Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ούτε έχει φοβίσει ούτε και φοβάται κανέναν

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Οι δυο ηγέτες μίλησαν μεταξύ άλλων για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο αλλά και στην Κύπρο

Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα για την συμμετοχή

του στον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον κ. Αναστασιάδη λίγο μετά τις 11:30 και μετά τις 12:00 ξεκίνησαν οι επίσημες δηλώσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγετών, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως στο αυριανό συμβούλιο Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιμείνουν στην πολιτική διττής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία.

Ο ίδιος είπε πως οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τα συμπεράσματα της έκθεσης Μπορέλ και σημείωσε πως προς το παρόν στην νοτιανατολική Μεσόγειο έχει αποσύρει τα πλοία της από την ΑΟΖ.

Δεν είναι ασήμαντο γεγονός, απομένει να αποδειχθεί ότι θα έχει διάρκεια. Να βεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για ένα ελιγμό» σημείωσε. Τόνισε, μάλιστα, πως η Τουρκία είτε θα προχωρήσει στον δρόμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε της παραβατικότητας και θα έχει επιπτώσεις».

Η Ελλάδα δεν έχει φοβίσει κανένα, αλλά δεν φοβάται και κανένα»

«Η Τουρκία ή θα ακολουθήσει τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου ή αν επιλέξει τον δρόμο της παραβατικότητας αυτό θα οδηγήσει σε συνέπειες», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας: «Η Ελλάδα δεν έχει φοβίσει κανένα, αλλά δεν φοβάται και κανένα» ήταν το σαφές μήνυμά του στη γείτονα.

Είναι στο χέρι της Τουρκίας να δείξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο

Ως προς τη στάση της Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η προκλητικότητά της εις βάρος της Κύπρου παραμένει και υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας αλλά και των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. "Απόδειξη η άρνησή της να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα για τα Βαρώσια".

"Είναι στο χέρι της Τουρκίας να δείξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για κάποιον ελιγμό. Ευχόμαστε να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις" είπε.

Από τη μεριά του ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για δυο θέματα που συζητήθηκαν και συγκεκριμένα η άτυπη διάσκεψη που θα γίνει στη Γενεύη 27-29 Απριλίου και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

«δύο ήσαν τα θέματα: η άτυπη διάσκεψη που θα γίνει στη Γενεύη 27-29 Απριλίου και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να συντονιστούμε και από κοινού να αναλάβουμε δράσεις».

Τόνισε πως στόχος είναι από τη μια να διασφαλιστεί η επιτυχία της διάσκεψης κάτι που θα σήμαινε τη δημιουργία των απαραιτήτων προϋποθέσεων έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον γγ να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο για την Κύπρο που θα μας οδηγούσε σε μια λύση όπως ακριβώς περιγράφεται είτε στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών (με παρουσία του γγ στις 25ν Νοέμβρη του 2019 στο Βερολίνο), μια θέση που συμπίπτει και με τις δικές μας διαχρονικές θέσεις αλλά και που δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για μετεξέλιξη της κυπριακής δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό για να είναι και βιώσιμο κράτος, το οποίο την ίδια ώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της ΕΕ.

Αναστασιάδης: Θέλουμε να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή

Μίλησε επίσης για «έναν αγώνα από τον οποίο η Κύπρος δεν απείχε, συμμετείχε ενεργά, υπέστη θυσίες αλλά και από τον οποίο εμπνέεται προκειμένου να απαλλαγεί 46 χρόνια μετά από τον ίδιο ζυγό. Όχι μόνο για τον Ελληνισμό της Κύπρου αλλά και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

«Αυτό που επιδιώκουμε κι έχουμε διαπιστώσει μαζί είναι πως μια δίκαιη και βιώσιμη αλλά ιδιαίτερα λειτουργική λύση του Κυπριακού θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού είτε για Ελληνοκύπριους είτε για Τουρκοκύπριους.

Εξάλλου είναι καλά γνωστό πως για αιώνες ζήσαμε μαζί ειρηνικά, συνδημιουργήσαμε και δυστυχώς τα όσα επισυνέβησαν έχουν δημιουργήσει μια άλλη κατάσταση πραγμάτων που δεν αφορά τόσο τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά της συγκεκριμένης δύναμης, δηλαδή της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Πέμπτη 25 Μαρτίου, και μεθαύριο, Παρασκευή 26 Μαρτίου, αναμένεται να διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Ένα από τα θέματα της ατζέντας είναι και η Τουρκία και η προκλητικότητα που έχει δείξει το προηγούμενο διάστημα η Άγκυρα.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 ενώ, αρκετοί άλλοι ηγέτες αναμένεται να έρθουν ή βρίσκονται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις. Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να έρθει ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ενώ το απόγευμα φτάνει στην Αθήνα και ο διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου, πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος με τη σύζυγό του Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα.

Δείτε τις δηλώσεις των δυο ηγετών 

{https://youtu.be/2UP9UyFfK6s}

Συγκεκριμένα το αναλυτικό πρόγραμμα για σήμερα έχει ως εξής:

-11.45: Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

-14.00: 'Αφιξη του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

-14.30: Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

-17.35: 'Αφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

-18.15: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη θα υποδεχθούν τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τον πρωθυπουργό, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα. Θα παρευρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον κ. Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του 'Αντρη Αναστασιάδη, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ , η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Ζαν-Λικ Μαρτινέζ.

Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού θα είναι επίσης παρόντες ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

-19.05: 'Αφιξη της υπουργού 'Αμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-20.30: Επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Προσφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αντιφωνήσεις των προσκεκλημένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα