Με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών το Gorna Makedonija - τι θα κάνουν ΑΝΕΛ και ΝΔ

Το σενάριο να έρθει στη Βουλή η ψήφιση της συμφωνημένης ονομασίας για το Μακεδονικό με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση. Οι εξελίξεις τρέχουν και τα σενάρια για το πώς θα γίνει η σχετική διαδικασία στην Βουλή έχουν μπει στο τραπέζι.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να στηρίξει ούτε

καν την εισαγωγή τέτοιας πρότασης στη Βουλή. Ετσι, ο βασικός κυβερνητικός εταίρος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά δέκα βουλευτές για να φτάσει την πλειοψηφία των 154 βουλευτών που έχει συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτίνας Θ. Μεγαλοοικονόμου που αποχώρησε από την Ενωση Κεντρώων.

Ολο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πληροφορίες ότι ενδεχομένως να υπήρχαν βουλευτές των ΑΝΕΛ, κυρίως εκείνοι που έχουν υπουργοποιηθεί οι οποίοι να έδιναν θετική ψήφο και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δυνητικά αναζητούσε λιγότερους που θα μπορούσε να βρει από την δεξαμενή ανεξάρτητων είτε άλλων κομμάτων.
Η αριθμητική φαίνεται πως δεν ευνοεί τέτοιες κινήσεις αλλά στις αποφάσεις που θα ληφθούν «βαραίνει» το πολιτικό κλίμα από μία τέτοια εξέλιξη. Ετσι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση θα ήθελε να φέρει στη Βουλή την πιο πιθανή, σήμερα, ονομασία το Gorna Makedonija για να μην δεχθεί διεθνείς πιέσεις ότι κάνει πίσω και ταυτόχρονα να ρίξει αλλού το βάρος της αποτυχίας στην ψηφοφορία , η κατάλληλη διέξοδος είναι να βάλει στο «παιχνίδι» και τη ΝΔ.

Η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών αναγκάζει τη ΝΔ να γίνει ο καθοριστικός παράγοντας για να περάσει ή όχι η ψηφοφορία για το κρίσιμο αυτό θέμα. Ο καθοριστικός αυτός ρόλος της ΝΔ ενδέχεται να φέρει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέρος των ισχυρών πιέσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για να δώσει το πράσινο φως για λύση οπότε τα φώτα θα πέσουν και στο αρχηγείο της Πειραιώς.

Όλα θα κριθούν αμέσως μετά το Πάσχα οπότε και θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Εξωτρικών Νίκου Κοτζιά με τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας.

Η ΝΔ πάντως έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι χωρίς τις ξεκάθαρες συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται στο Σύνταγμα των Σκοπίων δεν μπορεί να συζητήσει καμία λύση.
Όλα αυτά μετατοπίζουν το βάρος από την στάση των ΑΝΕΛ και στη ΝΔ αν και πολιτικά η μεγάλη εικόνα είναι η στάση των κυβερνητικών εταίρων σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Αλλωστε ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε την ψηφοφορία με 18ο βουλευτές στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «αν γίνουν εκλογές στα Σκόπια και αν ανατραπούν τα πάντα και αποδεχτούν τις συνταγματικές αλλαγές, τότε μόνο η κυβέρνηση θα φέρει την πρόταση στη Βουλή. Θα πρέπει να συνυπογράψει και η ΝΔ γιατί θα χρειάζονται 180 ψήφοι. Εμείς, ως κυβερνητικός εταίρος, όχι μόνο δεν συμφωνούμε να έρθει συμφωνία με τον όρο “Μακεδονία” στην Βουλή αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το εμποδίσουμε. Για να πέσει η κυβέρνηση πρέπει να το θέλουμε κι εμείς και ο κ. Τσίπρας και εμείς έχουμε πει ότι θα πάμε ως το τέλος».

Keywords
Τυχαία Θέματα