπε ο Λουκασένκο, παρατηρώντας πως τα μικροτσίπ της Λευκορωσίας μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν κατώτερα από άποψη ποιότητας και αξιοπιστίας.

Οι αντεπιθέσεις θα είναι επώδυνες για τη Δύση

Ο Λευκορώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως το Μινσκ και η Μόσχα θα επιβάλουν πολύ σοβαρές κυρώσεις κατά της Δύσης.

«Οι κυρώσεις μας, που θα επιβληθούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα είναι ογκώδεις… Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν. Εάν χρειαστεί, θα χτίσουμε αυτά τα μέτρα αλλά όχι εις βάρος μας», είπε.

«Είναι ένα δημοσιογραφικό κλισέ: Σιδηρούν παραπέτασμα, Σιδηρούν παραπέτασμα. Άρχισε να πέφτει εδώ και πολύ καιρό. Ενδεχομένως να έχει μείνει μόνο ένα στενό κενό, αφήνοντας λίγο φως να περάσει. Όταν το Σιδηρούν παραπέτασμα δεν τους ωφέλησε, το επέκριναν. Τώρα το χαμηλώνουν οι ίδιοι. Δεν το χρειαζόμαστε. Δε θα το κάνουμε να πέσει. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι και προσεκτικοί», κατέληξε ο Λουκασένκο.

«Κυρώσεις και για τη Λευκορωσία» η απάντηση της Ευρώπης

Λίγες ώρες αργότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδινε την απάντηση της ΕΕ, ανακοινώνοντας νέες κυρώσεις που περιλαμβάνουν και τη Λευκορωσία.

H EΕ θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση που έκανε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ. «Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ένωσή μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως είπε «πρώτον, κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής άδειας ή ρωσικού ελέγχου. Δεν θα μπορούν να προσγειωθούν, να απογειωθούν ή να πετάξουν πάνω από το έδαφος της ΕΕ. Συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ ολιγαρχών.

Δεύτερον, θα απαγορεύσουμε τη μηχανή μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου στην ΕΕ. Τα κρατικά Russia Today και Sputnik και οι θυγατρικές τους, δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν. Αναπτύσσουμε εργαλεία για την απαγόρευση της τοξικής και επιβλαβούς παραπληροφόρησής τους στην Ευρώπη.

Τρίτον, θα στοχεύσουμε τον άλλο επιτιθέμενο σε αυτόν τον πόλεμο, το καθεστώς του Λουκασένκο, με ένα νέο πακέτο κυρώσεων, πλήττοντας τους πιο σημαντικούς τομείς τους. Όλα αυτά τα μέτρα έρχονται στην κορυφή του ισχυρού πακέτου που παρουσιάστηκε χθες, και έχει συμφωνηθεί από τους διεθνείς εταίρους μας.

Η ίδια επανέλαβε παράλληλα ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τέλος, τόνισε την συμβολή της ΕΕ και στη βοήθεια που θα προσφέρει στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα