Με ποδήλατα θα περιπολούν οι Αστυνομικοί σε 27 μεγάλες πόλεις (pics+vid)

Η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύτηκε πρόσφατα 64 νέα ποδήλατα, 52 συμβατικά και 12 ηλεκτροκίνητα - Την επέκταση του επιτυχημένου θεσμού της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα ανακοίνωσε σήμερα η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε άλλες 10 περιοχές της χώρας επεκτείνεται ο επιτυχημένος θεσμός της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα. Την επέκταση ανακοίνωσε σήμερα η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο θεσμός λειτουργεί

πλέον σε 17 περιοχές και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο, Ναύπλιο, Κατερίνη, Ύδρα, Σπέτσες, Καστοριά, Χαλκίδα, Μυτιλήνη, Χίο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λευκάδα και Τρίκαλα.

Η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύτηκε πρόσφατα 64 νέα ποδήλατα, 52 συμβατικά και 12 ηλεκτροκίνητα

Την επέκταση του επιτυχημένου θεσμού της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα ανακοίνωσε σήμερα η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν δέκα αστυνομικοί ποδηλάτες του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας Αθηνών, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

Ο θεσμός της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Θεσσαλονίκη και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς στην Αθήνα, στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Τον Ιανουάριο του 2016 επεκτάθηκε στα Χανιά και τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς στην Κέρκυρα, τη Ρόδο και το Ναύπλιο, ενώ από τον Ιούνιο του 2017 επεκτάθηκε στην πόλη της Κατερίνης.

Με την νέα ρύθμιση ο θεσμός επεκτείνεται σε άλλες 10 περιοχές και συγκεκριμένα σε Ύδρα, Σπέτσες, Καστοριά, Χαλκίδα, Μυτιλήνη, Χίο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λευκάδα και Τρίκαλα και πλέον καλύπτει συνολικά 17 περιοχές της χώρας μας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στη ομιλία του, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Η αστυνόμευση με ποδήλατα έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην πολιτική κατεύθυνση που έχει δοθεί προς την Φυσική Ηγεσία της Αστυνομίας για να βγουν περισσότεροι αστυνομικοί στο δρόμο. Και αυτό γίνεται πράξη».

Ο ίδιος σημείωσε ότι: «η δράση είναι πετυχημένη και εντάσσεται στις δράσεις εμφανούς αστυνόμευσης και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις εμφανή αστυνόμευση, θέλουμε να βγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αστυνομικοί στο δρόμο και θέλουμε η Αστυνομία να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και να υπηρετεί τον πολίτη. Γιατί πέρα από τις μεγάλες επιτυχίες τις Αστυνομίας και την εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων, πρέπει η Αστυνομία δίνει καθημερινά μάχες απέναντι στα προβλήματα, δίπλα στους πολίτες, στο δρόμο».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας στην ομιλία του επεσήμανε την αποδοχή του θεσμού από την κοινωνία, αναφέροντας ότι: «η αποδοχή από την κοινωνία της ήπιας, εμφανούς, προληπτικής αστυνόμευσης με τη χρήση ποδηλάτου, επικυρώνει αμετάκλητα την ορθότητα των επιλογών της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Επιβεβαιώνει την άποψη πως οι πολίτες επιθυμούν την παρουσία του αστυνομικού όχι μόνον στις κρίσιμες στιγμές που είναι απολύτως απαραίτητη η κατασταλτική του παρέμβαση αλλά, πρωτίστως, στην καθημερινότητά τους».

Αναφερόμενος στη φιλοσοφία της εμφανούς προληπτικής αστυνόμευσης τόνισε ότι: «είναι αυτονόητο άλλωστε, πως η συνεχής καθημερινή αστυνομική παρουσία και η αποτελεσματική προληπτική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας, μειώνει δραστικά τις πιθανότητες να καταστεί αναγκαία η κατασταλτική της παρέμβαση, καθώς η πρόληψη αποθαρρύνει - αποτρέπει την εκδήλωση εγκληματικών ενεργειών. Παράλληλα, ενισχύει το αίσθημα ασφαλείας των ξένων επισκεπτών και συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού και κατ’ επέκταση στην ενδυνάμωση της οικονομίας σε μια δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο. Συνεπώς, αν πετύχουμε στην πρόληψη δεν θα είναι αναγκαίος ο μέγιστος βαθμός καταστολής. Αυτό επιδιώκουμε συνεχώς, αυτό σηματοδοτεί και η σημερινή μας παρουσία σήμερα εδώ. Να ενισχύσουμε την πρόληψη, να προσφέρουμε στον πολίτη μεγαλύτερη ασφάλεια, να αποδείξουμε στην κοινωνία πως αφουγκραζόμαστε τον παλμό, τις ανάγκες, τις απαιτήσεις της».

Για τις ανάγκες της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύτηκε πρόσφατα 64 νέα ποδήλατα, 52 συμβατικά και 12 ηλεκτροκίνητα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα και κατανέμονται στις περιοχές που λειτουργεί ο θεσμός.

Σημειώνεται ότι οι βασικές αρμοδιότητες των ποδηλατών αστυνομικών είναι:

η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού, όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος,

η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες Υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους Φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών, και

η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματική ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσεως.

Οι αστυνομικοί ποδηλάτες υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Τουριστικής Αστυνομίας και για την εκτέλεση της Υπηρεσίας τους διαθέτουν ειδικού τύπου στολή ποδηλάτη, ενώ είναι εφοδιασμένοι και με όλα τα απαιτούμενα είδη, ατομικό οπλισμό, αλεξίσφαιρο γιλέκο, φορητό ασύρματο κ.λπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα