Νέα μέτρα στήριξης λόγω Όμικρον, στο τραπέζι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος 534 ευρώ και επέκταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων φέρνει η κυβέρνηση λόγω της εξάπλωσης της Όμικρον. Στο τραπέζι μπαίνουν νέοι δικαιούχοι του επιδόματος 534 ευρώ και επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να διευρυνθεί η λίστα των μέτρων στήριξης αναζητούν στην κυβέρνηση. Όσο η κατάσταση επιφυλακής εξαιτίας της Όμικρον παρατείνεται, τόσο τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναζητούν λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, με μια δέσμη παρεμβάσεων για τη στήριξη

εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Η τελική λίστα των παρεμβάσεων αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν πρώτα να έχουν πλήρη εικόνα αναφορικά με τις απώλειες που έχει προκαλέσει το νέο κύμα της πανδημίας, αλλά και τις ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα, όπως διαρκώς επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, προσπαθώντας έτσι να χαμηλώσουν τις προσδοκίες της αγοράς, αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις.

Άλλωστε, το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στις πιέσεις από την πανδημία, αλλά και στην ταυτόχρονη ενεργειακή κρίση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και οδηγεί τις τιμές των προϊόντων στα ύψη. Ήδη οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη θα καταγράφουν πληθωρισμό που για τον Δεκέμβριο θα ξεπερνά το όριο του 5%.

Υπό εξέταση η μείωση ΦΠΑ

Υπό αυτές τις συνθήκες το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και χρειάζεται πολυεπίπεδες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Για παράδειγμα, στο μέτωπο της συγκράτησης των τιμών η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση. Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς όμως να υπάρχει ειλημμένη απόφαση, ενώ στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν αξιωματούχοι οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα θετικοί σε με τέτοια εξέλιξη.

Είναι δεδομένο για να προχωρήσει η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, η απόφαση θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από του Θεσμούς και αυτή θα πρέπει να έχει διάρκεια αποκλειστικά για την περίοδο της κρίσης. Εξίσου δεδομένο είναι και το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Ακόμα όμως και παράγοντες της αγοράς, αν και βλέπουν με θετικό μάτι την πρόταση, εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά στη δεδομένη φάση, μπορεί να μην αποδώσει τα αναμενόμενα. Όπως αναφέρουν πολλές από τις αυξήσεις στις τιμές, τις έχει απορροφήσει ήδη η αγορά και η μείωση του ΦΠΑ θα περιορίσει απλά τις απώλειες τις οποίες καταγράφουν οι επιχειρήσεις.

Μέτρα στήριξης

Στόχος των παρεμβάσεων θα είναι η στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου. Είναι δεδομένο ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί συμφωνούν απόλυτα στο γεγονός ότι οριζόντια μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν. Ως εκ τούτου ο παράγοντας που θα κρίνει τους δικαιούχους θα είναι η μείωση του τζίρου που θα δείξουν τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών.

Προτεραιότητα έχει ο κλάδος της εστίασης, οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και ο πολιτισμός, καθώς αυτοί οι χώροι έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Ήδη εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ προκειμένου να δημιουργηθούν προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων με φθηνά κεφάλαια κίνησης. Το σχήμα έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Άλλωστε, η αγορά συνεχίζει να ζητά διαγραφή των υφιστάμενων οφειλών από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, αίτημα που αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να προκρίνεται για το εξεταζόμενο πακέτο μέτρων.

Πιο πιθανή μοιάζει η παράταση του πακέτου μέτρου το οποίο ήδη εφαρμόζεται, διευρύνοντας την περίμετρο των δικαιούχων πέρα από τον κλάδο της εστίασης, στο εμπόριο και τα ξενοδοχεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

- το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ),

- η χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για καλλιτέχνες,

- η επέκταση του Προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Στο τραπέζι προς εξέταση επίσης, υπάρχουν και οι προτάσεις για αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και νέα παράταση στο περιθώριο ένταξης των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων.

Δυσκολότερο μοιάζει αυτή την εποχή το αίτημα που καταθέτουν παράγοντες της αγοράς, για επιδότηση ενοικίου σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα