Μετάλλαξη Όμικρον: Το αθώο σύμπτωμα που δείχνει ότι έχεις κολλήσει, πως την ξεχωρίζεις από τη Δέλτα, τη γρίπη και το κρυολόγημα

Τα συμπτώματα της νέας Μετάλλαξης Όμικρον φαίνεται πως είναι πιο ήπια και μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος γεγονός που μπερδεύει τους ασθενείς. Η απώλεια όρεξης φαίνεται να αποτελεί σύμπτωμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητάς της. Τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής φαίνεται πως είναι πιο ήπια και μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στα συμπτώματα της μόλυνσης με τη μετάλλαξη Όμικρον κατά

το πρώτο 48ωρο, όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Μάλιστα, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορονοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό, ενώ οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να πραγματοποιήσει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, η απώλεια γεύσης και όσφρησης φαίνεται να είναι περισσότερο σπάνιο σύμπτωμα. Σύμφωνα με τη Μirror, στην Αγγλία οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ένα παράξενο σύμπτωμα μπορεί να είναι κοινό σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα μετάλλαξη. Αυτό το ασυνήθιστο σύμπτωμα είναι η απώλεια της όρεξης.

Ο καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου Τιμ Σπέκτορ είναι επικεφαλής της έρευνας για τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον που βασίζεται σε εφαρμογή, στην οποία μπαίνουν οι χρήστες και τα δηλώνουν. Ο Σπέκτορ αναφέρει πως οι πρώτες ενδείξεις «δείχνουν ότι η Όμικρον διαπερνά τα εμβολιασμένα άτομα, αλλά προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα».

«Αυτός ωστόσο δεν αποτελεί λόγο να χαλαρώσουμε σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον», τόνισε ο ίδιος. «Η COVID είναι απρόβλεπτη και ακόμα και αν οι περισσότεροι νιώθουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα, υπάρχουν περισσότεροι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από ό,τι ένα κρυολόγημα», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο ιολόγος και καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας, Λόρενς Γιανγκ, κάλεσε όσους έχουν αμφιβολίες να κάνουν τεστ.

«Αλληλεπικαλύπτονται, αλλά φαίνεται ότι η εμφάνιση ενός κρυολογήματος είναι λίγο πιο σταδιακή. Όμως με την Όμικρον, οι άνθρωποι παρουσιάζουν πονοκεφάλους και κούραση γρήγορα εάν έχουν COVID, ενώ το κρυολόγημα αναπτύσσεται σε λίγες μέρες», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Mirror παρουσιάζει έναν πίνακα στον οποίο αναφέρονται τα συμπτώματα:

Πυρετός
Κόπωση
Βήχας
Φτέρνισμα
Πόνος, ρίγος
Ρινική καταρροή
Πονόλαιμος
Διάρροια
Πονοκέφαλος

Μετάλλαξη Δέλτα:

Πυρετός: Κοινό σύμπτωμα
Κόπωση: Εμφανίζεται κάποιες φορές
Βήχας: Κοινό σύμπτωμα
Φτέρνισμα: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Πόνος, ρίγος: Εμφανίζονται κάποιες φορές
Ρινική καταρροή: Σπάνια
Πονόλαιμος: Εμφανίζεται μερικές φορές
Διάρροια: Σπάνια
Πονοκέφαλος: Εμφανίζεται μερικές φορές

Μετάλλαξη Όμικρον:

Πυρετός: Κοινό σύμπτωμα
Κόπωση: Κοινό σύμπτωμα
Βήχας: Κοινό σύμπτωμα
Φτέρνισμα: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Πόνος, ρίγος: Κοινό σύμπτωμα
Ρινική καταρροή: Σπάνιο σύμπτωμα
Πονόλαιμος: Κοινό σύμπτωμα
Διάρροια: Σπάνιο σύμπτωμα
Πονοκέφαλος: Σπάνιο σύμπτωμα

Κρυολόγημα

Πυρετός: Σπάνιο σύμπτωμα
Κόπωση: Εμφανίζεται μερικές φορές
Βήχας: Ήπιος
Φτέρνισμα: Κοινό σύμπτωμα
Πόνος, ρίγος: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Ρινική καταρροή: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Πονόλαιμος: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Διάρροια: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Πονοκέφαλος: Σπάνιο σύμπτωμα

Γρίπη

Πυρετός: Συχνό σύμπτωμα
Κόπωση: Εμφανίζεται μερικές φορές
Βήχας: Συχνό σύμπτωμα
Φτέρνισμα: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Πόνος, ρίγος: Κοινό σύμπτωμα
Ρινική καταρροή: Εμφανίζεται μερικές φορές
Πονόλαιμος: Εμφανίζεται μερικές φορές
Διάρροια: Εμφανίζεται μερικές φορές
Πονοκέφαλος: Κοινό σύμπτωμα

Ο Υπουργός Υγείας μιλώντας νωρίτερα τόνισε πως σήμερα αναμένουμε πάνω από 15.000 κρούσματα γεγονός που αυξάνει την ανάγκη για τεστ ενώ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα τελικά να ισχύσουν πιο νωρίς από τις 3 Ιανουαρίου που είναι προγραμματισμένα.

Όπως μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά, το παραμικρό σύμπτωμα θα πρέπει να μας υποψιάζει κα να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε κορονοϊό αποφεύγοντας τις εξόδους και την επαφή με μεγαλύτερους ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα