Προκλητικός ο ιμάμης από την Αγιά Σοφιά: Καταραμένοι όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες

Ιδιαίτερα προκλητική ήταν η ομιλία του ανώτατου ιμάμη και επικεφαλής της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς εντός της Αγίας Σοφίας, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ως τζαμί. «Καταραμένοι όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες» λέει σε ένα σημείο της ομιλίας του. Πριν από λίγο το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε παρέμβαση με νέοτερη ανακοίνωση. 

 Mε... ξίφος στο κήρυγμά του ο Ανώτατος Ιμάμης

Ο Ερμπάς, υποβασταζόμενος από ένα οθωμανικό ξίφος, ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας και είπε: «Η λαχτάρα του έθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει. Οι πόρτες του

τζαμιού της Αγίας Σοφίας όπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ» και μάλιστα προειδοποίησε ότι «όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι».

{https://twitter.com/anadoluajansi/status/1286644175568601091?s=20}

Προς το τέλος του κηρύγματος, είπε ότι «η Αγία Σοφία είναι ένας ναός του Ισλάμ, που είναι θρησκεία της ειρήνης και του ανθρωπισμού».

{https://twitter.com/RTErdogan/status/1286603362256003073?s=20}

Θρασύς Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία: Ήταν τζαμί και έγινε και πάλι τζαμί

Ακραία προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του λίγο νωρίτερα για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι " η Αγιά Σοφιά ήταν τζαμί και έγινε και πάλι τζαμί".

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολού" ο Ερντογάν σε δηλώσεις του τόνισε ότι είδε πως συγκεντρώθηκαν περίπου 350.000 άνθρωποι στην Αγία Σοφία και πέριξ αυτής, για να παρακολουθήσουν την πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά τη μετατροπή της σε τέμενος.

{https://twitter.com/JannahsForever/status/1286608413594714112?s=20}

Οι ακραίες δηλώσεις Ερντογάν έγιναν μετά την πρόκλητική κίνηση του που προκαλεί θλίψη και θυμό, να διαβάζει το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά.

{https://twitter.com/RTErdogan/status/1286210310450425857?s=20}

Ο Τούρκος πρόεδρος, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις του πολιτισμένου κόσμου, διάβασε απόσπασμα από το Κοράνι λίγο πριν από τις πρώτες προσευχές της Παρασκευής μέσα στην Αγιά Σοφιά, μετά από 86 χρόνια. Και προκάλεσε τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Μόνο και μόνο για να κερδίσει την συμπάθεια- και τις ψήφους- λίγων φανατικών μουσουλμάνων...

{https://twitter.com/ragipsoylu/status/1286607349973753857?s=20}

Η παρέμβαση του ΥΠΕΞ για την Αγία Σοφία

Η αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας”, αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ την ημέρα που ο Ερντογάν έκανε… το όνειρό του πραγματικότητα, όπως είχε πει στο παρελθόν, με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 

«Η αλλοίωση αυτή συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της.

Η χρήση μνημείων με ανάλογη ακτινοβολία και συμβολισμό πρέπει να αίρεται πάνω και πέρα από τυχόν σκοπιμότητες και να λειτουργεί ενωτικά και συμφιλιωτικά για την παγκόσμια κοινότητα.

Η αλλαγή χρήσης του μνημείου, πέρα από τον συμβολισμό της, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους και για την ακεραιότητα του κτίσματος, καθώς και των ψηφιδωτών και λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του.

Θα εργαστούμε ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη, καθώς η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος, είναι ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα γεφυρώνουν, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών».

Keywords
Τυχαία Θέματα