Μητσοτάκης: «Ελλάδα και Κύπρος είμαστε δυο αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή»

«Ελλάδα και Κύπρος είμαστε και οι δυο αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη

"Ελλάδα και Κύπρος είμαστε και οι δυο αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή", διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη διάρκεια

των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη μετά το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στις πρωτοβουλίες των δύο χωρών για τις δραματικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και την ιδιότητά τους ως μέλη της ΕΕ μπορούμε- και ακριβώς αυτό επιχειρούμε να πράξουμε- να είμαστε μέρος της λύσης συμμετέχοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων προκύπτουν", ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρούμε προτεραιότητά μας είναι να συνδράμουμε μέσω ανθρωπιστικών παύσεων στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τους αμάχους στην Γάζα, γι΄αυτό και είμαστε παρόντες, συντονίζουμε κάθε σχετική πρωτοβουλία πρωτοβουλία. Όπως είπε, είμαστε κράτη με γεωγραφική εγγύτητα στην περιοχή και έχουμε διαχρονικές σχέσεις αξιοπιστίας τόσο με το Ισραήλ όσο και εμ τον αραβικό κόσμο

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εκ νέου πολύ μελετημένη την κυπριακή πρόταση για θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής υποστήριξης προς την Γάζα και επανέλαβε την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχουμε εμπράκτως εφόσον μπορέσουμε και αντιμετωπίσουμε τις αρκετές τεχνικές δυσκολίες.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα και τον κίνδυνο εξάπλωσης των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα πάντα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, διαχωρίζουμε ωστόσο την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του.

Επισήμανε ότι Αθήνα και Λευκωσία είμαστε υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων χωρίς όρους, ενώ τόνισε εκ νέου ότι η οριστική λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, μία βιώσιμη λύση δύο κρατών σύμφωνα με το ΔΔ και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών διαφορετικά η ταραγμένη αυτή ζώνη στη Μέση Ανατολή θα παράγει διαρκώς αίμα και πόνο, όπως είπε.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στο Κυπριακό, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι η επίλυσή του "συνιστά σταθερή εθνική προτεραιότητα".

Όπως είπε, στόχος είναι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ επανέλαβε πως η θέση περί δύο κρατών είναι παντελώς απαράδεκτη και τόνισε ότι προσβλέπουμε στον άμεσο διορισμό νέου απεσταλμένου του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνδράμει τις προσπάθειες να αναχαιτιστούν μεθοδεύσεις που παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι ρόλο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να έχει και η ΕΕ με βάση τα Συμπεράσματα της 30ης Ιουνίου. Πρόσθεσε δε ότι κοινή επιδίωξη ήταν και θα είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύσει σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι συνεχίζουμε την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία με βάση του κανόνες καλής γειτονίας και πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Πιστεύουμε και χαίρομαι γιατί συμφωνούμε και σε αυτό με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ότι η πρόοδος στο πεδίο αυτό θα είναι προς όφελος τελικά και του Κυπριακού, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δεκεμβρίου, "θεωρούμε ότι αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να επαναληφθεί στην Τουρκία το μήνυμα ότι η προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση -κάτι που και η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουμε πραγματικά- και η όποια πρόοδος εκεί περνά μέσα από την πρόοδο και στα ελληνοτουρκικά και φυσικά στο Κυπριακό".

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους δύο ηγέτες στην συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για συντονισμό του βηματισμού σε πολλά διαφορετικά πεδία, επισήμανε ότι και οι δύο χώρες προχωράμε στην ανάπτυξη πάντα με μεταρρυθμιστική βούληση και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην δυνατότητα της Ελλάδας να μοιραστεί με την Κύπρο τις πολλές θετικές εμπειρίες στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην Πολιτική Προστασία με το "112", αλλά και στην συνεργασία στον τομέα της Ναυτιλίας όπου πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια και στα πλαίσια της ΕΕ να αναδείξουμε την σημασία της ελληνικής και της κυπριακής ναυτιλίας ως πυλώνες της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΝΙΚΟΣ_ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ #ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ #ΜΕΣΗ_ΑΝΑΤΟΛΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Ελλάδα, Κύπρος, Μέση Ανατολή,mitsotakis, ellada, kypros, mesi anatoli