Μητσοτάκης για ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Θα είναι παράνομη στα πρότυπα του τουρκολιβυκού μνημονίου

Ο ρόλος της Ελλάδας στη Συρία και η έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ για την Άμυνα στις 3 Φεβρουαρίου.

Η στάση της ΕΕ παραμένει σταθερή, εξακολουθούμε να στηρίζουμε Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά άλλα και οικονομικά για να της δώσουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για την ειρήνη σε χρόνο και όπως επιλέξει, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απ τις Βρυξέλλες.

Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η στάση του Αμερικανού προέδρου για το θέμα αλλά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου είναι ότι η θέση της Ευρώπης δεν έχει αλλάξει, πρόσθεσε.

Για τη Συρία και πόσο προβληματίζει την ΕΕ και την Ελλάδα, αλλά και για την αυξανόμενη επιρροή που έχει στη Συρία η Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «καταρχάς εκφράσαμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι ένα στυγνό καθεστώς, που τις τελευταίες μέρες μάθαμε το επίπεδο και την ένταση της βίας που χρησιμοποιούσε για να καταπνίξει τον συριακό λαό, είναι μια θετική εξέλιξη» σημείωσε.

Αυτό που μας ενδιαφέρει όλους και θα έπρεπε και την Τουρκία είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και να προκύψει καθεστώς με δημοκρατική νομιμοποίηση, που θα σέβεται τις θρησκευτικές μειονότητες. Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει ως προστάτης όλων των ελληνορθόδοξων που ζουν σε Συρία και τον Λίβανο και να μην βρεθούμε μπροστά σε προσφυγικές ροές, επισήμανε μεταξύ άλλων.

«Η ΕΕ και η Ελλάδα έχει ακόμα έναν λόγο να επιζητεί σταθερότητα στη Συρία ώστε να μπορούν αν επιστρέψουν» οι Σύροι πρόσφυγες, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο σημείωσε πως «είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα και για αυτό και για τη στάση της Τουρκίας».

Για όσα ακούγονται σχετικά με τυχόν κοινή ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Κατά την άποψη της Ελλάδος και της ΕΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο. Προφανώς και εγώ και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους μας γι' αυτές τις συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Άρα, υπήρξε μια ενημέρωση για κάτι που σε αυτό το επίπεδο μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών» είπε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει: «Δεν μπορεί να υπάρξει πιθανότητα οποιαδήποτε συμφωνίας Τουρκίας - Συρίας, που να καταπατά τα δικαιώματα της Κύπρου».

Για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων τόνισε ότι «το θέμα είναι αν υπάρχει διάθεση για εθελοντικές επιστροφές και να στηρίξουμε δομές που θα εξασφαλίσουν ότι όσοι γυρίσουν θα έχουν καλυμμένες τις βασικές τους ανάγκες. Η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης έχουμε αναστείλει τις αποφάσεις για εξέταση ασύλου επειδή κατά κανόνα οι αποφάσεις αυτές είχαν μία αιτιολογία γιατί ο αιτών ζητούσε προστασία, επειδή κινδύνευε από το καθεστώς Άσαντ. Προφανώς δεν έχει μετατραπεί από τη μία μέρα στην άλλη η Συρία σε ασφαλή χώρα αλλά πρέπει να περιμένουμε να δούμε. Έχει σημασία για να δρομολογηθεί η επιστροφή ανθρώπων επειδή καταδιώκονταν από ένα καθεστώς που δεν υπάρχει πια.

Για τη σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων και τις δηλώσεις περί Μακεδόνων πολιτών, από πλευράς ομολόγου του της Βόρειας Μακεδονίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «μπροστά μου στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, όταν βρεθήκαμε μαζί, χρησιμοποίησε τον επίσημο και μόνο όρο. Επανέλαβα και σήμερα την ανάγκη του απόλυτου σεβασμού της διεθνούς συμφωνίας. Και οι δύο χώρες είναι υποχρεωμένες να τη σεβαστούν. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα, και τους δύο ανοιχτούς πολέμους ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στις 3 Φεβρουαρίου θα γίνει Έκτακτη Σύνοδος αποκλειστικά για την ευρωπαϊκή άμυνα. «Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές, Η τεράστια όμως γεωπολιτική ένταση, απαιτεί ανάλογη αφύπνιση. Απαιτείται κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για να υπάρχει ευρωπαϊκό αμυ8ντικό ταμείο, δεν είναι μία δράση ανταγωνιστική αλλά απολύτως συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ. Αυτό θα ήταν και ένα μήνυμα προς τον Τραμπ, ότι αναλαμβάνουμε σοβαρά αυτό που αναλογεί και για τη δική μας άμυνα».

Για τη συνάντηση στη Λαπωνία αύριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «Με την ελπίδα ότι η κ. Μελόνι θα ταξιδέψει αύριο για την κρύα Λαπωνία, η Σύνοδος που φέρνει Φινλανδία, Σουηδία Ελλάδα μαζί για πώς οι χώρες βορρά και του νότου αντιλαμβάνεται τις νέες προκλήσεις, ο καθένας από τη δική του γωνία και για να μάθουμε ο ένας από τον άλλον» είπε σημειώνοντας πως η Φινλανδία πρωτοστατεί για ζητήματα αμυντικής θωράκισης, και ανθεκτικότητας.

Για την θέση της Τουρκίας απέναντι στο συριακό επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει και θα έχει ρόλο στην περιοχή και όλοι πρέπει αν προσβλέπουμε σε μία Συρία συμπεριληπτική, που δεν θα ακολουθήσει την πορεία άλλων χωρών που βρέθηκαν σε αντίστοιχη συνθήκη, και δεν θα γίνουν τα ίδια σφάλματα, όπως έγιναν στο Ιράκ και τη Λιβύη, και η χώρα δεν θα ξαναπέσει σε καθεστώς αστάθειας. Όλοι μπορούν υπό προϋποθέσεις να παίξουν τον διακριτό τους ρόλο» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΣΥΝΟΔΟΣ_ΚΟΡΥΦΗΣ #ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ #ΣΥΡΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΛΙΒΑΝΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβάνου,mitsotakis, aoz tourkias - livanou