Με λογαριασμό 3 τρισ. ευρώ οι Ευρωπαίοι μετά το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία

Οι Βρυξέλλες τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις αποφάσεις για το ουκρανικό και να κρατήσουν τον Τραμπ στο payroll της όποιας συμφωνίας διευθέτησης: Το Bloomberg κάνει τον λογαριασμό για τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε να λέει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τι πρέπει να κάνουν αν θέλουν να διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία.

Οι απαιτήσεις του πρόκειται να ωθήσουν το μπλοκ στα όριά του - προειδοποιούν οι Alberto Nardelli και Jeniffer Welch στο Bloomberg.

Ο Τραμπ έθεσε και επίσημα τις βάσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη, την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας εξηγούσε στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι θα πρέπει να επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος, όποια κι αν είναι η διευθέτηση της σύγκρουσης.

Το Bloomberg Economics υπολογίζει ότι η προστασία της Ουκρανίας και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού στρατεύματος θα μπορούσε να κοστίσει στην Γηραιά ήπειρο επιπλέον 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια.

Μια τέτοια δέσμευση θα εξέθετε τις διαιρέσεις που η ΕΕ προσπαθεί να αποσιωπήσει εδώ και χρόνια, αλλά το κόστος της αδράνειας θα ήταν πολύ υψηλότερο: Αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποιούν πως αν οι Ευρωπαίοι αποτύχουν να επενδύσουν αποτελεσματικά στην αποτροπή, τότε ο Πούτιν θα μπορούσει να αυξήσει τις προσπάθειές του να αποδυναμώσει και τελικά ακόμη και να «διαλύσει» την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ αφήνει τις Βρυξέλλες στο περιθώριο

Μέχρι σήμερα όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι αναγνώριζαν την διατλαντική συμμαχία ως μια σχέση αμοιβαία επωφελή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο Τραμπ διαφωνεί.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έμειναν έκπληκτοι χθες από το τηλεφώνημα του με τον Πούτιν - μια σημαντική διπλωματική κίνηση για την οποία οι βασικοί σύμμαχοι δεν είχαν λάβει καμία ειδοποίηση. Ευρωπαίος υποστηρικτής της Ουκρανίας έκανε λόγο για «ξεπούλημα», τονίζοντας πως οι ΗΠΑ υποχωρούν στα βασικά αιτήματα του Πούτιν, πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες.

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι και μάλιστα ενώ είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστοι.

Παρότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί μια μόνιμη λύση, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να κλείσει μια συμφωνία με τον Πούτιν προτού οι ίδιοι βρουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τη στρατηγική του. Για πολλούς, το τηλεφώνημα της Τετάρτης υπογράμμισε αυτούς τους φόβους.

Περίπου την ώρα που Τραμπ και Πούτιν συνομιλούσαν, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ εξέθετε το σκεπτικό της αμερικανικής κυβέρνησης σε συνάντηση με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ: Δεν είναι ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε την ένταξη της Ουκρανίας στη δυτική συμμαχία ή την ανακατάληψη όλων των εδαφών που χάθηκαν από το 2014 - τόνισε.

Ο Χέγκσεθ ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν θα παράσχουν στρατεύματα σε καμία ειρηνευτική δύναμη, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ θα ευημερήσει, αρκεί τα ευρωπαϊκά μέλη να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί. «Αυτό δεν θα συμβεί έτσι απλά», δήλωσε. «Θα χρειαστεί από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας να μπουν στην αρένα και να ηγηθούν της συμβατικής ασφάλειας στην ήπειρο».

Ο «λογαριασμός» για ευρωπαϊκή λύση στο ουκρανικό

Η Ρωσία έχει σημαντικό πλεονέκτημα σε ανθρώπινο δυναμικό έναντι της Ευρώπης και η πολεμική της οικονομία μπορεί να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό με ρυθμό που υπερβαίνει τις ανάγκες της για την πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Την ίδια ώρα, οι «27» διαφωνούν για το αν θα πρέπει να περιορίσουν τις αγορές από Ευρωπαίους προμηθευτές - που δεν μπορούν να παραδώσουν εγκαίρως ορισμένα από τα όπλα που χρειάζονται - αντί να συνεργαστούν με τους Βρετανούς ή να αγοράσουν από τους Αμερικάνους.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτό το μήνα - όπου βρέθηκαν για να συζητήσουν την προσέγγισή τους στη νέα αμερικανική κυβέρνηση - οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφεραν «στο τραπέζι» καλή θέληση και πολλές ιδέες, αλλά δεν συμφώνησαν σε τίποτα.

Το Bloomberg Economics εξέτασε το κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας, συνυπολογίζοντας τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας και της άμυνάς της, καθώς και την ενεργοποίηση μιας αξιόπιστης στρατηγικής για την στρατιωτική αποτροπή της Ευρώπης έναντι της περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας.

Η ανοικοδόμηση του στρατού της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών, ανάλογα με την κατάσταση των δυνάμεών της όταν επιτευχθεί η όποια συμφωνία, αλλά και το πόσα εδάφη θα χρειαστεί να υπερασπιστεί. Μια ειρηνευτική δύναμη 40.000 ανδρών θα κόστιζε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια για το ίδιο χρονικό διάστημα, αν και ο Ζελένσκι έχει ζητήσει πολύ περισσότερα στρατεύματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, ωστόσο, θα πήγαινε στην ενίσχυση των στρατών των μελών της ΕΕ και στην ώθηση του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού προς περίπου το 3,5% του ΑΕΠ.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα αφορούσε κατά βάση τα αποθέματα πυροβολικού, αλλά και τα συστήματα αεράμυνας και πυραύλων, θα ενίσχυε τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, θα προετοίμαζε τους στρατούς της ΕΕ για το σενάριο ταχείας ανάπτυξης και θα οδηγούσε σε σημαντική ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg Economics, εφόσον χρηματοδοτηθεί με «φρέσκο» χρέος, το σχέδιο θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στις δανειακές ανάγκες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ κατά την επόμενη δεκαετία.

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΡΩΣΙΑ #ΗΠΑ #ΑΜΥΝΤΙΚΗ_ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωπαίοι, Τραμπ, Ουκρανία,evropaioi, trab, oukrania