Με τις συντάξεις Μαρτίου τα πρώτα αναδρομικά

Το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου σχεδιάζεται να καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον e-ΕΦΚΑ σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, ο οποίος προβλέπει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Παράλληλα τον Απρίλιο σχεδιάζεται να δοθουν οι αυξησεις και τα αναδρομικά στους συνταξιουχους που εργάζονται.

Η καταβολή των ποσών (αυξήσεων και αναδρομικών) θα γινει με σημαντική καθυστέρηση λόγω των σοβαρών

επιπτώσεων της πανδημίας στην λειτουργία του ΕΦΚΑ και αφου προηγηθεί ο επαναυπολογισμός των συντάξεων.

Βάσει του νέου προγραμματισμού του υπουργείου Εργασίας οι αυξήσεις του νόμου Βρούτση με 30 συντάξιμα έτη και άνω, σε όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13/5/2016 θα καταβληθούν στο τέλος Φεβρουαρίου, δηλαδή με τις συντάξεις Μαρτίου.

Θα ακολουθήσουν τον επόμενο μήνα οι αυξησεις στους παλιούς συνταξιουχους (πριν τον Μάιο του 2016) και στη συνέχεια θα καταβληθουν σε όλους τους δικαιούχους, τα αναδρομικά, με ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019. Όλοι οι δικαιούχοι, δηλαδή περίπου 190.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά 17-18 μηνών τον Απρίλιο.

Ηδη κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ έχει εγγράψει ο προϋπολογισμός του κλάδου κύριας σύνταξης του e-ΕΦΚΑ για το 2021.

Προβλέπονται 100 εκατ. ευρώ για αναδρομικά για συνταξιούχους του Δημοσίου και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για αναδρομικά για συνταξιούχους τέως φορέων κοινωνικής ασφάλισης (πχ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ).

Ως γνωστόν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά (από τον Οκτωβριο του 2019) προέρχονται από τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) με τον οποίο διετάχθη, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αντικατάσταση των ποσοστών αναπλήρωσης που προέβλεπε ο νόμος 4387/2026 (νόμος Κατρούγκαλου) για τον υπολογισμό συντάξεων από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω. Ο νόμος Βρούτση (4670/2020) προβλέπει αύξηση στις κύριες συντάξεις και αφορά τόσο «παλιές» όσο και τις «νέες». Αυτό οδηγεί σε ονομαστικές-πραγματικές αυξήσεις κυρίως στις "νέες" κύριες συντάξεις (όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης), δηλαδή για εκείνες τις οποίες αιτήθηκαν οι συνταξιούχοι μετά την 12η Μαΐου 2016.

Επίσης, οδηγεί σε "λογιστική" αύξηση "παλιές" συντάξεις, πριν το Μαιο του 2016(πάντα για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης), αλλά όχι σε ονομαστική.Κι αυτό γιατι οι καταβαλλόμενες αυτές παλιές συντάξεις παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις επανυπολογισθείσες με βάση το νόμο Βρούτση.Ωστόσο, μέσω του επανϋπολογισμού και των "παλιών" συντάξεων(πριν το Μαιο του 2016), μειώνεται η αρνητική "προσωπική διαφορά" τους (επανυπολογισθείσα μείον καταβαλλόμενη) και έτσι θα αποσβεσθεί γρηγορότερα, αφότου(από το 2023) "ξεπαγώσουν" οι αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. Δηλαδή για να φανεί η αύξηση στην τσέπη των παλαιών συνταξιούχων θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το ποσό της προσωπικής διαφοράς.

Για παράδειγμα, αν ένας παλαιός πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά 80 ευρώ και η σύνταξη πάρει αύξηση 150 ευρώ, τότε το καθαρό ποσό που θα πάει στην τσέπη θα είναι 70 ευρώ γιατί τα άλλα 80 ευρώ θα ισοφαρίσουν την προσωπική διαφορά. Αν όμως η αύξηση είναι 70 ευρώ, τότε θα έχει μείωση της προσωπικής διαφοράς από τα 80 ευρώ στα 10 ευρώ, που είναι και αυτό κέρδος, διότι τα 70 ευρώ γίνονται σύνταξη ενώ πριν είχαν βγει εκτός της σύνταξης. Η αύξηση στην τσέπη για τους παλαιούς θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις. Μέσα στο 2021 θα πληρωθούν η δόση του 2020 και του 2021.

Τέλος αυξήσεις και αναδρομικά θα καταβληθούν για συνταξιούχους που έχουν και απασχόληση, καθώς η σχετική διάταξη για τους «εργαζόμενους συνταξιούχους» που δίνει αύξηση στο 70% αντί 40% της σύνταξης.Η σχετική διάταξη θα ισχύσει πλέον αρχές του 2021(εως τον Απρίλιο) με αναδρομικά αυξήσεων από 28/2/2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα