Μετονομασία δύο σταθμών του Μετρό ή αστοχία… σταθερής τροχιάς; Ιδού η απορία

Να μας συμπαθάτε εκεί στην «Αττικό Μετρό». Το μετρό είναι η κίνηση στην πόλη, είναι η ζωή των ανθρώπων που προσπαθεί με μύρια όσα προβλήματα να ευθυγραμμιστεί, να συντονιστεί με την πολυπλοκότητα των αναγκών της ίδιας της ζωής, να αποκτήσει τις σταθερές της ακόμα και στην καθημερινή μετακίνηση.

Το μετρό είναι μία από στις σημαντικότερες αφανείς διαδικασίες ενσωμάτωσης στη ζωή στην πόλη.

Ο πολιτισμός των μετακινήσεων

στην πόλη δεν θα μπορούσε να είναι τέτοιος αν πρώτα δεν πληρούσε τις εξής βασικές προϋποθέσεις: Να εξασφαλίζει τη λειτουργικότητα , να απλοποιεί, όσο το δυνατόν, την πολυπλοκότητα των δικτύων, να εξυπηρετεί τους επιβάτες εντασσόμενος στην οικονομική, τουριστική, ψυχαγωγική εκδοχή της καθημερινότητάς τους.

Η ανακοίνωση της «Αττικό Μετρό», για τη μετονομασία δύο βασικών σταθμών, του «Αγίου Δημητρίου» και του «Ευαγγελισμού» σε «Αλέκος Παναγούλης» και «Παύλος Μπακογιάννης»,  δεν εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς. Είναι κάτι άλλο -που μπορούμε να φανταστούμε- αλλά δεν είναι της ώρας και σίγουρα, απέχει από τον ρόλο των σύγχρονων συγκοινωνιών.

«Στόχος και κύρια επιδίωξη της Αττικό Μετρό Α.Ε., είναι η μετονομασία των σταθμών να λειτουργήσει ως μια διαρκής υπενθύμιση των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Συμφιλίωσης», αναφέρει η εταιρεία.  

Ωραία.Είναι γνωστή η ελληνική εκδοχή της εθιμοτυπίας και της μετονομασίας ακόμα και απλών καθημερινών διαδικασιών με αναγωγές υψηλών φρονήσεων και μηνυμάτων.

Το επίθετο «αλόγιστη», είναι εξαιρετικά πιθανό να κολλάει απολύτως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Φυσικά και τα δύο αυτά ονόματα που προτείνονται παραπέμπουν σε υψηλά δημοκρατικά ιδεώδη και  σε παραπομπές στην ιστορία, όπως αναφέρει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση της «Αττικό Μετρό».

Ο σεβασμός στη μνήμη και τη δημοκρατία, καθώς και η παραπομπή στην Ιστορία έχει πολύ καλύτερες και λειτουργικότερες μεθόδους για να επιτευχθεί. Αυτό απαιτεί «η σύγχρονη προσέγγιση της οργάνωσης της πόλης», όπως προβάλλει η «Αττικό Μετρό» ως επιχείρημα για αυτήν της την πρωτοβουλία που περισσότερο με αστοχία… σταθερής τροχιάς μοιάζει παρά με οτιδήποτε άλλο.

 Να είναι λειτουργικότερη, αποτελεσματικότερη και φιλικότερη στον χρήστη, όχι μόνο σε αυτόν που θα έρθει από μια άλλη χώρα αλλά και από μια άλλη απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας και θα θελήσει, φερ΄ ειπείν, να πάει για εξετάσεις στον «Ευαγγελισμό».

Ο ρόλος των μαζικών συγκοινωνιών δεν είναι να τακτοποιούν τη σχέση με την Ιστορία και τη μνήμη αλλά να φροντίζουν το μέλλον των ανθρώπων. Για το παρελθόν υπάρχουν πολλές και καλύτερες μέθοδοι…

Απεργίες ΜΜΜ: Έμφραγμα στην πόλη - Ποια δημόσια μέσα τραβάνε χειρόφρενο

Keywords
Τυχαία Θέματα