Μελέτη υπολόγισε πόσα χρόνια θα ζήσεις παραπάνω ακολουθώντας υγιεινό τρόπο ζωής

Μία νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής κατά πολλά χρόνια.

Άπαντες θέλουν να ζήσουν περισσότερο. Για την επίτευξη της μακροζωίας συστήνεται ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει την άσκηση, την αποφυγή καπνίσματος και τη χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ. Εξαιρετικά κρίσιμο, όμως, για την μακροημέρευση του ανθρώπου είναι η δίαιτα σύμφωνα με μελέτες.

Μία νέα μελέτη

διαπίστωσε ότι ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής για 6-7 χρόνια σε μεσήλικες και για 10 χρόνια σε νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με πληροφορίες από το news4health.gr.

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά δεδομένα από διάφορες μελέτες που διερευνούσαν τη σχέση δίαιτας και μακροζωίας, μαζί με δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Disease, που παρέχει μία περίληψη της υγείας του πληθυσμού από πολλές χώρες.

Συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα, οι συγγραφείς ήταν στη συνέχεια ικανοί να υπολογίσουν πώς διέφερε το προσδόκιμο ζωής μετά από συνεχείς αλλαγές στην πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, εξευγενισμένων σιτηρών, ξηρών καρπών, οσπρίων, ψαριών, αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων ποτών.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς ήταν ικανοί να παράγουν την ιδανική δίαιτα για μακροζωία. Στη συνέχεια την συνέκριναν με μία τυπική δυτική δίαιτα, που κυρίως περιέχει υψηλές ποσότητες επεξεργασμένων φαγητών, κόκκινο κρέας, υψηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη, προσυσκευασμένα τρόφιμα και χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Τι περιλαμβάνει η ιδανική δίαιτα και πόσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, η ιδανική δίαιτα, περιλάμβανε περισσότερα όσπρια (φασόλια, μπιζέλια και φακές), δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη, κριθαράκι και καστανό ρύζι) και ξηρούς καρπούς και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ακολουθώντας τη βέλτιστη δίαιτα από την ηλικία των 20, θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής για πάνω από μία δεκαετία στις γυναίκες και στους άντρες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Εντόπισαν επίσης ότι η αλλαγή από μία δυτική δίαιτα σε μία βέλτιστη δίαιτα στην ηλικία των 60 ετών θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής για 8 χρόνια. Για τους 80χρονους, το προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να αυξηθεί για σχεδόν 3,5 χρόνια.

Αλλά δεδομένου ότι δεν είναι πάντα δυνατό για τους ανθρώπους να αλλάξουν εντελώς τη διατροφή τους, οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τι θα συνέβαινε αν οι άνθρωποι άλλαζαν από μια δυτική διατροφή σε μια διατροφή που ήταν στα μισά μεταξύ της βέλτιστης διατροφής και της τυπικής δυτικής διατροφής. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και αυτού του είδους η διατροφή - την οποία ονόμασαν «δίαιτα προσέγγισης σκοπιμότητας» - θα μπορούσε ακόμα να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής για τους 20χρονους κατά λίγο περισσότερο από έξι χρόνια για τις γυναίκες και λίγο περισσότερο από επτά χρόνια για τους άνδρες.

Αυτά τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η πραγματοποίηση μακροπρόθεσμων αλλαγών στη διατροφή σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για το προσδόκιμο ζωής. Αλλά τα κέρδη είναι μεγαλύτερα αν αυτές οι αλλαγές ξεκινήσουν από νεαρή ηλικία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μελέτη,meleti