Μουσουλμάνοι στην Ευρώπη: Ρατσισμός και διακρίσεις στην καθημερινότητά τους

Οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη βιώνουν «ανησυχητικό κύμα» ρατσισμού, αποκαλύπτει έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Ευρώπη είναι αντιμέτωποι με ένα «ανησυχητικό κύμα» ρατσισμού και οι μισοί έχουν υποστεί πρόσφατα κάποιους είδος διάκριση, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA). Μάλιστα, η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι οποίες οδήγησαν σε σκληρά

αντίποινα στη Γάζα.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη - με τη συμμετοχή 9.600 μουσουλμάνων που ζουν σε 13 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - διαπιστώνει ότι ο ρατσισμός και οι διακρίσεις κυριαρχούν στη ζωή τους.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα παιδιά τους δέχονται εκφοβισμό στο σχολείο, ενώ αντιμετωπίζουν ανισότητες στην αγορά εργασίας και προκαταλήψεις όταν πρόκειται να νοικιάσουν ή να αγοράσουν μία κατοικία.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά των μουσουλμάνων στην Ευρώπη», δήλωσε η διευθύντρια του Οργανισμού, Σίρπα Ραούτιο. «Αυτό τροφοδοτείται από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και επιδεινώνεται από την απάνθρωπη αντιμουσουλμανική ρητορική που βλέπουμε σε όλη την ήπειρο», πρόσθεσε.

Ανεξέλεγκτο μίσος

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, οι μελέτες δείχνουν «μια κορύφωση του μίσους εναντίον των μουσουλμάνων», που τροφοδοτείται από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ανέφερε εκπρόσωπος του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) Νικόλ Ρομέν.

Τον Ιούλιο, ο οργανισμός αυτός της ΕΕ που έχει την έδρα του στη Βιέννη, είχε δημοσιοποιήσει μια μελέτη για την «ανερχόμενη πλημμυρίδα του αντισημιτισμού».

Η Αυστρία (71%) και η Γερμανία (68%) είναι οι δύο χώρες στις οποίες διαμαρτύρονται περισσότερο ότι είναι θύματα ρατσισμού. Η Γαλλία βρίσκεται στο 39%, ενώ η Ισπανία και η Σουηδία έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας και στην αναζήτηση στέγης, η έρευνα κάνει λόγο για μια «κάθετη άνοδο» των διακρίσεων, με τις γυναίκες που φορούν ενδύματα με βάση τη θρησκεία τους να είναι πιο εκτεθειμένες απ' ό,τι αυτές που δεν τα φορούν, όπως και από τους άνδρες.

Σύμφωνα μ' αυτή τη μελέτη, «οι μουσουλμάνοι γίνονται στόχοι όχι μόνο εξαιτίας της θρησκείας τους, αλλά επίσης για το χρώμα του δέρματός τους και για την εθνοτική ή μεταναστευτική προέλευσή τους».

Μπροστά σ' αυτά τα «ανησυχητικά» συμπεράσματα, ο FRA συνιστά στην ΕΕ να επικεντρώσει στην αντιμετώπιση του ρατσισμού εναντίον των μουσουλμάνων.

Οι μουσουλμάνοι αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη σε μέγεθος θρησκευτική ομάδα της ΕΕ και 26 εκατομμύρια ζουν στο έδαφός της, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Pew Research Center, που χρονολογούνται από το 2016, δηλαδή αποτελούν το 5% του συνολικού πληθυσμού. Οι περισσότεροι κατοικούν στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο αριθμός αυτός «έχει αυξηθεί σημαντικά αυτά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των προσώπων που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η πρώτη έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ είχε συνοδευθεί από τη δημιουργία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της θέσης του συντονιστή της μάχης εναντίον του μίσους κατά των μουσουλμάνων.

Και στην Ελλάδα

Ο FRA, μιλώντας με μουσουλμάνους στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και τη Σουηδία, διαπίστωσε ότι το 47% ανέφερε ότι βίωσε ρατσισμό κατά την πενταετία μέχρι το 2022, από 39% το 2016.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η κατάσταση για τους μουσουλμάνους χειροτερεύει», δήλωσε η Vida Beresnevičiūtė, συν-συγγραφέας της έρευνας. «Γίνεται όλο και πιο περίπλοκο να ζει κανείς ως μουσουλμάνος στην ΕΕ».

Η έκρηξη των διακρίσεων φαίνεται να συνδέεται στενά με την άνοδο της ακροδεξιάς. Στην Αυστρία, όπου το ναζιστικής προέλευσης αντιμεταναστευτικό κόμμα FPO, που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές, το 71% των μουσουλμάνων που ζουν εκεί ανέφεραν ότι πρόσφατα βίωσαν ρατσισμό. Στη γειτονική Γερμανία, όπου το αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD κερδίζει συνεχώς έδαφος, το 68% ανέφερε διακρίσεις.

Αποκλεισμός από εργασία και αγορά ακινήτων

Και στα 13 κράτη μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα, το 39% των μουσουλμάνων ανέφεραν διακρίσεις στην αγορά εργασίας, με το 41% να εργάζονται σε θέσεις εργασίας για τις οποίες είχαν υπερπροσόντα.

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (35%) δήλωσε ότι δεν κατάφερε να αγοράσει ή να νοικιάσει σπίτι λόγω διακρίσεων, ποσοστό αυξημένο από το 2016 που ήταν 22%.

Οι μουσουλμάνοι ερωτηθέντες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο FRA κάλεσε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν αυστηρότερες κυρώσεις για τις διακρίσεις και τα εγκλήματα μίσους, καθώς και να συλλέγουν δεδομένα για την ισότητα, μεταξύ άλλων σχετικά με την εθνοτική ή φυλετική καταγωγή, ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μπορούν να θέτουν καλύτερους στόχους και να παρακολουθούν την πρόοδο. Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν συλλέγουν στοιχεία απογραφής σχετικά με τη φυλετική ή εθνοτική ποικιλομορφία.

Με πληροφορίες από Guardian

#ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ #ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ #ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ #ΕΥΡΩΠΗ #ΕΡΕΥΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα