«Με το κιάλι» οι φορολογικές δηλώσεις 2023 στο Taxisnet

Η πλατφόρμα στο Taxisnet δέχεται καθημερινά τις φορολογικές δηλώσεις 2023 αλλά μέχρι τώρα έχουν υποβάλει δήλωση ένας πολύ μικρός αριθμός φορολογούμενων.

Απομένουν 67 ημέρες για εμπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα, Δευτέρα 24 Απριλίου, έχουν υποβληθεί μόλις 242.413 φορολογικές δηλώσεις μέσα σε 25 ημέρες που είναι ανοιχτή η πλατφόρμα στο Taxisnet.

Δηλαδή, ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό από τα έξι και πλέον εκατομμύρια των φορολογούμενων.

Εξ αυτών, 44.217 ΑΦΜ δικαιούνται επιστροφή φόρου ΑΦΜ, με βάση τα στοιχεία για τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι και την περασμένη Τετάρτη (19-4-2023).

Από τα συγκεκριμένα ΑΦΜ, άμεση επιστροφή (δηλαδή ενήμεροι δικαιούχοι χωρίς χρέη) έχουν 33.99876 (ή 89%). Αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε ένα ποσό κοντά στα 10 εκατ. ευρώ (9.656.905,73 ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΑΑΔΕ).

Οι φετινές αλλαγές στην επιστροφή φόρου

Σημειώνεται ότι από φέτος, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τους έχει μπλοκαριστεί (για κάποιο άλλο λόγο) η φορολογική ενημερότητα, θα παίρνουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή και -άμεση- εκκαθάριση της δήλωσης. Αν πάλι χρωστούν, θα περιμένουν το πολύ ένα μήνα μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Η εκκαθάριση των επιστροφών θα γίνεται κεντρικά και όχι ανά εφορία, οι συμψηφισμοί με τυχόν οφειλές θα είναι ταχύτατοι και οι εκταμιεύσεις ποσών θα γίνονται άμεσα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καθιερώνει κεντρικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου και οφειλών, δύο φορές τον μήνα, από το τέλος Απριλίου. Παράλληλα θα συμψηφίζει κατά προτεραιότητα οφειλές από φόρο εισοδήματος με τυχόν επιστροφές έως τις 31 Ιουλίου, ώστε αν το επιστρεφόμενο ποσό καλύπτει τον φόρο, να μη χάνει ο φορολογούμενος την έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση.

Οφειλές από φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με άλλους φόρους μέχρι 31/7/2023 (για να κερδίσουν την έκπτωση 3%)

Προθεσμίες

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, είναι μέχρι την 30η Ιουνίου.
Οι εκπρόθεσμες αρχικές ή οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Βήμα - βήμα

Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Υποβάλω τη δήλωση.
Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Φόρος εισοδήματος: Οι 4 επιλογές για την πληρωμή του

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

- Εφάπαξ μέχρι 31/7/2023 -> έκπτωση 3%

- Σε 8 μηνιαίες δόσεις (1η: έως 31/7/2023 & 8η: έως 29/2/2024)

- Σε έως 12( επιτόκιο 4,5%) ή 24 δόσεις (επιτόκιο 6%)

- Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα στις Τράπεζες.

#ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ_ΔΗΛΩΣΕΙΣ_2023 #ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ_ΦΟΡΟΥ #ΑΑΔΕ #ΟΦΕΙΛΕΣ #ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα