Μετέωρο το άσυλο μετά την πτώση Άσαντ

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει ότι θα λύσει το πρόβλημα στο ΚΥΣΕΑ της Παρασκευής όμως στην πραγματικότητα έχει το βλέμμα της στραμμένο στις Βρυξέλλες.

Το καθεστώς Άσαντ στη Συρία έπεσε- μέσα σε 24 ώρες -και ο κόσμος ολόκληρος βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε ένα κρίσιμο ερώτημα. Τι θα κάνει με τους 12 εκ. Σύρους που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους λόγω Άσαντ;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι καθεστώς του ασύλου πρέπει να επανασχεδιαστεί.

Κανείς δεν ξέρει όμως να πει το πως …

Δεν υπάρχει «Μάνιουαλ»

Η Ελλάδα τις πρώτες ώρες έσπευσε- όπως και άλλες χώρες -να εκπέμψει το μήνυμα ότι «παγώνει» την διαδικασία ασύλου. Γρήγορα , όμως. το μάζεψε και παρέπεμψε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή.

Γιατί; Διότι αφενός η διαδικασία ασύλου δεν επιτρέπεται να σταματήσει και επειδή υπήρχε ορατός κίνδυνος να ξεσπάσει αναταραχή στις δομές.

Στην πραγματικότητα κανείς στον κόσμο δεν έχει «μάνιουαλ» για την συγκεκριμένη περίπτωση. Πολλώ δε μάλλον που ακόμη κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη Συρία…

Η Ελλάδα -όπως και άλλες χώρες -έχουν την συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι τζιχαντιστές που βαφτίστηκαν «αντάρτες», μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για τον επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύρων. Αυτό θα έβγαζε ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες των χωρών που τους φιλοξενεί. Το αν και πότε μπορεί να δούμε κομβόι Σύρων αυτή τη φορά από την Ευρώπη προς την Συρία , είναι άγνωστο.

Θα χρειαστούν μήνες

Θα κυνηγήσει το νέο καθεστώς τους Χριστιανούς; Τους Σιίτες ; Θα γίνουν εκλογές;

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη Συρία. Μόνον τότε θα ξέρουμε πως μπορεί να κατευθυνθούν οι ροές προς τη Συρία και οι νέες προσφυγικές ροές από τη Συρία.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει ότι θα λύσει το πρόβλημα στο ΚΥΣΕΑ της Παρασκευής όμως στην πραγματικότητα έχει το βλέμμα της στραμμένο στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών.

Θα περιμένει να δει τι θα αποφασίσει η Ευρώπη και αναλόγως θα πορευτεί.

Οι τρεις κατηγορίες

Στο τραπέζι μπαίνουν τρεις κατηγορίες Σύρων προσφύγων.

Όσοι έχουν λάβει ήδη άσυλο. Όσοι έχουν υποβάλλει αίτημα και περιμένουν. Και όσοι δεν έχουν προλάβει να υποβάλλουν αίτημα ή όσοι υποβάλουν στο μέλλον.

Το πρόβλημα αποδεικνύεται τεράστιο αν αποφασιστεί η επανεξέταση όλων όσοι έχουν ήδη έχουν πάρει άσυλο. Μόνο στην Ελλάδα έχουν πάρει το «μαγικό χαρτί» από το 2017 μέχρι και σήμερα 220.000 Σύροι. Που φυσικά κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται αφού είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν όπου θέλουν. Φανταστείτε μία επιχείρηση επανεξέτασης των αιτημάτων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και σε κάθε έναν από αυτούς να ανοίγει ξανά ο φάκελος ώστε να δουν αν ζήτησαν άσυλο επικαλούμενοι το καθεστώς Άσαντ ή όχι.

Επανεξέταση στα τρία χρόνια

Την μόνη εφικτή λύση που βλέπει το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής είναι να επανεξετάσει ένα -ένα τα αιτήματα όταν οι πρόσφυγες εμφανιστούν για να λάβουν την απαραίτητη ανανέωση. ..Αν εμφανιστούν και όσοι εμφανιστούν στην λήξη των τριών ετών που προβλέπει ο νόμος. Αν δεν εμφανιστούν φυσικά και τους πιάσουν θα είναι παράνομοι και η ποινή προβλέπει φυλάκιση.

Προσωρινή «Παύση»

Η δεύτερη κατηγορία είναι όσοι Σύροι βρίσκονται σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας προκειμένου να λάβουν άσυλο. Αυτοί υπολογίζονται στις 4.500 – 5.000 άτομα που φιλοξενούνται σε δομές. Για αυτούς είναι πολύ πιθανό να ισχύσει προσωρινή «παύση» έκδοσης της απόφασης έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Συρία.

Άσυλο με τα νέα δεδομένα
Η τρίτη κατηγορία αφορά όσους πρόκειται να υποβάλουν αίτημα. Ο αριθμός που εκκρεμεί είναι 1.500 Σύροι που βρίσκονται στις δομές αλλά δεν έχουν προλάβει να κάνουν αίτημα. Αυτοί αναμένεται να εξεταστούν με τα νέα δεδομένα που σήμερα είναι θολά.

Όσο για τους 3.000 (από τους συνολικά 9.450) Σύρους που βρίσκονται στις δομές αλλά έχει εκδοθεί το άσυλο τους το πιο πιθανό είναι να επανεξεταστούν σε τρία χρόνια, οπότε και θα λήξει η ισχύς του ασύλου.

Παρόμοιο πρόβλημα φυσικά αντιμετωπίζουν και μία σειρά άλλων χωρών που ανακοίνωσαν ήδη ότι «παγώνουν» την εξέταση των αιτήσεων ασύλου όπως οι
Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία.

#ΣΥΡΙΑ #ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ #ΑΣΥΛΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετέωρο, Άσαντ,meteoro, asant