Μάσκα: Η ανάγκη για σωστή χρήση της στην επόμενη φάση - Πόσο θα μας στοιχίζει το μήνα

Η μάσκα, σε οποιαδήποτε μορφή της, είτε απλή χειρουργική, είτε υφασμάτινη, είτε με βαλβίδα, είτε αυτοσχέδια, ή όπως και να χαρακτηρίζεται, βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ η χώρα μας περνά στην επόμενη φάση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η στρατηγική περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας,

κ. Τσιόδρας, ξεκαθάρισε ότι η μάσκα είναι ένα συμπληρωματικό μέσο προστασίας των πολιτών για χώρους μεγάλου συγχρωτισμού, η οποία μπορεί να αποτρέψει, στο μέτρο του δυνατού, τη μετάδοση από ασυμπτωματικά άτομα.

Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), αναμένεται να εκδώσουν, πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μέσα στις επόμενες ώρες, ακόμα και εντός 24ωρου, ειδικές οδηγίες για τη χρήση μασκών από τους πολίτες, με στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που προκαλούνται από την κακή χρήση.

Το συγκεκριμένο προστατευτικό μέσο είναι πρωτόγνωρο για την πλειονότητα των πολιτών, οι ειδικοί ωστόσο εκτίμησαν πως η χρήση της μάσκας σε συνδυασμό με τους κανόνες ατομικής υγιεινής και τη φυσική απόσταση των 1,5-2 μέτρων θα είναι αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση της κυκλοφορίας του κορονοϊού και τη διασπορά της νόσου που προκαλεί.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η μάσκα, είτε χειρουργική είτε υφασμάτινη, είναι πλέον υποχρεωτική (από τη Δευτέρα 4 Μαϊου) για εργαζόμενους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, κέντρα αισθητικής, ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, ΜΜΜ και ταξί.

Από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, γίνεται ισχυρή σύσταση προς όλους όσους εργάζονται ή βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, όπως πχ στις σχολικές αίθουσες και στους χώρους εργασίας, να χρησιμοποιούν μάσκα.

«Η χρήση της μάσκας θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο για τον νέο ιό και όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά κυρίως για να μη μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό όταν έχουμε ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα» εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της χθεσινής ενημέρωσης, στο να δώσει συμβουλές και χρηστικές οδηγίες προς τους πολίτες για τη χρήση της μάσκας, απαντώντας ουσιαστικά και στην κριτική που δέχθηκε από μερίδα επιστημόνων επειδή δεν υποστήριξε από το ξεκίνημα της πανδημίας τη χρήση μάσκας.

«Τότε η καραντίνα ήταν αρκετή, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο. Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο» εξήγησε.

Παράλληλα, υπογράμμισε τους βασικούς κανόνες προστασίας στους οποίους πιστώνεται η έξοδος της χώρας από το lockdown, αναφέροντας τη διατήρηση της φυσικής απόστασης, την υγιεινή των χεριών, την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αν υπάρχουν συμπτώματα.

Επιπλέον, κάλεσε τους πολίτες να συμμορφωθούν με τις οδηγίες, ενώ ξεκαθάρισε ποιες μάσκες χρησιμοποιούνται ήδη λανθασμένα, τονίζοντας ότι η χρήσης μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας δεν συστήνεται σε καμία περίπτωση στους πολίτες, παρά μόνο σε υγειονομικούς εργαζόμενους.

«Η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί. Δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου» εξήγησε.

Μάλιστα, συνέστηκε ακόμα και υφασμάτινες ή χάρτινες μάσκες που μπορούν να κατασκευαστούν σπίτι από διάφορα υλικά, παρά ιατρικές μάσκες, διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας, αν και απέτρεψε την επαναχρησιμοποίηση του αυτοσχέδιου καλύμματος εάν πρώτα δεν έχει απολυμανθεί καλά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, επέμεινε στο κύριο μήνυμα του, για τη σωστή χρήση της μάσκας: «Παραδείγματος χάρη να είσαι υγιής και να την χρησιμοποιείς λάθος, να την πιάνεις από μπροστά και να μολύνεσαι με τυχόν σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα, καθώς και μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές».

Για όποιον δεν έχει μάσκα, ισχύει το γνωστό μέτρο της κάλυψης του προσώπου του αν βήχει ή αν φταρνιστεί να καλύψει το προσώπο με ένα χαρτομάντηλο ή μέσα στον αγκώνα του.

Όποιος έχει μάσκα φτερνίζεται ή βήχει με το πρόσωπο καλυμμένο από τη μάσκα. Σε αυτήν την περίπτωση, επιβάλλεται να διατηρεί καθένας μας και δεύτερη, εφεδρική μάσκα, αποθηκευμένη σε προστατευμένη σακούλα, σε περίπτωση κακής χρήσης της πρώτης.

Τέλος, είναι απαραίτητο το αντισηπτικό με το οποιο θα πρέπει να πλένονται τα χέρια πριν και μετά τη χρήση της μάσκας.

Πόσο θα μας στοιχίζει το μήνα - Πόσα θα πληρώνει μια οικογένεια

Υποχρεωτική από τη Δευτέρα 4 Μαίου η χρήση της μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους. Πόσο όμως θα στοιχίζει στην τσέπη των πολιτών η καθημερινή χρήση μάσκας ειτε υφασμάτινης ειτε ιατρικής;

Βασικό και απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών θα είναι από τη Δευτέρα η μάσκα καθώς με το πρόστιμο να φτάνει τα 150 ευρώ σε συγκεκριμένους χώρους, κανείς πλέον δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα.

Πιο συγκεκριμένα η μάσκα από τη Δευτέρα ειναι υποχρεωτική σε ΜΜΜ, ταξί, κομμωτήρια, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και καταστήματα, ενώ διαφορετική ειναι η τιμή στην ιατρική μάσκα, ή μάσκα μίας χρήσης και στην υφασμάτινη, η οποία μπορεί να ξαναφορεθεί αφού πρώτα πλυθεί.

Τσιόδρας: Γιατί αλλάξαμε άποψη για την χρήση της μάσκας

Πόσο θα στοιχίσει η μάσκα

Στον οικογενειακό προϋπολογισμό προστίθεται από την επόμενη βδομάδα και η αγορά μάσκας. Πόσο, όμως, στοιχίζει η αγορά της στην τσέπη μας; Πόσο καλείται να πληρώνει μηνιαίως μια τετραμελής οικογένεια;

Σύμφωνα με τον φαρμακοποιό, Μανώλη Καρδάρα, οι τιμές είναι οι εξής:

Οι χειρουργικές μάσκες πωλούνται από 0,8 έως 1 ευρώ η μία μιας χρήσης. Δηλαδή, το μήνα χρειάζεται 120 ευρώ το μήνα

Οι υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων και με φίλτρο και χωρίς φίλτρο πωλούνται από 1,5 έως 3 ευρώ η μία

Σε αυτή την περίπτωση η τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει περίπου 240 ευρώ το μήνα

Διαβάστε επίσης:

Υφασμάτινες vs ιατρικές: Ποιες μάσκες προστατεύουν καλύτερα; Οδηγίες για σωστή χρήση (vid)

Πώς θα φτιάξετε μάσκες στο σπίτι σας εύκολα και οικονομικά - Τα πέντε λάθη που κάνουμε

Το «ακριβό σπορ» της προστασίας με τη μάσκα - Οι εναλλακτικές και τα πρόστιμα

Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας - Πρόστιμο 150 ευρώ στους απείθαρχους

Μάσκες: Τι ισχύει για τη χρήση τους - Γιατί «άλλαξε γνώμη» το υπουργείο Υγείας

Keywords
Τυχαία Θέματα