Μιλώντας για τον πόλεμο στα παιδιά: Πώς να διαχειριστείτε το συναίσθημα του φόβου

Τις τελευταίες ημέρες σκληρές εικόνες κάνουν τον γύρω του διαδικτύου με την είδηση του πολέμου να έχει φτάσει στα αφτιά των παιδιών προκαλώντας τους φόβο και ανησυχία.

Εικόνες στην τηλεόραση με βομβαρδισμούς και παιδιά να κλαίνε, συζητήσεις ανηλίκων σχετικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ίσως οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν λάβει ήδη τα παιδιά.

Φορτισμένα συναισθήματα που ανακινούν φοβίες που τα μικρά παιδιά δεν έχουν επεξεργαστεί ακόμα απόλυτα, όπως ο φόβος του θανάτου. Αυτόματα οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες ερωτήματα. Τον σωστό

τρόπο αντιμετώπισης προτείνουν Αμερικανοί ειδικοί.

Από τις ερωτήσεις φανερώνεται πώς νιώθει το παιδί:

Αγωνία και άγχος

Κάποιες φορές η παιδική αγωνία προκαλεί δυσκολία στον ύπνο, μειωμένη όρεξη για φαγητό ή ακόμα και σωματικό πόνο. Αν αντιληφθείτε τέτοια συμπτώματα καταστήστε σαφές στο παιδί ότι είστε δίπλα του. Θα πρέπει να αναζητήσετε ποιο ακριβώς είναι το αίτιο που το τρομάζει.

Μοιραστείτε εικόνες που μπορεί να κατανοήσει χωρίς να νιώσει φόβο. Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις του παιδιού σας χρησιμοποιήστε τη φράση: "δεν ξέρω αλλά θα προσπαθήσω να μάθω" Εξηγήστε το σκοπό του πολέμου

Το παιδί σας πιθανόν θα ήθελε να μάθει γιατί βρισκόμαστε σε πόλεμο. Σύμφωνα με πηγές από το drafare.com, κρατήστε την εξήγηση σας απλή λέγοντας κάτι σαν "ο πόλεμος έχει σκοπό να αποτρέψει την εμφάνιση περισσότερων κακών πραγμάτων στο μέλλον".

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε για το πώς ο πόλεμος προορίζεται να προστατεύσει ορισμένους πληθυσμούς. Να καταστεί σαφές ότι η βία δεν είναι ένας καλός τρόπος για την επίλυση των συγκρούσεων, αλλά μερικές φορές οι χώρες αποφασίζουν ότι πρέπει να ξεκινήσουν έναν πόλεμο για να κρατήσουν τους ανθρώπους ασφαλέστερους στο μέλλον.

Δείξτε τους καλούς ανθρώπους που βοηθούν

Αν και οι πράξεις τρομοκρατίας και πολέμου είναι τρομερές, μπορείτε πάντα να βρείτε καλούς ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν τους άλλους. Επισημάνετε αυτές τις πράξεις εξυπηρέτησης και καλοσύνης στα παιδιά σας, έτσι ώστε να θυμούνται ότι ακόμα κι αν υπάρχουν μερικοί κακοί άνθρωποι στον κόσμο, υπάρχουν πολλά περισσότερα ευγενικά και αγαπητά άτομα.

Η προσέγγιση αλλάζει

Προσοχή όμως, αλλάζει η προσέγγιση ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Ακολουθούμε την αναπτυξιακή του ετοιμότητα ώστε να δεχτεί την πληροφορία και κρατάμε διερευνητική στάση, χωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα που μπορεί να μας παρασύρουν σε συζητήσεις για τις οποίες το παιδί μας δεν είναι έτοιμο.

Για όλες τις ηλικίες παιδιών, υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία, που εισάγουν τα παιδιά από την νηπιακή ηλικία ακόμη σε έννοιες όπως Δημοκρατία, Ελευθερία, Πόλεμος κλπ. Φτάνοντας βέβαια και στις εφηβικές ηλικίες όπου το έντυπο υλικό και σαν πηγή γνώσης και σαν αφορμή για συζήτηση στο σχολείο ή στην οικογένεια, είναι απεριόριστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα