Μαζική προσφυγή κληρικών στη Δικαιοσύνη για επιστροφή δώρων-επιδομάτων

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδομάτων και αδειών τόσο σε εν ενεργεία κληρικούς όσο και σε συνταξιούχους μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης που έκρινε παράνομη την κατάργηση των δώρων, δικαιώνοντας τον συνταξιούχο Οδυσσέα Τσολογιάννη, μέλος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που προσέφυγε

ατομικά στη Δικαιοσύνη.

Για το ίδιο μείζον ζήτημα είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Ιούνιο του 2015, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση των δώρων από τις συντάξεις που είχε ψηφιστεί στους μνημονιακούς Νόμους 4093/2012 και 4051/2012.

Ωστόσο, το βάρος για την τύχη της διεκδίκησης των οικονομικών απαιτήσεων από χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και στην εν λόγω περίπτωση και από τους αντίστοιχους κληρικούς, θα σηκώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά και την τελική απόφαση στην Έφεση που κατέθεσε ο ΕΦΚΑ, απόφαση που αναμένεται να «επικυρώσει» ως παράνομη την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, αδειών, επιδομάτων και περικοπών.

Πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί ότι οι συνταξιούχοι κληρικοί μπορούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά για τα πέντε τελευταία έτη (2012- 2016), σύμφωνα με το Νόμο, ενώ οι εν ενεργεία για τα έτη 2015-16.

Σύμφωνα με τον π. Ευάγγελο Φεγγούλη, τακτικού μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ (ΤΠΟΕΚΕ), μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιστροφή ποσών για δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων και 500 ευρώ για δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) για τα έτη 2013 – 2018. Αντίστοιχα ποσά, αλλά για 2 χρόνια μπορούν να διεκδικήσουν οι εν ενεργεία κληρικοί.

Οι συνταξιούχοι κληρικοί, όπως και όλοι οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στο Ταμείο τους διεκδικώντας τα δώρα, αλλά και την επιστροφή των μνημονιακών περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Το ίδιο και οι εν ενεργεία κληρικοί έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση στο τμήμα μισθοδοσίας ή στην οικονομική υπηρεσία του τομέα όπου υπηρετούν (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Με την υποβολή της αίτησης, η οποία παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου, οι εργαζόμενοι διακόπτουν την παραγραφή των σχετικών αξιώσεων, δηλαδή δεν χάνουν το δικαίωμα για μετέπειτα προσφυγή τους με αγωγές κατά του Δημοσίου για διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού από το 2013 και μετά.

Στις αιτήσεις, που ήδη υποβάλλονται σε σχετική εφαρμογή θα πρέπει να αναγράψουν: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και τα πλήρη στοιχεία της θέσης τους. Θα υπογράψουν το κείμενο – υπόδειγμα της αίτησης που αναφέρει ότι «με την παρούσα αίτηση ζητώ να μου καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013-2018, λόγω του ότι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις των Ν. 4093/2012 και Ν. 4324/2015, επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, για να διεκδικήσουν την επιστροφή των δώρων θα πρέπει να προσφύγουν στα δικαστήρια ασκώντας αγωγή.

Επειδή η άσκηση αγωγής συνεπάγεται κόστος το οποίο είναι σημαντικό, ίσως να φθάνει και τα ποσά για τα οποία κάποια στιγμή θα δικαιωθούν.

Για τον λόγο αυτό, όποιος ακολουθήσει τη δικαστική οδό ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, προτείνει ότι είναι καλύτερο να προσφύγει με ομαδικές αγωγές που περιορίζει το κόστος, μέσω των ιερών μητροπόλεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα