Νέα προειδοποίηση Μόσχας: «Οποιαδήποτε επίθεση με ATACMS, θα θεωρηθεί επίθεση των ΗΠΑ»

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ η ουσιαστική απειλή πίσω από το «πράσινο φως» Μπάιντεν έγκεται στο γεγονός πως μόνο οι δυτικές χώρες, κι όχι η Ουκρανία, είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν πλήγματα με πυραύλους ATACMS.

Το «πράσινο φως» των ΗΠΑ στο Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους ATACMS βαθιά μέσα στη Ρωσία σηματοδοτεί έναν ποιοτικά νέο γύρο κλιμάκωσης της έντασης, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Δευτέρα στους δημοσιογράφους ο

εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Εάν μια τέτοια απόφαση έχει πράγματι διατυπωθεί και κοινοποιηθεί στο καθεστώς του Κιέβου, τότε, φυσικά, πρόκειται για έναν νέο γύρο κλιμάκωσης των εντάσεων και μια ποιοτικά νέα κατάσταση όσον αφορά την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Στην πραγματικότητα αυτά τα χτυπήματα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την Ουκρανία, αυτά τα χτυπήματα θα πραγματοποιηθούν από εκείνες τις χώρες που δίνουν την άδεια, διότι η στοχοθέτηση αλλά και οποιαδήποτε άλλη συντήρηση δεν γίνεται από Ουκρανούς στρατιωτικούς, αλλά από ειδικούς από αυτές ακριβώς τις δυτικές χώρες», διευκρίνισε προσθέτοντας πως «αυτό αλλάζει εντελώς τον τρόπο εμπλοκής τους [σσ. των δυτικών χωρών] στη σύγκρουση».

«Αυτός είναι ο κίνδυνος και η πραγματική πρόκληση αυτής της εντολής».

Όπως υποστήριξε τέλος, η θέση της Μόσχας είναι απολύτως σαφής: «Αυτό το μήνυμα έχει σταλεί στη Δύση από τον ίδιο τον πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη.

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι μια ενδεχόμενη απόφαση για χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό θα άλλαζε δραστικά τη φύση αυτής της σύγκρουσης και θα ανάγκαζε τη Ρωσία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ως απάντηση στις κλιμακούμενες απειλές, είχε προειδοποιήσει τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζοντας πως η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος χωρίς δυτική υποστήριξη, καθώς θα απαιτούνταν δορυφορικές πληροφορίες και πτήσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.

Στις 17 Νοεμβρίου, οι New York Times ανέφεραν, επικαλούμενοι πηγές, ότι ο Μπάιντεν είχε εγκρίνει πλήγματα από το ουκρανικό έδαφος βαθιά μέσα στη Ρωσία με τη χρήση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS. Με τη σειρά τους, πηγές της Le Figaro υποστήριξαν ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν εγκρίνει πλήγματα με τακτικούς πυραύλους SCALP και Storm Shadow. Το άρθρο αποσύρθηκε αργότερα από την ιστοσελίδα της εφημερίδας χωρίς εξηγήσεις. Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών από την Ουάσινγκτον, το Παρίσι ή το Λονδίνο.

#ΡΩΣΙΑ #ΗΠΑ #ΝΤΜΙΤΡΙ_ΠΕΣΚΟΦ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΔΥΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μόσχας, Οποιαδήποτε, ATACMS, ΗΠΑ,moschas, opoiadipote, ATACMS, ipa