my Data: Ποιοι γλιτώνουν τα πρόστιμα από την υποχρεωτική διαβίβαση στοιχείων

Σε προτεραιότητα έχει βάλει η ΑΑΔΕ το στοίχημα της ολοκληρωτικής εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, με στόχο το «δίχτυ ασφαλείας» να εφαρμοστεί και να επεκταθεί σε όλες τις συναλλαγές το συντομότερο δυνατό.

Η εφαρμογή του συστήματος προχωράει βέβαια βρίσκοντας αρκετά εμπόδια, γεγονός που προκαλεί αρκετή ανησυχία σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και λογιστές. Οι ενδιαφερόμενοι ζητούν ενημέρωση και κυρίως «πίστωση χρόνου» πριν εφαρμοστεί ολοκληρωτικά το σύστημα των ηλεκτρονικών βιβλίων και κυρίως πριν αρχίσουν να τρέχουν τα πρόστιμα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά με την εφαρμογή του αυτοματοποιημένου συστήματος, από την μία να περιορίσει τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία και από την άλλη να κλείσουν οι «τρύπες» της φοροδιαφυγής περιορίζοντας τη δυνατότητες απόκρυψης εισοδημάτων.

Παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες προσπαθούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε το σύστημα να είναι σύντομα έτοιμο, αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι μέχρι το σύστημα να είναι 100% λειτουργικό, δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένα πρόστιμο. Αυτό συμβαίνει καθώς αν και η σχετική διάταξη είναι έτοιμη, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ίσως και όλο το 2022 προκειμένου τα ηλεκτρονικά βιβλία να λειτουργήσουν και η αγορά να μάθει την ορθή χρήση τους.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες είναι πολλές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός όσων ζητούν την προσωρινή εξαίρεση τους από το σύστημα, καθώς, όπως αναφέρουν, η εφαρμογή του έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να αναδειχθούν.

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί είναι ότι καλούνται να διεκπεραιώνουν μια πολύ σημαντική διαδικασία, την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων, έχοντας παντελή έλλειψη γνώσεων και ειδίκευσης σε όλα τα επίπεδα (τεχνικά, θεσμικά και φορολογικά), ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν τον φόβο για επιβολή προστίμων από λάθη και παραλείψεις λόγω άγνοιας.

Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες:

1. Στην πλατφόρμα myData διαβιβάζονται υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων.

2. Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Οκτωβρίου 2021 ή την 1η Νοεμβρίου 2021 θα πρέπει να έχουν διαβιβαστεί ήδη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως και την 31η Μαρτίου 2022.

3. Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η προθεσμία διαβίβασης των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, στην πλατφόρμα myDATA, που έληγε την Παρασκευή 27 Μαΐου.

4. Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση της εφαρμογής "timologio" για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myData ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες.

5. Μέσω της εφαρμογής "timologio", ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν:

να διαμορφώσουν το προφίλ τους, να συνθέσουν το πελατολόγιό τους, να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά τους (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ). #ΑΑΔΕ #myDATA
Keywords
Τυχαία Θέματα
Data, Ποιοι,Data, poioi