Μηταράκης: Οι χώρες πρώτης υποδοχής σηκώσαμε και σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος

«Η Ελλάδα εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μια αυστηρή, αλλά δίκαιη, μεταναστευτική πολιτική που στηρίζεται στη φύλαξη των συνόρων και στον διαχωρισμό των προσφύγων που δικαιούνται προστασίας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου που αυτονόητα η Ελλάδα πλήρως εφαρμόζει, από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες τους οποίους και απελαύνουμε, όπως προβλέπει η Εθνική και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Και η Ελλάδα

τους τελευταίους 12 μήνες έχει επιτύχει ένα θετικό ισοζύγιο περισσότερων νόμιμων αναχωρήσεων από τη χώρα μας είτε με απελάσεις είτε με εθελοντικές επιστροφές είτε με μετεγκαταστάσεις από τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων», δήλωσε από την Κύπρο, όπου βρίσκεται, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας Νότης Μηταράκης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που πραγματοποίησε με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Χάρη Γεωργιάδη, ο κ.Μηταράκης τόνισε ότι η κρίση στην ΕΕ δεν προέκυψε φυσικά λόγω του επικείμενου νέου Συμφώνου. «Προέκυψε επειδή ακριβώς δεν υπάρχει σήμερα στο υπάρχον πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου η απαραίτητη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής. Γι' αυτό και η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα θεσμοθετήσαμε μια ισχυρή συμμαχία, τις χώρες της Μεσογείου τις MED5, που -μαζί με το φίλο Νίκο Νουρή- εργαζόμαστε για την επίτευξη ενός νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που θα ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες» εξήγησε.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ιδιαίτερα τρία σημεία:

«Το πρώτο σημείο είναι η εξωτερική διάσταση. Η αποτροπή των παράνομων εισόδων στην ΕΕ. Σε αυτό πρέπει να συντελέσει έναν βασικό ρόλο η Frontex, αλλά παράλληλα και η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών διέλευσης και προέλευσης.

Το δεύτερο -ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς- είναι να υπάρχει ένας κοινός ευρωπαϊκός αποτελεσματικός μηχανισμός απελάσεων, ώστε να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι χώρες μας δεν είναι οι πύλες εισόδου για τους λαθροδιακινητές.

Και τρίτον, επίσης ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι η Ευρώπη πρέπει πλέον να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη.

Ολες οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν ότι οι χώρες 1ης υποδοχής σηκώσαμε και σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος, αυτό τώρα πρέπει να μεταφραστεί στο νέο σύμφωνο. Να ακουστούν οι θέσεις της ισχυρής συμμαχίας των MED5 στον οποίο πλέον η Κύπρος παίζει έναν καταλυτικό ρόλο. Και όπως λέει και ο λαός μας στα δύσκολα μετράνε οι πράξεις».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για την ευγενική του πρόσκληση και το φίλο όπως τον χαρακτήρισε Χάρη Γεωργιάδη «για την φιλοξενία σήμερα στο σπίτι μου, στο κομματικό μου σπίτι, το αδελφό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στην Κύπρο. Όπως γνωρίζετε η Ευρώπη αντιμετωπίζει από το 2015 και μετά μια έντονη μεταναστευτική κρίση που έχει επηρεάσει όλες τις χώρες της ΕΕ αλλά δυσανάλογα τις χώρες πρώτης υποδοχής. Όπως είναι η Ελλάδα, όπως είναι η Κύπρος, όπως είναι οι άλλες χώρες της Μεσογείου», ανέφερε.

Προηγήθηκε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο και κατάθεση στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα