Μέτρια ή έντονη άσκηση: Ποια μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η φυσική άσκηση αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για το διαβήτη τύπου 2 στους παχύσαρκους ασθενείς, γράφει ο παθολόγος Παναγιώτης Τσαπόγας αν. διευθυντής Γ΄ Παθολογικού Τμήματος / Κέντρου Μεταβολισμού & Διαβήτη «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center»

Η μέτρια ή έντονη άσκηση συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς με κεντρική παχυσαρκία και λιπώδη διήθηση του ήπατος, όπως διαπίστωσε μία νέα τυχαιοποιημένη μελέτη από την Κίνα.

Συγκριτικά με τους ενήλικες που έκαναν καθιστική

ζωή, αυτοί που έκαναν έντονη άσκηση είχαν 49% μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για αυτούς που έκαναν μέτρια άσκηση ήταν 53%, όπως αναφέρει η ομάδα της μελέτης που δημοσιεύει το news4health

Συνολικά, στο διάστημα των 10 ετών που εξετάστηκε, η συχνότητα του διαβήτη στην ομάδα που έκανε καθιστική ζωή ήταν 4.1 ανά 100 χρόνια ασθενών. Στην ομάδα της μέτριας άσκησης και σε αυτή της έντονης άσκησης, η συχνότητα αυτή ήταν 1.9 και 2.1, αντίστοιχα, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.
Σύμφωνα με την ομάδα της μελέτης, αρκετές μελέτες στο παρελθόν είχαν εξετάσει συνδυαστικά τις επιδράσεις της υγιεινής διατροφής και της άσκησης στον κίνδυνο διαβήτη. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη εξέτασε αποκλειστικά τα οφέλη της αεροβικής φυσικής άσκησης.

«Τα προγράμματα άσκησης που έκαναν οι εθελοντές έγιναν υπό επίβλεψη ειδικών και ζητήσαμε από τους εθελοντές να μην αλλάξουν τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της έρευνας», τόνισαν οι συγγραφείς.
Αν και δεν υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στο σωματικό βάρος των ασθενών στο διάστημα των 10 ετών που εξέτασε η έρευνα, γενικά στις ομάδες που έκαναν άσκηση υπήρχε τάση μείωσης. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για τα επίπεδα γλυκόζης αίματος.

Και στις δύο ομάδες άσκησης διαπιστώθηκε επίσης σημαντική μείωση στην περιφέρεια μέσης, ενώ και τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ήταν χαμηλότερα τόσο σε αυτούς που έκαναν μέτρια άσκηση (5.95), όσο και σε αυτούς που έκαναν έντονη άσκηση (5.96) συγκριτικά με αυτούς που έκαναν καθιστική ζωή (6.25).

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η φυσική άσκηση πράγματι αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για το διαβήτη τύπου 2 στους παχύσαρκους ασθενείς», τόνισαν οι συγγραφείς.
Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 54 χρόνια και το 32.3% ήταν άνδρες. Το μέσο σωματικό βάρος στην αρχή της μελέτης ήταν τα 72 κιλά.

Όταν γράφτηκαν στην έρευνα, οι εθελοντές είχαν παρόμοια επίπεδα άσκησης στον ελεύθερο χρόνο τους, ωστόσο οι εθελοντές στις ομάδες φυσικής άσκησης διπλασίασαν το χρόνο αυτό κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Συνολικά, στην ομάδα που έκανε καθιστική ζωή καταγράφηκαν 30 νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 στη διάρκεια της έρευνας, ενώ στις ομάδες της μέτριας και έντονης άσκησης 14 και 15, αντίστοιχα.

#ΑΣΚΗΣΗ #ΔΙΑΒΗΤΗΣ #ΜΕΛΕΤΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέτρια, Ποια,metria, poia