Μάστιγα για τους μεσήλικες Έλληνες το κάπνισμα

Στις 31 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Στην Ελλάδα το κάπνισμα αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς πολλοί Έλληνες έχουν υιοθετήσει αυτή την βλαβερή συνήθεια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2019, το 24,9% των Ελλήνων καπνίζει καθημερινά, το 3,7% περιστασιακά και το 71,4% δεν καπνίζει.

Σύμφωνα με το News4Health.gr, η ηλικιακή ομάδα 35-44 είναι που καπνίζει περισσότερο

σε καθημερινή βάση (34%) και ακολουθούν από κοντά οι 45-54 (33,5%). Όσον αφορά τους νέους (15-24) καπνίζουν καθημερινά σε ποσοστό 14,4%.

Ως κάπνισμα ορίζονται τα τσιγάρα από πακέτο, η στριφτά με καπνό, ο καπνός για πίπα πούρα ή πουράκια, τα θερμαινόμενα, ο ναργιλές κ.α.

Η μάστιγα της παθητικής έκθεσης στον καπνό

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα πολύ σημαντικό είναι και το πρόβλημα που δημιουργείται από το παθητικό κάπνισμα. Στην εργασία, στην κατοικία και στους κλειστούς χώρους, η καθημερινή έκθεση σε παθητική χρήση καπνού φτάνει το 18,6%, το 16,9% και το 13% αντίστοιχα

Οι κλειστοί χώροι αποτελούν το μέρος που επιβαρύνονται τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα σε ποσοστό 20,9% οι παθητικοί καπνιστές.

{gallery}elstat{/gallery}

Ημερίδα του Υπουργείου Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, το Υπουργείο Υγείας διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Επιλέγω να Μην Καπνίζω», στις 18:30 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος David Horner, ενώ θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Henri Kluge.

Παρεμβάσεις στην ημερίδα θα κάνουν, επίσης, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα