Μάνδρα: Προς επίλυση η καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων του 2015

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου αναφέρθηκε στις εξελίξεις για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου

"Είμαστε παρόντες από την πρώτη στιγμή στους πλημμυροπαθείς και θα είμαστε οι τελευταίοι που θα "ξεχάσουμε" τις υποχρεώσεις μας, απέναντι τους" τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου σε συνέντευξη - απολογισμό των έργων της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των πληγεισών από τις πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου, περιοχών της Μάνδρας και της Ν. Περάμου.

Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε διεξοδικά στη συστράτευση

όλων: πυροσβεστικής, αστυνομίας, υπουργείων, υπηρεσιών, νοσοκομείων, στρατού και εθελοντών οι οποίοι μέσω του Συντονιστικού Οργάνου και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, που «στρατοπέδευσε επί 24ωρου βάσεως στα γραφεία της ΠΕ «ξεπέρασαν εαυτούς» αντιμετωπίζοντας τα «άπειρα και απανωτά προβλήματα» αναπτύσσοντας παράλληλα έργα και δράσεις για την ανακούφιση από τις συνέπειες της καταιγίδας. Καταιγίδα η οποία στοίχισε τη ζωή σε 24 συνανθρώπους μας και «έθεσε όλους προ των ευθυνών μας. Ανεξάρτητα εάν ορισμένοι σήμερα παριστάνουν τους έκπληκτους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι στο πόρισμα της επιθεωρήτριας περιβάλλοντος, αναφέρονται οι «διαχρονικές» αιτίες εμφάνισης του πλημμυρικού φαινομένου.

Τόνισε δε, ότι η αποκατάσταση συνεχίζεται, και έχει αλλάξει θεαματικά η εικόνα, χωρίς όμως να υπάρχει εφησυχασμός ενδεχομένης επανάληψης του φαινομένου, καθώς «οι πολίτες αξιώνουν να δουν την έναρξη εργασιών, στα δυο βασικά έργα: του αντιπλημμυρικού Αγίας Αικατερίνης - Σούρες, και της αποκατάστασης της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θηβών (ΠΕΟΑΘ)». Έκανε λόγο για επίσπευση των υποχρεωτικών γραφειοκρατικών διαδικασιών (νομοθετικές ρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις, δασικές υπηρεσίες κ.α.) για το οποίο πιέζει η Περιφέρεια, αξιοποιώντας στο έπακρο την κήρυξη «έκτακτης ανάγκης» των περιοχών αλλά και το ειδικό συνέδριο που πραγματοποίησε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα ο αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε ότι η έναρξη εργασιών του έργου της ΠΕΟΑΘ θα γίνει μέχρι τέλος Μαΐου, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας σε δυο εργολαβίες, συνολικού κόστους 51.000.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά το ρέμα Αγ. Αικατερίνης, υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Αττικής, το 2016, πίστωσε με 10.949.200 ευρώ το έργο «καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία πίστωση». Πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες ωρίμανσης ξεκίνησαν μετά την πλημμύρα, με τη δασική υπηρεσία να καθορίζει τον χαρακτήρα των εκτάσεων στις 4 Δεκεμβρίου 2017 και στις 7 Φεβρουαρίου 2018 να αναρτώνται στον δήμο Μάνδρας οι επικαιροπιοιμένοι κτηματολογικοί πινάκες, που στάλθηκαν στο πλαίσιο του νέου κτηματολογίου. «Σύντομα» ανέφερε ο αντιπεριφεριάρχης «θα γίνει η κήρυξη των απαλλοτριώσεων από το Περιφερειακό συμβούλιο, βάσει κατεπείγουσας διαδικασίας που έχει εγκριθεί ήδη από το υπουργικό συμβούλιο».

Αναφορικά με τη δέσμευση της Περιφέρειας για την καταβολή ποσού 15.000.000 ευρώ στους πλημμυροπαθείς, ο κ Βασιλείου ανέφερε ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση.

Αναλυτικότερα για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στις πληγείσες περιοχές και με «κυρίαρχο γνώμονα την προστασία των ανθρώπινων ζωών» ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε με σειρά τις παρακάτω ενέργειες:

- Η πυροσβεστική με 50 οχήματα και 120 άνδρες, πλέον της ΕΜΑΚ που διέθετε άλλους 70, προχώρησε σε 30 διασώσεις, απαντλώντας ύδατα από 352 χώρους.

-Το πρόβλημα των φερτών υλικών λύθηκε, με υπουργική απόφαση, για τη μεταφορά 220.000 τόνων σε ανενεργό λατομείο του ΤΙΤΑΝ, εργασία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες.

- Για τα 487 κατεστραμμένα οχήματα συγκροτήθηκαν δυο επιτροπές καταγραφών και μεταφέρθηκαν στο πρώην στρατόπεδο 305, το οποίο όμως γέμισε και με χιλιάδες τόνους φερτών υλικών. Σταδιακά καθαρίστηκε και σύμφωνα με τη δέσμευση παραδόθηκε έγκαιρα.

- Για την καταγραφή των επιχειρήσεων, από την πρώτη ημέρα συγκροτήθηκαν 49 επιτροπές, (με 85 υπαλλήλους από όλη την Περιφέρεια), που διενέργησαν 560 αυτοψίες, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία καταγραφής, αποτίμησης και καταβολής των αποζημιώσεων.

- Για το έκτακτο επίδομα των 8.000 ευρώ, από το υπουργείο Υποδομών, η Περιφέρεια επίσπευσε τη διαδικασία καταβολής τους και μέχρι σήμερα το έλαβαν 123 από τους 300 που υπέβαλαν αίτημα.

- Προς επίλυση βρίσκεται το θέμα της καθυστέρησης της καταβολής των αποζημιώσεων στους επαγγελματίες της Μάνδρας, από τις πλημμύρες του 2015, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον οποίο τέθηκε.

- Η Περιφέρεια Αττικής παρείχε στους πλημμυροπαθείς δια του Κέντρου Logistics, συνεργαζόμενη με το υπουργείο 'Αμυνας και την "Αλληλεγγύη για όλους" είδη πρώτης ανάγκης, που παραδόθηκαν στο κοινωνικό παντοπωλείο της Μάνδρας.

Για πιο άμεση βοήθεια, από 3 σημεία εντός της Μάνδρας διανεμήθηκαν 1.000 κουβέρτες, 400 αδιάβροχα, καθημερινά 450 μερίδες φαγητού, 200 σάντουιτς, 2.400 συσκευασίες νερού του 1 lt, 50 μερίδες φαγητού για σίτιση της πολιτικής προστασίας και των στρατιωτικών, τόνοι φρούτων, πατάτας κλπ, διανομές που συνεχίστηκαν σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο μέχρι και πρόσφατα.

Ταυτόχρονα, για τον ίδιο σκοπό το Συντονιστικό είχε και την οργάνωση πλήθους ιδιωτών, επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων, συλλογικοτήτων η εθελοντικών οργανώσεων που προσέτρεχαν να προσφέρουν παντός είδους βοήθεια, από είδη πρώτης ανάγκης μέχρι μηχανικά μέσα κλπ.

-Το Θριάσιο Νοσοκομείο ήταν σε διαρκή εφημερία ενώ στήθηκε κινητή ιατρική μονάδα σε συνεργασία με την Β' ΔΥΠΕ και παράλληλα η Περιφέρεια σε συνεργασία με το υγειονομικό της αστυνομίας λειτούργησε και Κινητή Μονάδα Υγείας με 3 άτομα προσωπικό.

Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι για την απόσυρση των φερτών και τις διανοίξεις ρεμάτων, που συνεχίζονται ακόμη απαιτήθηκαν μεγάλες εργολαβίες, με κόστος άνω του 1.500.000 ευρώ.

Πρόσθεσε, ότι λόγω του τεραστίου προβλήματος απαιτήθηκε η συμβολή και του στρατού «που κυριολεκτικά ήταν αναντικατάστατη». Έκτοτε δύναμη του στρατού εγκαταστάθηκε στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας και με τη συμμετοχή δεκάδων μηχανημάτων κάθε τύπου και έμψυχου δυναμικού, πλέον των εκατοντάδων ανδρών, συντονισμένα συμβάλλει αποφασιστικά προς βοήθεια των πλημμυροπαθών.

Το πρόβλημα της δημόσιας συγκοινωνίας και του ΚΤΕΛ λύνεται σταδιακά, ενώ πρόσφατα αντιμετωπίστηκε και το θέμα της ΠΕΟΑΘ.

Τέλος, όπως σημείωσε ο κ. Βασιλείου, η αποκατάσταση της υδροδότησης, της ηλεκτροδότησης και των τηλεπικοινωνιών, λόγω των μεγάλων καταστροφών αλλά και για λόγους υγιεινής λύνονταν σταδιακά, ενώ σήμερα πλην ελάχιστων εξαιρέσεων αυτά τα προβλήματα είναι λυμένα στο σύνολο τους, με πιο σημαντικό πρόβλημα, που ακόμα δεν έχει λόγω των δυσκολιών αντιμετωπιστεί, τον ηλεκτροφωτισμό της οδού Κοροπούλη στη Μάνδρα.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα