«Μαύρη επέτειος» από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Συμβολικό μήνυμα ενότητας από τον ΟΗΕ

Μπαίνοντας στον δεύτερο χρόνο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, το σοκ των πρώτων εβδομάδων έχει δώσει τη θέση του στη βεβαιότητα -αναλυτών, πολιτικών και απλών πολιτών- ότι μετά τον πιο αναπάντεχο πόλεμο της σύγχρονης ιστορίας τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ακόμη ένα πράγμα είναι βέβαιο: Δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Γνωρίζουμε όμως, ότι και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι επιθυμούν να λήξει στο πεδίο των μαχών και όχι γύρω από ένα διπλωματικό τραπέζι.

Σε αυτή τη

γεμάτη αβεβαιότητα θλιβερή επέτειο, η διεθνής κοινότητα στέλνει ένα συμβολικό μήνυμα ενότητας: Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (141 υπέρ, 7 κατά, 32 αποχές) ένα (μη δεσμευτικό) ψήφισμα που καλεί τη Ρωσία να τερματίσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Παρότι το ψήφισμα αυτό εκλαμβάνεται και ως βαρόμετρο προθέσεων, πολλοί αναλυτές προεξοφλούν έναν νέο ψυχροπολεμικού ύφους διπολισμό, με τη Δύση από τη μία πλευρά και μια ευρασιατική συμμαχία Ρωσίας-Κίνας από την άλλη.

Την ίδια ώρα, το σχήμα αυτό αντικρούεται από εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι σινορωσικές σχέσεις είναι πολύ πιο περίπλοκες και ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να προσπαθεί να ισορροπήσει αντικρουόμενα συμφέροντα. Η Κίνα άλλωστε για τέταρτη φορά από την έναρξη του πολέμου, απείχε από την ψήφιση παρόμοιου ψηφίσματος του ΟΗΕ.

Υπάρχει βέβαια και η προσέγγιση ότι ανεξάρτητα από το αν χαρακτηρίζουμε την εποχή που θα μας κληροδοτήσει ο πόλεμος πολυπολική ή διπολική, "είναι απίθανο να είναι ευχάριστη", καθώς η επικράτηση του όρου "σφαίρες επιρροής" μοιάζει να είναι ξανά στη μόδα, εις βάρος μικρότερων χωρών που βλέπουν να μετατρέπονται σε πιόνια άλλων δυνάμεων. Η πολυμέρεια -δηλαδή η ρυθμισμένη με κανόνες συνεργασία μεταξύ όλων ή των περισσότερων παραγόντων- θα γίνεται ολοένα και πιο άπιαστος στόχος, ακόμη και όταν η κλιματική αλλαγή την καθιστά απαραίτητη", σχολιάζει χαρακτηριστικά στο κεντρικό της άρθρο η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Βρετανία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ καλεί τους συμμάχους του στην G7, που θα συνεδριάσουν σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών, ιδίως του πυροβολικού, στο Κίεβο και να προμηθεύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με οπλικά συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας.

«Προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο —και για να έρθει γρηγορότερα αυτή η μέρα— πρέπει να αποκτήσει αποφασιστικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης», θα πει ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις στη συζήτηση των ηγετών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

«Αντί να υιοθετήσουμε προοδευτική προσέγγιση, η προσέγγισή μας πρέπει να είναι να ενεργήσουμε πιο γρήγορα σε ό,τι αφορά το πυροβολικό, τα άρματα μάχης και την αντιαεροπορική άμυνα», θα προσθέσει.

Ο κ. Σούνακ, ο οποίος θα τηρήσει σήμερα ενός λεπτού σιγή στη Ντάουνινγκ Στριτ πλαισιωμένος από ουκρανούς στρατιωτικούς, θα καλέσει επίσης τους ηγέτες της G7 να στείλουν στο Κίεβο «όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας».

Σύμφωνα με τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, που ανακοίνωσε πρόσφατα πως άρχισε να εκπαιδεύει ουκρανούς χειριστές σε αεροσκάφη δυτικού τύπου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα επαναλάβει την πρότασή του να προσφέρει υποστήριξη «σε χώρες ικανές να παραδώσουν αεροσκάφη στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν άμεσα σε αυτό τον πόλεμο».

Η Βρετανία, η πρώτη χώρα που υποσχέθηκε να προμηθεύσει με βαριά άρματα μάχης τα ουκρανικά στρατεύματα, δηλώνει ανοικτή στο ενδεχόμενο να τους στείλει επίσης αεροσκάφη τύπων του NATO, όμως έχει διευκρινίσει πως η εκπαίδευση των πιλότων τους θα πάρει ως και τρία χρόνια.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία βασίζεται σε τύπους αεροσκαφών σοβιετικού σχεδιασμού.

Η Κίνα καλεί σε «διάλογο», απορρίπτει κάθε χρήση πυρηνικών όπλων

Η κινεζική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και την Ουκρανία να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κι απέρριψε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων σε έγγραφο 12 σημείων που έδωσε στη δημοσιότητα, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης.

«Όλα τα μέρη θα όφειλαν να υποστηρίξουν τη Ρωσία και την Ουκρανία για να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να ξαναρχίσουν τον απευθείας διάλογο το ταχύτερο δυνατό», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στο κείμενο αυτό.

Η κινεζική διπλωματία επισημαίνει ακόμη πως «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», αναφερόμενη στην απειλή που επέσεισε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», «δεν πρέπει να διεξαχθούν πυρηνικοί πόλεμοι»: «Πρέπει να εναντιωθούμε στις απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων», αναφέρει το έγγραφο, υπό τον τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».

Η Κίνα ζητεί εξάλλου η Μόσχα και το Κίεβο να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

«Τα (εμπόλεμα) μέρη πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε άμαχους ή πολιτικά κτίρια», τονίζει το κείμενο της κινεζικής διπλωματίας. Ακόμη, επαναλαμβάνει την εναντίωση της Κίνας στις δυτικές κυρώσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά λεπτό ζήτημα για το Πεκίνο, δεδομένων των σθεναρών διπλωματικών και οικονομικών δεσμών που απέκτησε τα τελευταία χρόνια με τη Μόσχα, με ελατήριο το κοινό συμφέρον να υπάρξει αντίβαρο στις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο δήλωσε την Τρίτη «πολύ ανήσυχο» για το ότι ο πόλεμος «εντείνεται» και υπάρχει κίνδυνος «να ξεφύγει από τον έλεγχο».

Επισήμως ουδέτερη, η Κίνα απευθύνει έκκληση στο κείμενο να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα ζητεί η διεθνής κοινότητα να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.

Η πίεση της Δύσης στο Πεκίνο κορυφώνεται, καθώς η κινεζική κυβέρνηση δημόσια ούτε υποστηρίζει, ούτε καταδικάζει τη ρωσική επίθεση, ωστόσο έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή της στη Μόσχα ως προς το ζήτημα των κυρώσεων.

Προ ημερών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως φοβάται ότι η Κίνα θα προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, κατηγορία που διέψευσε με έντονο τρόπο το Πεκίνο.

Νέο πακέτο από τις ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον ανήγγειλε τη χορήγηση νέας δόσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην επικράτεια της γειτονικής της χώρας.

«Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας 2 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει το πακέτο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην επίσκεψη που έκανε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει διαρκώς «πώς να δώσει στην Ουκρανία τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη νίκη της».

Θύμισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «περισσότερο πυροβολικό, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα HIMARS», πέρα από τη δέσμευση της κυβέρνησής του να στείλει περισσότερα ελαφριά τεθωρακισμένα και, αργότερα, βαριά άρματα μάχης.

Το σύστημα HIMARS, το οποίο κατασκευάζει ο αμερικανικός κολοσσός της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin, αποτελείται από εκτοξευτήρες πολλαπλών κατευθυνόμενων πυραύλων προσαρμοσμένων σε οχήματα με ελαφριά θωράκιση. Χρησιμοποιείται ήδη από τις ουκρανικές δυνάμεις, που το χαρακτηρίζουν εξαιρετικά ακριβές.

#ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΟΗΕ #ΕΝΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαύρη, Ρωσίας, Ουκρανία - Συμβολικό, ΟΗΕ,mavri, rosias, oukrania - symvoliko, oie