Μυτιλήνη: Κύκλωμα χορηγούσε παράνομες γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» σε αιτούντες άσυλο

Εγκληματικό δίκτυο στη Μυτιλήνη αποτελούμενο από πέντε άτομα μεταξύ των οποίων δύο δικηγόροι και ένας ψυχολόγος, εφοδίαζε παράνομα αιτούντες άσυλο με γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» για να χαρακτηριστούν ως «ευάλωτα πρόσωπα».

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, μέχρι τώρα και μετά από πολύμηνες έρευνες έχουν ταυτοποιηθεί 538 περιπτώσεις για κάθε μία από τις οποίες οι εμπλεκόμενοι λάμβαναν ποσά από 550 έως 950 ευρώ. Από τους πέντε που εμπλέκονται στο δίκτυο ένας είναι

αλλοδαπός και οι τέσσερις Έλληνες. Ενώ τρεις από τους πέντε συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη το τελευταίο διάστημα.

Με τη βεβαίωση - γνωμάτευση οι αιτούντες άσυλο χαρακτηρίζονταν από την υπηρεσία ασύλου ως «ευάλωτα πρόσωπα» και τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους απολάμβαναν επιπλέον δικαιωμάτων προστασίας και συνδρομής. Όπως έγινε γνωστό, τις γνωματεύσεις υπέγραφε καταχρηστικά η συλληφθείσα ψυχολόγος, χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, φορητοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, το χρηματικό ποσό των 4.615 ευρώ και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια κατ' επάγγελμα και από κερδοσκοπία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου.

Keywords
Τυχαία Θέματα