Με μετάθεση την πλήρωσε ο γιατρός της Γαύδου που ασχολήθηκε με την επιδημία γαστρεντερίτιδας

Με μετάθεση πλήρωσε ο γιατρός την έρευνά του γύρω από τον επιδημία γαστρεντερίτιδας μέσα στον Αύγουστο στο νησί της Γαύδου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο γατρός είχε προχωρήσει σε καταγγελία για μολυσμένα ύδατα που οδήγησαν σε επιδημία γαστρεντερίτιδας στα τέλη Αυγούστου. Στη συνέχεια με επιστολή της που παρουσιάζει η ΕΦΣΥΝ, η δήμαρχος του νησιού Λίλιαν Στεφανάκη ζητούσε την απομάκρυνσή του από το νησί καθώς όπως τονίζει δυσφυμίζει το νησί.

Αδιανόητα πράγματα συμβαίνουν στη Γαύδο στον απόηχο των μαζικών κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν το καλοκαίρι το νησί. Η δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη ενοχλήθηκε με τον γιατρό του νησιού, επειδή εκείνος μίλησε δημόσια για τα πιθανά αίτια του φαινομένου. Η δήμαρχος έφτασε μάλιστα στο σημείο να στείλει επιστολή στην 7η ΥΠΕ και στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας την απομάκρυνση του γιατρού από το νησί, αίτημα που έκανε δεκτό ο υπουργός.

Πάντως ο γνωστός καθηγητής μικροβιολογίας Θανάσης Τσακρής με δηλώσεις του εκείνες τις μέρες (LIFO 29.8.2024) συνιστούσε προσοχή: «Το πόσιμο νερό, αν έχει μολυνθεί με λύματα, μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή διασποράς του νοροϊού. Επομένως δεν είναι επιστημονικά ακριβές να λέμε ότι δεν ευθύνεται το δίκτυο ύδρευσης. Και δεν αναφέρομαι ειδικά στη Γαύδο, γιατί δεν έχω εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στο νησί, μιλάω γενικά», έλεγε τότε.

Με φροντίδα κάποιων κατοίκων (και όχι του δήμου) εστάλησαν δείγματα νερού στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (στα Χανιά) που λήφθηκαν από τέσσερις γεωτρήσεις, δύο κοινόχρηστες βρύσες και ένα πηγάδι του νησιού. Περίπου δύο εβδομάδες μετά, τα αποτελέσματα επιβεβαίωναν πλήρως τον γιατρό Βασίλη Αμβροσιάδη.

Οπως αναφέρεται σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2024, σε τρία από τα σημεία υδροληψίας, και συγκεκριμένα στη γεώτρηση «Κουλεριανά», στην κοινόχρηστη βρύση Σαρακήνικου και στο πηγάδι Σαρακήνικου, τα δείγματα νερού δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτούμενες μικροβιολογικές τιμές «λόγω παρουσίας Ολικών Κολοβακτηριοειδών cfu/100ml και Εντερόκοκκου cfu/100ml».

Σε ακόμα ένα σημείο υδροληψίας (γεώτρηση Καβούσι) εμφανίστηκαν μόνο κολοβακτηρίδια και όχι εντερόκοκκος. Με αυτά τα δεδομένα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η Διεύθυνση Υγείας έδωσε στον Δήμο Γαύδου συστάσεις «ώστε να παρθεί κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποτελεσματική προστασία του πόσιμου ύδατος καθ’ όλη τη διαδρομή του, από την πηγή υδροληψίας μέχρι τη χρήση αυτού από τους καταναλωτές».

Στα τέλη Αυγούστου στη Γαύδο περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι νόσησαν από γαστρεντερίτιδα, η οποία πήρε διαστάσεις τοπικής πανδημίας με συμπτώματα διάρροιας, εμετών και υψηλού πυρετού και ανθρώπους να «νοσηλεύονται» στο πάτωμα ή στην αυλή του μικρού περιφερειακού ιατρείου, ενώ ένας εμφάνισε οξεία αφυδάτωση και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του.

Ο γιατρός του νησιού Βασίλης Αμβροσιάδης, με δημόσιες τοποθετήσεις του, εξέφρασε ανησυχία για πιθανή μόλυνση των υπόγειων υδάτων λόγω της ανόδου της στάθμης στους βόθρους του νησιού, ενώ φέτος παρατηρήθηκαν χιλιάδες μύγες, ασυνήθιστα πολλές για το νησί. Ωστόσο, δεν φανταζόταν πως οι δηλώσεις του αυτές θα έθεταν σε κίνδυνο τη δουλειά του. Ο κ. Αμβροσιάδης είναι γενικός γιατρός, επιμελητής Β’, που από δική του επιλογή τα τελευταία τρία χρόνια υπηρετεί στη Γαύδο, κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψει τις ανάγκες των λιγοστών κατοίκων τον χειμώνα και των χιλιάδων επισκεπτών το καλοκαίρι.

Ολες οι μαρτυρίες από το νησί κάνουν λόγο για τον μοναδικό άνθρωπο που έσκυψε πάνω από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες εκείνο το δεκαήμερο. Αντίθετα η δήμαρχος προσπαθούσε από την πρώτη στιγμή να διαψεύσει τις κατηγορίες για μόλυνση του νερού, ρίχνοντας την ευθύνη στους κατασκηνωτές οι οποίοι συγχρωτίζονταν σε μεγάλες ομάδες. Τα λεγόμενά της επιβεβαιώθηκαν αρχικά από τις αναλύσεις σε δείγματα κοπράνων που εστάλησαν στο Νοσοκομείο Χανίων και έδειξαν νοροϊό, ιογενή δηλαδή αιτία για τη γαστρεντερίτιδα και όχι άμεση σχέση με κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού. Η δήμαρχος δήλωνε εκείνες τις μέρες δικαιωμένη και κατακεραύνωνε στα ΜΜΕ τον γιατρό για τη λάθος εκτίμησή του.

#ΓΙΑΤΡΟΣ #ΓΑΥΔΟΣ #ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαύδου,gavdou