Μητσοτάκης: «Tο να πάμε στη Χάγη δεν είναι μια απλή υπόθεση»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σκοπός του είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς και εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη, ώστε το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας η οποία έρχεται εδώ και πολλές δεκαετίες.

Το μήνυμα ότι ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της μεγάλης μας διαφοράς με την Τουρκία που εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός,

Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι μία ημέρα μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία επισήμανε ότι ήταν μία ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια.

"Αλλά προφανώς το να πάμε στη Χάγη δεν είναι μια απλή υπόθεση ούτε είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ακόμη "και αν αυτό δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε, η διαφύλαξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών που θα μας επιτρέπει να μην έχουμε αχρείαστες εντάσεις, παραβιάσεις, παραβάσεις και ταυτόχρονα να οικοδομήσουμε πάνω στην θετική ατζέντα, αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό κεκτημένο".

"Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να μην συμφωνήσουμε στο μείζον ότι πρέπει αυτόματα να γυρίσουμε σε μια περίοδο μεγάλης έντασης", πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πάντως ότι " αυτή η συζήτηση είναι ακόμα πρόωρη διότι ακόμα διερευνούμε το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου βάσει του οποίου μπορούμε να κινηθούμε ώστε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα" και υπογράμμισε ότι "αυτό το οποίο θέλουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία δεν οικοδομείται από τη μία στιγμή στην άλλη και για να χτιστεί πρέπει να δεχθούμε ότι θέλουμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή, διότι αν μονίμως είμαστε δέσμιοι του τι είχε γίνει πριν από κάποια χρόνια, εκ των πραγμάτων θα βλέπουμε πάντα τον άλλον με καχυποψία".

"Δεν είμαστε αφελείς και ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για χώρες να αλλάξουν την πολιτική τους από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά οφείλουμε -και οι δύο είμαστε στην αρχή μίας καινούριας κυβερνητικής θητείας- να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο", συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για αντιδράσεις τις οποίες προκαλεί η προοπτική της Χάγης, ο κ. Μητσοτάκης αφού επανέλαβε την θέση του "για τον πατριωτισμό της ευθύνης, τον πατριωτισμό των πράξεων σε αντίθεση με τον πατριωτισμό που εξαντλείται σε εύκολες κορώνες", διερωτήθηκε: "Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει τελικά με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, όπως αγωνιζόμαστε να κάνουμε εδώ και δεκαετίες, αυτή τη μεγάλη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία;"

"Η απάντηση είναι «ναι». Αυτή είναι η άποψή μου", σημείωσε, ενώ στην παρατήρηση ότι "αυτό πιθανά, πάντως, περιλαμβάνει απομείωση της κυριαρχίας έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα", απάντησε: "Αυτό είναι μία σχετική έννοια, αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης. Αλλά το ερώτημα είναι: θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μας προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε;"

Όπως τόνισε, "θα τη λύσουμε με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων". Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πάντως ότι "είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο", τόνισε ότι "δεν είναι μία απόφαση που την παίρνω προφανώς μόνος μου και αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα".

Όσον αφορά το πράσινο φως που ετοιμάζονται να ανάψουν οι ΗΠΑ στην αγορά F-16 από την Τουρκία τόνισε ότι πιστεύει ότι η άποψη του Κογκρέσου ότι οποιαδήποτε πώληση εξοπλισμού προς την Τουρκία δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί εις βάρος κάποιας άλλης χώρας συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών, πόσω μάλλον μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, ισχύει.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι εμείς κάνουμε τις δικές μας συζητήσεις με τις ΗΠΑ, έχοντας υπογράψει μία πολύ ισχυρή αμυντική συμφωνία με πενταετή διάρκεια και άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα έχουμε καλές ειδήσεις ως προς την στήριξη την οποία παρέχουν διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στην έγκριση για τα F-35, η οποία από μόνη της είναι πολύ σημαντική, αλλά και σε δυνατότητα να προμηθευτούμε σημαντικό πλεονάζον υλικό, το οποίο θα μας διατεθεί δωρεάν.

Όσον αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και στον απόηχο ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, αλλά και της απόρριψης από τον ίδιο της πρότασης Μηταράκη για την έφιππη Αστυνομία, σχολίασε ότι ο κάθε υπουργός μπορεί να προέρχεται από άλλο υπουργείο αλλά βρίσκει τα πατήματά του "και , ναι, μπορεί να υπάρχουν και λάθη, κάποιες μικρές αρρυθμίες, θα τα δούμε και θα τα διορθώσουμε".

Για την έφιππη Αστυνομία σημείωσε πως "ήταν κάτι το οποίο υπήρχε εδώ και καιρό στον προγραμματισμό του Υπουργείου ως μία σκέψη και έκρινε ότι στην παρούσα συγκυρία είναι κάτι το οποίο δεν το χρειαζόμαστε. Για την πανεπιστημιακή Αστυνομία ανέφερε ότι "δεν καταργείται", υποστηρίζοντας πως "ούτε αυτό είπε ο υπουργός".

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό "εξ αρχής η πανεπιστημιακή αστυνομία λειτουργούσε επικουρικά και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την ανάγκη αραιά και που -ευχόμαστε πολύ σπάνια- να χρειάζεται η παρέμβαση της κανονικής, οπλισμένης αστυνομίας".

Τόνισε επίσης ότι οι άνθρωποι ήδη υπηρετούν σε Αστυνομικά Τμήματα πέριξ των πανεπιστημίων και εκεί είναι ήδη οι οργανικές τους θέσεις και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν, να περιπολούν, να έχουν παρουσία στα πανεπιστήμια. "Σε ποια έκταση, σε ποια πανεπιστήμια, με ποιο τρόπο, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στην πηγή του, αυτό είναι κάτι το οποίο ακόμα το αξιολογούμε", σημείωσε και πρόσθεσε: "Η αλήθεια είναι ότι -δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου- ότι μας δυσκόλεψε λίγο στην υλοποίηση αυτός ο θεσμός. Όμως αυτό από το οποίο δεν κάνουμε πίσω είναι από την ανάγκη να υπάρχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια".

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι έχει εμπιστοσύνη στους υπουργούς του, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση και για τις επιλογές γενικών γραμματέων την προηγούμενη τετραετία και επέμεινε στα κριτήρια επιλογής και των διοικήσεων στην ευρύτερη κρατική μηχανή και κυρίως στα νοσοκομεία.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως "αν μπορεί να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα χωρίς μία ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο ο χρόνος θα το δείξει", ενώ σχολίασε πως ο ίδιος δεν έχει καμία προτίμηση σε πρόσωπα, αλλά η προτίμησή του είναι "στην άρθρωση ενός πιο τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου και σε θέματα που έχουν να κάνουν γενικά με την πολιτική ευπρέπεια, με τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο ανταλλάσσουμε επιχειρήματα και κάνουμε την πολιτική αντιπαράθεση".

Ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος σε σενάρια αύξησης του ορίου εισόδου από 3% σε 5% στις ευρωεκλογές λέγοντας ότι "δεν είναι μία συζήτηση που με αφορά και δεν είναι κάτι το οποίο το βλέπω να συμβαίνει".

Όπως είπε, υπήρχε ένας βαρύς νομικός λόγος να μην επιτρέψουμε σε κόμμα του οποίου ο πραγματικός ηγέτης ήταν κάποιος καταδικασμένος και ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή. Αυτό είναι άλλο από το να κάνουμε μία οριζόντια παρέμβαση που αφορά τα όρια των κομμάτων συνολικά.

Όσον αφορά την φοροδιαφυγή χαρακτήρισε "λίγο απλοϊκή" την αναφορά του Γ. Στουρνάρα πριν τις εκλογές λέγοντας ότι "η φοροδιαφυγή δεν είναι 60 δισ. στη χώρα μας, αλλά είναι δεκάδες δισεκατομμύρια" και επαναβεβαίωσε την πρόθεση για πιο συστηματική αντιμετώπιση με "όλα τα όπλα στη μάχη", όπως είπε.

Ερωτηθείς τέλος εάν είναι στις προθέσεις του να διεκδικήσει τρίτη τετραετία, ζήτησε να του γίνει η ερώτηση αυτή σε δύο χρόνια και πρόσθεσε: "Δεν είναι κάτι το οποίο το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή καθόλου, ούτε αισθάνομαι ότι αναμετριέμαι με κάποια ιστορία ή κάποια ρεκόρ τα οποία κάποιοι μπορεί να θέτουν ως στόχους."

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΧΑΓΗ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα